Elsin viikkokirje 8.12.2023

Hyvää perjantaita ja suomalaisen musiikin päivää!

Tällä viikolla Brysselissä on valmistauduttu ensi viikolla alkavaan, vuoden viimeiseen täysistuntoviikkoon. Osallistuin itse tällä viikolla Suomesta käsin etäillen itsenäisyyspäivän ja mm. Ylen aamu-TV:n takia. 

Ryhmät ja valiokunnat ovat kokoontuneet tällä viikolla Brysselissä. Maatalousvaliokunta keskusteli komission kanssa yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteista ja äänesti muun muassa kirjeestä aluevaliokunnalle vuoden 2014-2020 koheesiopolitiikan täytäntöönpanosta ja sen tuloksista jäsenmaissa, jonka valmistelussa toimin ryhmäni neuvottelijana. Keskustelimme myös komission kanssa yhteisistä tavoitteista ja niiden saavuttamisesta yhteisen maatalouspolitiikan strategisissa suunnitelmissa vuosille 2023-2027. Komission esityksen mukaan uudella maatalouspolitiikan ohjelmakaudella on saatu positiivisia tuloksia aikaan, mutta vielä on myös opittavaa mm. eri instrumenttien keskinäisen yhteensopivuuden kanssa. Laadullisessa arvioinnissa on myös edelleen tekemistä, kun siirrytään tulosperusteiseen malliin. Olen samaa mieltä, että yksinkertaistamista tarvitaan edelleen ja yhteensopivuutta eri aluekehittämisen ja maaseudun kehittämisen ohjelmien osalta on lisättävä.  Liikennevaliokunnan puolella neuvottelut jättirekkoja koskevassa mitta- ja massadirektiivissä jatkuivat. Lisäksi liikennevaliokunnassa äänestettiin ajokorttidirektiivistä ja Euroopan meriliikenneturvallisuusasetuksesta.  

Parannuksia eläinten hyvinvointiin. Euroopan komissio antoi loppuviikosta lakiehtoukset eläinten kuljetusten lainsäädännön uudistamisesta sekä koirien ja kissojen hyvinvoinnista. Eläinten kuljetusten osalta nykyään voimassa oleva laki on vuodelta 2005 ja niin tutkimus kuin eläinten hyvinvointistandardit ovat muuttuneet liki kahdessa kymmenessä vuodessa. Tuotantoeläinten hyvinvointi -paketin yhteydessä odotettiin julkaistavan neljä eri lainsäädäntöä, pito, teurastus, kuljettaminen sekä hyvinvointimerkintä. Nyt kuitenkin EU-agendan myöhästymisen johdosta komissio päätti julkaista vain eläinten kuljetuksia koskevan lainsäädäntöehdotuksen, sillä erityisesti EU:n ulkopuolelle suuntautuneissa merikuljetuksissa on ollut viime vuosina paljon ongelmia. Lainsäädännön tarkempi arviointi on vielä kesken, mutta komissio esittää niin kuljetusaikojen rajaamista, kuin myös kuljetuslämpötiloihin huomion kiinnittämistä entistä tarkemmin. Lisäksi koulutusta kuljettajille lisätään.

Kissojen ja koirien osalta, tällä hetkellä EU:ssa on olemassa lainsäädäntöä tutkimuskäytön, kaupallisen käytön sekä tautikysymysten osalta. Nyt ehdotuksella on tarkoitus luoda minimisäädökset koirien ja kissojen hyvinvoinnille. Erityisesti lainsäädäntö tulee määrittelemään toimintaa jalostajien, myyjien, eläinkauppojen sekä turvakotien osalta. Lainsäädäntöjen käsittely alkaa parlamentissa, mutta parlamenttityön loppuessa huhtikuun lopussa, käsittelyaika jää kovin lyhyeksi ja mahdollisesti parlamentin kantaa ei saada valmiiksi ennen vaaleja. Komission lainsäädäntöehdotukset löytyvät täältä.

Tapaamisia ja tapahtumia. Maanantaina osallistuin Kuopion kaupunginvaltuuston talousseminaariin, joka käsitteli talouden tasapainotushaasteita. Niin ikään maanantaina tapasin etäyhteydellä Kokkolan kaupunginjohtajan Stina Mattilan, kehitysjohtaja Jonne Sandbergin ja Kokkolan sataman toimitusjohtajan Torbjörn Wittingin etäyhteyden välityksellä. Keskustelimme TEN-T -asetuksen uudistuksen etenemisestä, jonka seuraavat kolmikantaneuvottelut on määrä pitää vielä joulukuun aikana.

EU-Kiina-huippukokous Ylen aamussa. Aamulla olin meppikollegojen Henna Virkkusen ja Ville Niinistön kanssa keskustelemassa EU:n ja Kiinan suhteista sekä lyhyesti myös Suomen saamasta varoituksesta euroryhmältä huolestuttavasta velkaantumisesta. Kiinan kanssa Euroopan suhteet ovat kaksipiippuiset. Olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa Kiina on meidän suurin kauppakumppani ja suunta on viime vuosina ollut vain kasvussa. Erityisesti riskialttiita riippuvuuksia on syntynyt kriittisten ja strategisesti tärkeiden raaka-aineiden ja tuotteiden osalta. Samaan aikaan Ukrainan sodan myötä Kiina on hyötynyt tilanteesta kasvaneen Venäjä-kaupan ansiosta. Toisaalta Kiinan rooli globaalien kysymyksien ratkaisemisessa on keskeinen eikä sitä voida sivuuttaa. Diplomatiaa siis tarvitaan yhä. Voit katsoa lähetyksen täältä.

Suomi täytti tällä viikolla 106 vuotta. Itsenäisyyspäivä on tänä vuonna erityinen, sillä juhlimme ensimmäistä kertaa itsenäisyyspäivää Naton jäsenenä. Samaan aikaan tilanne maailmassa on käynyt epävakaammaksi emmekä suomalaisina ole tältä välttyneet. Venäjä on koetellut viime aikoina myös meidän itärajaamme. Näinä aikoina vastakkain asettelulle ei ole tilaa. Meidän on toimittava yhtenäisenä sekä Suomessa että Euroopan unionissa.

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle osallistuin Savonia AMK:n Kuopion kampuksen vaatetus- ja korupuolen opiskelijoiden loihtimassa upeassa asukokonaisuudessa, jossa ei luovuutta säästelty. Tärkeät arvot, luonnonläheisyys, paikallisuus ja kierrätettävyys olivat keskeinen osa kokonaisuutta koruineen ja laukkuineen. Tämä näkyi erinomaisesti lopputuloksessa. Oli mahtavaa toteuttaa tämä hyvän mielen projekti yhteistyössä Savonian mainioiden opiskelijoiden kanssa, suuret kiitokset vielä suunnittelijatiimini Riikka Koivusaari, Emmi Koponen, Emmi Yletyinen ja Roosa Kumpulainen sekä lehtorit Laura Pakarinen ja Risto Nylund!

Rentouttavaa joulukuista viikonloppua kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]