Mukavaa perjantaita!
Komissaarikuulemiset alkoivat
Euroopan parlamentin valiokunnat aloittivat 26 komissaariehdokkaan kuulemiset.
Maanantaina alkoivat puolitoista viikkoa kestävät komissaariehdokkaiden kuulemiset. Parlamentin valiokunnat kuulevat komissaariehdokkaita, ja ryhmät päättävät, antavatko ehdokkaalle tukensa, vaativatko uusintakuulemista, vai hylkäävätkö ehdokkaan.
Osallistuin maanantai-iltana maatalousvaliokunnassa luxemburgilaisen maatalouskomissaarin Christophe Hansenin kuulemiseen, johon valmistautumista vedin Renew-ryhmän AGRI-koordinaattorin roolissa. Odotimme kuulemisessa Hansenilta konkreettisia ehdotuksia ruokaturvan vahvistamiseksi ja koko sektorin kannattavuuden parantamiseksi, sillä hänen salkussaan on vahvasti yhteisen maatalouspolitiikan puolustaminen ja ruokaturvan varmistaminen. Hansen suoriutui kuulemisesta hyvin, eikä meillä ollut ongelmaa osoittaa hänelle luottamusta.
Sen sijaan Unkarin komissaariehdokas Olivér Várhelyin kuuleminen ei sujunut yhtä mallikkaasti. Hän on yksi istuvista komissaareista, jonka vastuulla viime kaudella olivat unionin laajentuminen ja naapurustosuhteet. Uuteen salkkuun on niputettu terveys ja eläinten hyvinvointi. Várhelyin suhteen ilmassa on ollut alusta alkaen epäilyksiä, sillä hän kuuluu Viktor Orbánin puolueeseen. Renew-ryhmäämme huoletti mm. että terveysasiat on annettu Unkarin komissaarin salkkuun, ja pidämme äärimmäisenä riskinä, että niin ihmisten kuin eläinten hyvinvointiin liittyvät asiat, mukaan lukien naisten oikeudet ja seksuaaliterveysoikeudet, eivät tulisi hänen johdollaan hoidetuiksi tasa-arvoisesti. Várhelyi puolusti eläinten hyvinvointilainsäädännön vahvistamista, mutta ei antanut konkreettisia esimerkkejä sen toteuttamisesta. Hän ei saanut kasaan tarvittavaa enemmistöä, vaan koordinaattoreiden kompromissipäätöksellä vaadimme häneltä uutta kirjallisten kysymysten kierrosta. Hänellä on kysymysten vastaanottamisesta 24 tuntia aikaa vastata niihin, ja kokoonnumme koordinaattoreiden kesken ensi viikolla arvioimaan vastauksia ja päättämään jatkosta.
Tiedotteeni aiheesta voi lukea täältä.
USA:laiset valitsivat presidenttinsä
Donald Trump voitti Kamala Harrisin selkein luvuin.
Maailmanpolitiikalle on luvassa epävakaita aikoja Trumpin seuraavan presidenttikauden aikana. Suuret kysymykset ja huolenaiheet liittyvät etenkin Ukrainan tukeen ja yleiseen turvallisuuteen. Trumpin varomattomat puheet USA:n aseman heikentämisestä Natossa vaarantavat puolustusliiton uskottavuutta. Kylmää kyytiä lienee luvassa myös naisten ja vähemmistöjen oikeuksille ja koko demokratian peruspilareille Yhdysvalloissa. On vain toivottava, että Trumpin ihastus Putinin kaltaisiin autoritäärisiin johtajiin ei realisoidu käytännön toimina.
Suomessa ja Euroopassa on nyt syytä edelleen panostaa omavaraisuuteen kaikilla rintamilla. Niinistön raportin suositukset kokonaisturvallisuuden ja varautumisen kannalta on otettava entistä vakavammin ja myös saatettava käytännön toimiin. Puolustuskomissaari Andrius Kubilius (Liettua) viittasi kuulemisessaan useasti Niinistön raporttiin, ja monet eurooppalaiset johtajat ovat viikon aikana ottaneet aiheen esille niin tapaamisissaan kuin lausunnoissaan. Uuden hallinnon kanssa on kuitenkin kaikesta huolimatta pystyttävä työskentelemään ja tulemaan toimeen, sillä USA on edelleen strategisesti merkittävä kumppani taloudessa ja turvallisuudessa.
Yhdysvaltojen kahtiajakoa tämäkään vaalitulos ei tule ratkaisemaan, ja radikalisoituminen ja ääripäiden korostuminen saattaa jatkua entistä voimakkaampana. Repivä politiikka ja vihamielinen retoriikka syventää kuilua entisestään. Toivon, että samankaltainen kovuus ei levittäydy Euroopan politiikkaan. Euroopan unionin yhtenäisyys on nyt ja jatkossakin äärimmäisen tärkeää, eikä sitä saa ehdoin tahdoin hajottaa antamalla äärioikeistolle siimaa. Se pelaa vain ja ainoastaan autoritääristen valtioiden, ennen kaikkea Venäjän, pussiin.
Viikon tärpit:
- ProAgria Itä-Suomen väkeä oli vieraanani Brysselissä tutustumassa EU-päätöksentekoon ja Brysselissä toimiviin sidosryhmiin. Keskustelimme parlamentin työstä ja ajankohtaisista EU-maatalouspolitiikan kuulumisista ja suomalaisen maatalouden kehityssuunnista. ProAgrian kenttä- ja neuvontatyö ovat tärkeitä paitsi alueen viljelijöille, myös arvokasta tietoa täällä päätöksenteon tukena. Toivon, että matka antoi kaikille runsain mitoin evästä reppuun ja oppeja ja ideoita oman päivittäisen työn tueksi.
- Saksan hallitus on vaikeuksissa, kun talouskurimuksesta johtuneen hätäkokouksen jäljiltä liittokansleri Olaf Scholz erotti valtionvarainministerinsä. Samalla hallitus menetti yhden osapuolensa, ja putosi kahden puolueen vähemmistöhallitukseksi. Scholz järjestää luottamusäänestyksen tammikuussa, ja mikäli luottamusta ei ole, Saksassa on luvassa ennenaikaiset pikavaalit. Saksan poliittinen tilanne, heikko taloustilanne, USA-riippuvuudesta johtuvat ongelmat ja äärioikeistopuolue AfD:n suuri suosio tietyillä alueilla maalaa synkkiä pilviä koko EU:n ylle.
- Puhuin perjantaina Itä-Suomi foorumissa Lappeenrannassa paneelikeskustelussa, jonka aiheena oli, mitä EU voisi tehdä itäisen Suomen hyväksi. Mukana paneelissa olivat meppikollegani Eero Heinäluoma (SDP) ja Merja Kyllönen (vas.). Tupa oli täynnä ja päivän aikana käydyt keskustelut antoisia ja ajatuksia herättäviä!
- Lauantaina vierailen Kainuun keskustan piirikokouksessa Sotkamossa.
- Haku harjoittelijaksi Brysselin toimistooni on käynnissä vielä viikon ajan. Katso lisätiedot täältä, ja vinkkaa vaikka tutuille nuorille!
Aurinkoista viikonloppua kaikille!
Elsi