Elsin viikkokirje 2.12.2022

Mukavaa perjantaita!

Kalenteri on kääntynyt joulukuuhun ja vuoden loppu häämöttää jo.

Kasvinsuojeluaineet keskustelussa. Maatalousvaliokunnassa käytiin tiukkaa keskustelua terveyskomissaari Stella Kyriakideksen kanssa komission kasvinsuojeluainelainsäädäntöehdotuksesta, jossa esitetään käytön puolittamista EU:n tasolla. Kysyin komissaarilta, miksi komission ehdotuksessa ei ole huomioitu ennen vuotta 2011 tehtyjä vähentämistoimia. Monissa jäsenmaissa on tehty toimia kasvinsuojeluaineiden käytön vähentämiseksi jo huomattavasti aiemmin, ja nämä tehdyt toimet pitäisi huomioida esityksessä, jotta se olisi tasapainoinen ja huomioisi jäsenmaiden huimat erot käyttömäärissä. Suomessa on jo pitkään tehty toimia kasvinsuojeluaineiden käytön vähentämiseksi. Meillä kasvinsuojeluaineiden määrän puolittaminen voisi tarkoittaa merkittäviä sadonalennuksia tilanteessa, jossa korvaavia aineita ei ole ja uudet rikkakasvit, kasvitaudit ja tuholaiset haastavat yhä lujemmin. Komissaari korosti vastauksissaan, että nyt pöydällä oleva teksti on ehdotus, mistä lainsäätäjät, parlamentti ja jäsenmaiden neuvosto, aloittavat keskustelut.

Suomen kanta ennallistamisesta hyvä. Suuri valiokunta antoi tällä viikolla lausuntonsa luonnon ennallistamista koskevasta asetusehdotuksesta. Valiokunta ei hyväksy ennallistamisasetusta komission esittämässä muodossa ja edellyttää siihen muutoksia. Huolena on etenkin Suomelle aiheutuvat kohtuuttomat kustannukset ja kansallisen metsäpolitiikan huomiotta jättäminen. Tärkeää luonnon monimuotoisuutta ei pidä edistää epäoikeudenmukaisin keinoin. On tärkeää, että Suomessa löydettiin hallitus-oppositiorajat ylittävä kansallinen linja nyt, kun ennallistamisen käsittely on alkamassa parlamentissa. Toimin parlamentin neuvotteluissa ainoana suomalaisena meppinä, Renew-ryhmäni maatalousvaliokunnan neuvottelijana.

Biopolttoaineet ja raskas liikenne. Liikennevaliokunnassa kuulimme komission ensi vuoden työohjelman painopisteistä liikennekomissaari Adina-Ioana Vălean esittelemänä. Kiinnostavia aloitteita on tulossa erityisesti raskaaseen liikenteeseen, kuten mittoja ja massoja koskeva direktiivi sekä myöhästynyt rekkojen päästöstandardeja koskeva esitys. Kysyin komissaarilta hänen näkemyksistään biopolttoaineiden roolista liikenteen päästövähennystalkoissa. Komissaari sanoi haluavansa kaikki kestävät ratkaisut käyttöön ja suhtautui positiivisesti biokaasun hyödyntämiseen. Huolena on kuitenkin rajallisten resurssien riittäminen eri liikennesektorien käyttöön, sillä raskaan liikenteen lisäksi päästövähennyksiä tehdään myös meriliikenteessä ja ilmailussa. Komissaari toi esille tarpeen biopolttoaineiden tuotannon kasvattamiselle, ja toivon tämän näkemyksen vahvistuvan komissiossa. Keskustelimme liikennevaliokunnassa myös komission tällä viikolla julkaisemasta lennokkeja eli drooneja koskevasta strategiasta. EU:n lennokkiekosysteemistä halutaan toimiva, turvallinen ja kilpailukykyinen, ja sillä on tarjottavanaan paljon käyttömahdollisuuksia. Kiinnostavana teemana nostettiin esille mm. lennokkien käyttö kasvinsuojeluaineiden levityksessä.

Unkarin elvytysvarat jäädytyksen alla. Parlamentti kehotti viime täysistunnossaan Unkarille suunnattujen elvytysvarojen jäädyttämistä, ja nyt myös komissio on esittänyt samaa. Jäädytyksen alla olevia varoja on yhteensä 13 miljardia euroa. Komissio, kuten parlamenttikin, katsoo, ettei Unkari ole onnistunut tekemään riittäviä toimia oikeusvaltioperiaatteen toteutumisen turvaamiseksi. Seuraavaksi asiasta päättävät EU:n jäsenmaat. Varojen jäädyttäminen vaatii neuvostolta määräenemmistöpäätöksen. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitti lisäksi tällä viikolla jäädytettyjen venäläisten varojen takavarikointia ja ohjaamista Ukrainan jälleenrakentamiseen. Tämä on kannatettava esitys. Venäjän on kannettava myös taloudellinen vastuu sotarikoksistaan.

