Elsin viikkokirje 14.6.2024

Oikein mukavaa perjantaita, tervetuloa jälleen viikkokirjeeni pariin!

Näin heti alkuun haluan sanoa kiitos! Yllätysten vaalit on nyt käyty ja ilokseni saan jatkaa työtäni suomalaisen omavaraisuuden, luonnonvara-alojen sekä turvallisuuden ja alueiden puolesta. Listan kärkipaikka ja valtakunnallisesti kuudenneksi suurin äänipotti antaa aihetta kiitokseen! Tyytyväinen olen myös joukkueen puolesta, sillä säilytimme kaksi meppipaikkaa. Kolleganani parlamentissa on jatkossa Katri Kulmuni, paljon onnea! Toki keskustan kannatuksen lasku 1,8 prosenttia edellisiin EU-vaaleihin verrattuna harmittaa sekä se, ettei koko maan äänestysprosentti noussutkaan. Kotimaan yllätyksistä pitivät huolen vasemmiston Li Anderssonin äänivyöry sekä Perussuomalaisten romahdus, mikä on eurooppalaisittain harvinaisuus. 

Uusi EU-parlamentti järjestäytyy

Edessä ovat tärkeät järjestäytymisen viikot, ja olen delegaatiomme puheenjohtajana neuvottelemassa mm. valiokuntapaikoista ja ryhmän puheenjohtajistosta.

Ensimmäinen työpäivä heti vaalien jälkeen alkoi ALDE-delegaatioiden tapaamisella, ja viikon aika Brysselissä kokoonnuimme useaan kertaan neuvottelemaan koko Renew-ryhmän kesken. Nyt neuvottelemme valiokuntapaikkoja Keskustalle, ja teemme yhteistyötä myös samaan ryhmään kuuluvan RKP:n vastavalitun mepin, Anna-Maja Henrikssonin kanssa. Lisäksi neuvottelemme Renew-ryhmän kokoonpanosta ja puheenjohtajistosta, sekä koko parlamentin puheenjohtajistosta. Kokoonnumme ensimmäiseen täysistuntoon heinäkuun puolessa välissä, ja valiokunnat kokoontuvat sen jälkeisellä viikolla. Poliittinen peli käy siis kuumana!

Äärioikeisto ja Venäjä-mielisyys tunkeutui parlamenttiin

Aivan niin suurta äärioikeiston vyöryä ei tullut kuin ennakkoon pelättiin, mutta vaalitulos antaa syytä huoleen.

Vaikka suurimpana voittajana vaaleissa voidaan pitää Eurooppa-myönteisyyttä, kun kolmen suurimman ryhmän paikat säilyivät EPP:llä, S&D:llä ja Renew Europella, parlamentin valtasuhteet eivät vielä ole selvillä. Noin sata meppiä on vailla poliittista kotia, ja suuri osa heistä kuuluu laitaoikeistolaisiin puolueisiin. Liikettä parlamentin ryhmien välillä tullaa varmasti kesän aikana näkemään, ja kokoaan saattaa kasvattaa etenkin laitaoikeiston ryhmä ECR. Myös äärioikeistoryhmä ID:ssä on havaittavissa liikettä. Nähtäväksi jää, kykeneekö oikea laita ryhmittymään, vai hajoaako se jopa kolmeksi ryhmäksi.

Erityisen huolestuttavana pidän avoimen Venäjä-myönteisten puolueiden suurta paikkamäärää. Saksalainen äärioikeistopuolue AfD, joka sai jopa 15 meppipaikkaa, vastustaa Ukrainan tukea ja haluaa palauttaa kaasukaupan Venäjän kanssa. Samoilla linjoilla on myös saksalainen toista laitaa edustava, äärivasemmistolainen BSW-puolue. Andersson on ilmoittanut, ettei Vasemmistoliitto huoli Venäjä-mielisiä samaan ryhmään kanssaan, ja toivotankin Lille paljon onnea tähän neuvottelu-urakkaan. Putinin myötäilijät pitäisi sulkea yksiselitteisesti ulos kaikkien parlamentin ryhmien toiminnasta.

Ranskan pikavaalit sekoittavat pakkaa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron päätti hajottaa maansa parlamentin opposition otettua tuntuvan vaalivoiton EU-vaaleissa.

