Tiedote 18.1.2024
Julkaisuvapaa heti
Euroopan parlamentin täysistunnossa keskusteltiin viljelijöiden taloudellisesta ja sosiaalisesta hyvinvoinnista keskiviikkona Strasbourgissa. Kimmoke keskusteluun kumpusi voimakkaista viljelijöiden mielenosoituksista, joita on nähty viime aikoina niin Saksassa, Ranskassa kuin Hollannissakin. Yhtenä juurisyynä mielenosoituksiin on pidetty erityisesti Euroopan unionin vihreän siirtymän lainsäädäntöaloitteita.
Europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk./Renew Europe) osallistui keskusteluun ainoana suomalaisena parlamentin jäsenenä.
”Yleensä niin kärsivällinen maataloussektori on noussut barrikadeille ympäri Eurooppaa, eikä syyttä. Osasyy on ollut vihreän siirtymän ohjelma, jonka oikeudenmukainen edistäminen on sinänsä tärkeää. On muistettava, että siirtymä ei saa rankaista viljelijöitä eikä luonnonvara-alaa. Päinvastoin, meidän on annettava kannusteita, sillä luonnonvara-ala on ainoa, joka sitoo hiiltä ja sillä on myös antaa innovatiivisia ratkaisuja siirtymän vauhdittamiseksi,” Katainen linjasi puheenvuorossaan.
Katainen nosti esille myös ruokaturvan ja toiminnan kannattavuuden merkityksen. ”Emme voi ottaa ruokaturvaa itsestäänselvyytenä. Sen takaa vain maatalousyritykset ja erityisesti tulevaisuuteen uskovat nuoret viljelijät, joiden yritystoiminta on kannattavaa. Maataloussektoria säädellään jo paljon, ja tulevissa päätöksissä on entistä enemmän kiinnitettävä huomiota siihen, että lainsäädäntö tuo myös taloudellisesta turvaa viljelijöille. Markkinoilta saatavaa tuloa on myös vahvistettava,” Katainen muistutti.
Erityisen pettynyt Katainen on komission toimintaan lainsäädännön kokonaisvaikutusten osalta ja ruokaturvan konkreettisen turvaamisen puuttumiseen nykyisissä esityksissä. Maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski kiitti puheenvuorossaan viljelijöitä heidän kriisinkestävyydestään.
Vihreän kehityksen ohjelman toimeenpano jäsenmaissa on saanut viljelijät varpailleen eikä tilanne tule helpottamaan, Katainen varoittaa. ”Helmikuun alussa komissio tulee ulos vuoden 2040 ilmastotavoitteen kanssa, mikä tulee kiristämään maatalouden sääntelyä entisestään. Nykyisessä heikentyneessä turvallisuus- ja talousilmapiirissä on syytä pysähtyä miettimään, missä määrin EU:lla on kannusteiden sijaan varaa horjuttaa viljelijöiden asemaa. Onko komissio arvioinut ilmastotoimien kiristämisen vaikutuksia huoltovarmuuden ja ruokaturvan näkökulmasta? Kannattavuusongelmien kanssa painivan maa- ja metsätaloussektorin toimintaedellytysten heikentäminen ei ole vaihtoehto”, Katainen varoittaa.
Lisätietoja:
MEP Elsi Katainen
[email protected]
mob. +358 50 5122362