Elsin viikkokirje 30.9.2022

Perjantaiterveiset Brysselistä!

Italiassa äärioikeisto vallan kahvaan. Jalkauduimme alkuviikosta Puolaan ryhmäkokoukseen, missä kävimme läpi tulevien eurovaalien strategiaa ja Euroopan ajankohtaista tilannetta. Yksi mielenkiintoisimmista asioista oli, kun italialaiset kollegat kertoivat maansa sunnuntaisesta vaalituloksesta. Ryhmäämme kuuluvat puolueet saivat noin 8 prosentin kannatuksen, mikä oli heille voitto, mutta ei riittänyt hallitusvastuuseen. Suurimmaksi puolueeksi nousi äärioikeistolainen Italian veljet –puolue, mikä on historiallinen muutos fasistimenneisyyden omaavassa maassa. Oikeistokoalition tuloksen myötä maahan on muodostumassa toisen maailmansodan jälkeen Italian oikeistolaisin hallitus. Samalla maa saa ensimmäisen naispuolisen pääministerin, Italian veljien johtaja Giorgia Melonin, joka on kokenut ja organisoitunut poliitikko, eikä ole astunut irti äärioikeistolaisista kannanotoistaan. Äärioikeiston nousu niin Ruotsissa kuin Italiassa keinuttaa EU:n poliittista kenttää ja toivoa sopii, että Italia ei lähde enempää velkaantumisen tielle ja toisaalta pysyy EU:n yhteisessä pakoterintamassa Venäjää kohtaan.

Venäjän liikekannallepanojulistus kiristi tilannetta itärajalla. Venäjän viime viikolla ilmoittama osittainen liikekannallepano käänsi jälleen Euroopan turvallisuustilannetta uuteen asentoon, mikä oli myös parlamentin käytäväpuheiden pääaiheita. Paine EU:n itärajoilla kasvoi viikonlopun ja alkuviikon aikana, kun rintamalle värväämistä pakenevat poistuivat Venäjältä sankoin joukoin. Baltian maat ja Puola tekivät poliittisen päätöksen luokitella kaikki venäläiset turistit turvallisuusuhaksi. Suomen hallituksen periaatepäätös estää venäläisten maahanpääsy turistiviisumilla on tervetullut ja on hyvä, että Suomi kunnioittaa tässäkin asiassa oikeusvaltion sääntöjä.

Suhtautuminen venäläisiin tulijoihin kuitenkin vaihtelee Euroopassa ja monet suuret EU-maat, kuten Espanja ja Ranska, ovat suhtautuneet Baltian maita laupeammin. EU:lta kaivattaisiinkin unionin yhtenäistä linjausta raja-, viisumi- ja turvapaikkakysymyksiin, jotta vältettäisiin kiistojen syntyminen Schengen-maiden välillä. Kansallisesti toimiminen on kuitenkin välttämätöntä EU:n yhteisiä linjauksia odotellessa. Olin keskustelemassa aiheesta maanantaina Ylen aamulähetyksissä tv:n ja radion puolella rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö Matti Pitkäniityn sekä meppikollega Miapetra Kumpula-Natrin kanssa. Lähetykset voi katsoa jälkeenpäin Yle Areenasta: Ylen aamun lähetys ja Ykkösaamun radiolähetys.

