Kuvituskuva. Elsi Katainen metsässä keltaisessa sadetakissa.

Metsäkatoasetus on EU-sääntelyä huonoimmillaan

Julkaistu Suomenmaassa 24.9.2024

Euroopan unionin metsäkatoasetus tuli voimaan kesäkuussa 2023. Tavoitteena on pienentää EU:n osuutta maailmanlaajuisesta metsäkadosta ja metsien tilan heikentämistä erityisesti sademetsien osalta. Lisäksi pyritään vähentämään kasvihuonepäästöjä ja biologisen monimuotoisuuden heikkenemistä.

Tavoitteet ovat yleviä ja kannatettavia, mutta asetuksesta on tulossa farssi. Tropiikin metsäkatoa ei torjuta estämällä investointeja Suomessa. Ruuan tuottamisen takia puuta ei saisi kaataa, mutta melkein mikä tahansa muu syy kelpaa. Tuulivoima-, infra- tai muu rakentaminen eivät ole asetuksen piirissä.

Iso ongelma Suomessa on tuotantorakennusten ja laiduntamisen lisäksi tuotteiden jäljitettävyyden vaikeus. Asetus koskee kymmeniä tuhansia yrityksiä, erityisesti koko elintarvikeketjua ja muun muassa tullia. Eipä ole juuri alaa, jota asetus ei koskisi. Pitävien seurantajärjestelmien rakentaminen vaatii aikaa.

Raportointivaatimukset ovat yksityiskohtaisia ja tiedot tuotteiden alkuperästä tulee säilyttää. Suomessa metsäteollisuus tekee vuosittain yli 100 000 puukauppaa pelkästään yksityisten metsänomistajien kanssa. Tästä syntyy valtava määrä tietoa, jonka määrä kertautuu, kun puuraaka-ainetta jalostetaan. Raaka-aine, välituotteet sekä lopputuotteet tulee raportoida.

Erityiset ongelmat Suomen näkökulmasta liittyvät naudanliha- ja maitotiloihin. Tuotantorakentamisessa metsäkatoasetuksella on jo ollut huomattavia vaikutuksia: monia hankkeita on lykätty asetuksen tulkintoja odotellessa. Luonnonvarakeskus on arvioinut, että asetus voi vaikuttaa noin 1400-1600 tilan investointien suunnitteluun.

Asetuksen soveltaminen on jo aivan oven takana, sillä sen pitäisi alkaa vuodenvaihteessa. Kello käy, mutta komission soveltamisohjeita ei näy.

Tässä tilanteessa olisi mielestäni selkeintä, että asetuksen toimeenpanoa lykätään tai vähintäänkin otetaan käyttöön rauhoitusaika, jonka aikana toimijoita ei vielä rangaista mahdollisista puutteista soveltamisessa. On kohtuutonta, että toimijat kärsivät lainsäätäjästä johtuvasta viivytyksestä!

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]