Uusi pakkauksia ja pakkausjätettä koskeva direktiiviesitys. Komissio antoi tällä viikolla esityksensä pakkaus- ja pakkausjätedirektiivistä, joka koskee erityisesti paperipohjaisia pakkaustuotteita. Ilmastokomissaari Frans Timmermansin mukaan pakkausjätedirektiivillä on kolme tavoitetta: vähentää kertakäyttöpakkauksista aiheutuvaa pakkausjätteen määrää, lisätä uusiokäyttöpakkausten määrää ja niiden käyttöä sekä kaikkien pakkausten tulisi olla helposti kierrätettäviä. Direktiivi on iso kysymys niin elintarvikesektorin kuin biotalousalan näkökulmasta. Maatalousvaliokunnassa tulemme seuraamaan direktiiviä tarkoin ja vaikuttamaan sen sisältöön.

Biotalousväkeä koolla aamupalalla. Emännöin tänään parlamentilla yhdessä meppikollegoideni Ulrike Müllerin ja Juozas Olekasin kanssa aamiaistapaamisen biotaloudesta ja biopohjaisista tuotteista. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Suomen Akatemian UNITE ja FinnCeres -lippulaivahankkeiden kanssa. Puheenvuorossani toin esille mm. metsien monikäyttöisyyttä ja biopohjaisten tuotteiden potentiaalia siirryttäessä kohti kestävämpää ja vihreämpää yhteiskuntaa. Biotalous on oleellinen osa ilmastopolitiikkaa ja sen tarjoamiin ratkaisuihin pitäisi aktiivisesti investoida. Oli hienoa kuulla, että tutkimusta aiheen ympärillä tehdään aktiivisesti. Tarvitsemme päätöksenteon tueksi tutkimustietoa ja näkemyksiä, joita tällaiset tilaisuudet tuovat. Tapahtuman yhteydessä saimme ihailla myös Uusi Puu -näyttelyä, jossa biopohjaisten tuotteiden monikäyttöisyys tuli loistavasti esille.

Kohtaamisia, puheita ja ajatustenvaihtoa. Vastaanotin tällä viikolla vuoden viimeisen vierasryhmän parlamenttiin, kun Savon Apteekkariyhdistys, joiden vierailua ehdittiin koronan takia odottamaan jo tovi, tutustui parlamenttiin. Mepin työstä ja parlamentin toiminnasta on ilo kertoa erilaisille kuulijakunnille. EU:ssa tehdään paljon apteekkareidenkin työhön vaikuttavaa sääntelyä mm. lääkelainsäädännön puolella. Komissio perusti myös koronapandemian jäljiltä uuden terveysuhkien ehkäisemiseen ja havaitsemiseen keskittyvän pääosaston, DG HERA:n, joka aloitti toimintansa viime vuonna. Tapasin viikon aikana myös maakuntalehtien toimittajia ja osallistuin Kuntaliiton Brysselin-toimiston 30-vuotisen taipaleen kunniaksi järjestetylle juhlavastaanotolle. Perjantaina puhuin aamulla Kuntaliiton seutukaupunkiverkoston tilaisuudessa energiavarautumisesta ja iltapäivällä osallistuin Joensuussa Yhteinen ympäristö -hankkeen tilaisuuteen, jonne vein EU-terveisiä avauspuheenvuorossa.

Yhteytesi Eurooppaan -radiosarjan seuraava osa 3.12.: Suomi – EU:n syrjäinen saari? Tule kuulolle taas lauantaina radiotaajuuksille ajankohtaisen EU-politiikan äärelle. Tällä kertaa keskustellaan Suomen saavutettavuudesta EU:n sisällä sekä unionin vaikutuksesta liikennepolitiikkaan. Pureudumme myös lyhyesti Ukrainan sodan vaikutukseen Suomen syrjäisen sijainnin korostumisessa sekä matkailun näkymiin.Jakso on kuunneltavissa Radio Sandels -taajuudella klo 10:45 ja Järviradion taajuudella klo 11:45 sekä jälkeenpäin Spotifysta.

Yhteytesi Eurooppaan -radiosarja jatkuu samoilla kanavilla samaan kellonaikaan seuraavasti:

10.12. Ruoka EU:n asialistan kärkeen

17.12. EU haasteiden edessä

Webinaari EU:n ennallistamisasetuksesta pe 9.12. klo 9:00-10:30. Järjestän ennallistamisesta sidosryhmäkuulemisen etäyhteydellä. Ennallistamisneuvottelujen ainoana suomalaismeppinä haluan laajasti koota näkemyksiä eri toimijoilta. Tilaisuuden alustajana toimii ympäristöministeriön ympäristöneuvos Olli Ojala ja maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Teemu Seppä. Tilaisuuden loppupuheenvuoron pitää maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen. Mukaan voi ilmoittautua täältä.

Rauhallista viikonloppua ja toista adventtia!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]