Itämeren alueen turvallisuustilanne heikkeni. Itämerellä olevissa Nord Stream 1 ja 2 -kaasuputkissa havaittiin viikon aikana yhteensä neljä vuotoa. On selvää, että kyseessä on sabotaasi, jonka takana on valtiollinen toimija, todennäköisesti Venäjä. Ajoitus viittaa tavoitteeseen kääntää lännen huomio poispäin Ukrainasta juuri, kun Venäjän miehittämillä Luhanskin, Donetskin, Zaporižžjan ja Hersonin alueilla Ukrainassa toteutettiin valekansanäänestyksiä alueiden liittämiseksi osaksi Venäjää. Putin allekirjoitti perjantaina sopimukset alueiden liittämiseksi, mutta tästä huolimatta alueet ovat nyt ja jatkossakin Ukrainaa. Kaasuvuodot heikensivät turvallisuustilannetta Itämerellä ja on mahdollista, että tämän seurauksena Venäjän aloittama hyökkäys laajenee ainakin jossain muodossa Itämerelle eräänlaisena hybridivaikuttamisena. Sodan eskaloituminen ei kuitenkaan ole Suomen, EU- tai Nato-maiden intresseissä eikä turhalle pelonlietsonnalle saa antaa tilaa. Omien kaasuputkien sabotoiminen kielii Venäjän epätoivosta ja arvaamattomuudesta, ja tällaisiin hätiköityihin toimiin on syytä vastata rationaalisesti. Toivon, että pääsen puhumaan aiheesta ensi viikon täysistuntokeskustelussa, missä puheaikojan pyytäjiä on jonoksi asti. Kirjoitin Suomenmaan kolumniini ajankohtaisesta turvallisuustilanteesta. Kolumnin voi lukea täältä.

Energiakriisissä ruuvi kiristyy. Kaasuputkivuotojen havaitsemisen jäljiltä kaasun hinta Euroopassa lähti nousuun. Perjantaina koolla olleet energiaministerit päättivät kriisin helpottamiseksi räätälöidystä hätäpaketista, jonka avulla arvioidaan saatavan jopa 140 miljardia euroa kotitalouksien ja yrityksien tukemiseksi. Toimet sisältävät pakollisen energianvähennystavoitteen jäsenmaille, energiayhtiöiden voittojen leikkaamisen sekä solidaarisuusveron fossiilisen energian tuottajille. Olen tyytyväinen, että jäsenmaat saivat sovun aikaan. Tuotot on ohjattava haavoittuvimmassa asemassa olevien tukemiseksi. Uusiakin keinoja joudutaan varmasti pohtimaan lähitulevaisuudessa, ja ennakkotietojen mukaan on mahdollista, että jonkinlainen esitys kaasun hintakatosta tulee vielä, mutta sen toteutuminen vaikuttaa tällä hetkellä epätodennäköiseltä. Keskustelemme energiatoimista ensi viikon täysistunnossa.

Pikavisiitti Brysselissä. Puolasta tullessani koukkasin Brysselin kautta ja otin vastaan Keskustanaisten vierasryhmän. Oli ilo saada vihdoin järjestymään vierailu, jota suunniteltiin jo ennen korona-aikaa, ja tavata aktiivisia keskustanaisia eri puolilta Suomea. Tapasin myös liikenne- ja viestintäministeriön edustajia sekä Luonnonvarakeskuksen johtoa. Torstain maatalousvaliokunnassa keskustelimme tärkeistä, Suomeen vaikuttavista lainsäädäntöuudistuksista koskien tuotteiden maantieteellisiä merkintöjä, ruuan koulujakelujärjestelmiä sekä teollisuuspäästödirektiivin ulottamista maatalouteen. Perjantaiaamuna osallistuin vielä Keskustalaisempi Eurooppa -webinaariin.

Ensi viikolla suuntaamme jälleen täysistuntoon Strasbourgiin. Agendalla on esillä vahvasti niin Venäjän hyökkäyssodan viimeaikainen eskaloituminen kuin energiakriisin helpottaminen. Kuulemme myös komission esityksestä lannoitekriisin ratkaisemiseksi. Jätin aiheesta kirjallisen kysymyksen komissiolle. Sen voi lukea täältä. Alkuviikosta tiedossa ovat myös omalla työpöydälläni olevien FuelEU Maritime- ja REPowerEU -asetuksien valiokuntaäänestykset. Neuvotteluiden eteen on tehty viime kuukausien aikana valtavasti töitä ja on hienoa vihdoin edetä äänestysvaiheeseen. Torstaiksi suuntaankin jo Maaningalle Luonnonvarakeskuksen uuden toimipaikan avajaisiin ja perjantai-illaksi Savon yrittäjien tilaisuuteen.

Rentouttavaa viikonloppua kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]