Ranskan oppositiopuolue, äärioikeistolainen ID-ryhmään kuuluva Kansallinen liittouma, jota johtaa Macronin vastustaja Marine Le Pen, teki historiallisen suuren vaalituloksen ja sai jopa 30 meppipaikkaa. Macronin koalitio, joka kuuluu Renew-ryhmäämme, jäi kauas taakse ja sai vain 13 paikkaa. Macronin uhkapeli voi koitua koko Euroopan kohtaloksi, jos vaalien myötä äärioikeisto pääsee valtaan yhdessä tärkeimmistä EU-jäsenmaista juuri, kun Euroopassa tarvittaisiin yhtenäisyyttä ja vakautta enemmän kuin koskaan. Samalla se saattaa hidastaa neuvotteluita EU-tasolla, kun ranskalaiset varovat tekemästä peliliikkeitä ja keskittyvät kansallisiin vaaleihin. Toivon todella, että monsieur Macron tietää, mitä tekee.

Ukrainalle luvassa tukea Euroopan pankeilta ja Natolta

Tärkeistä Ukrainan tukipäätöksistä on linjattu tällä viikolla niin Saksassa, Italiassa kuin Suomessakin.

Naton puolustusministerit kokoontuivat torstaina viimeiseen kokoukseen ennen heinäkuun huippukokousta. Kokouksessa on keskusteltu erityisesti lännen roolista Ukrainan tukemisessa ja siihen keskittyvien hankkeiden sekä aloitteiden eteenpäin viemisestä. Perjantaina puolustusministerit keskustelivat myös Naton pelotteesta ja puolustuksen vahvistamisesta.

Aiemmin viikolla pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Viktor Orbán sopivat tapaamisessaan Budapestissa, että Unkari ei osallistu Naton tukeen Ukrainalle, mutta ei myöskään estä sitä. Alustavien suunnitelmien mukaan Nato on ottamassa suuremman roolin aseavun koordinoinnissa ja ukrainalaisjoukkojen kouluttamisessa. Tämä on tärkeä varautumistoimi, sillä tähän saakka tukea koordinoinut Yhdysvallat on epävakaassa tilanteessa marraskuussa häämöttävien presidentinvaalien ja Donald Trumpin mahdollisen valtaannousun takia.

G7-maiden kokouksessa Italiassa ollaan tekemässä sopimusta 50 mrd. euron tukilainasta Ukrainalle, johon käytetään jäädytettyjen venäläisvarojen vuotuisia tuottoja. Kaikki G7-maat osallistuvat tukilainaan, joka ohjataan Ukrainan aseapuun, taloudelliseen tukeen ja jälleenrakennukseen. Tavoitteena on, että Ukraina saisi tukipaketin vuodenvaihteen jälkeen. Lisäksi Japani ja Yhdysvallat solmivat kahdenväliset turvallisuussopimukset Ukrainan kanssa maan tukemiseksi seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi.

Ukrainan elpymiskonferenssissa Berliinissä eurooppalaiset pankit sopivat toimittavansa yhteensä 600 miljoonaa euroa apua Ukrainaan maan jälleenrakennusta varten. Tällä tuetaan mm. asuinrakennusten ja energiaverkon jälleenrakentamista. Presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Saksassa maan parlamentille konferenssin yhteydessä, mutta Ukraina-apua vastustavat, Venäjä-mieliset puolueet äärioikealta (AfD) ja äärivasemmalta (BSW) eivät olleet paikalla kuulemassa.

Viikonloppuna järjestetään myös Ukrainan rauhankonferenssi Sveitsissä, jossa Suomea edustaa presidentti Alexander Stubb.

Keskusta valitsee uuden puheenjohtajan

Viikonloppuna kokoonnumme puoluekokoukseen Jyväskylään.

Olen viikonloppuna mukana Keskustan puoluekokouksessa Jyväskylässä ja tuon meppidelegaatiomme tervehdyksen. Ansiokkaan urakan puolueen kipparina tehnyt Annika Saarikko väistyy, ja hänen paikastaan kisaavat mainiot Antti Kaikkonen ja Tuomas Kettunen. Myös varapuheenjohtajistoon on uusia pyrkijöitä. Toivotan kaikille onnea kisaan ja nähdään Jyväskylässä!

Hyvää viikonloppua kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]