Mukavaa perjantaita!
Vuoden loppu lähestyy kovaa vauhtia, ja tällä viikolla parlamentissa on valmistauduttu vuoden viimeiseen täysistuntoon.
Onnea 105 v. Suomi ja suomalaiset! Itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys, sitä pitää vaalia ja sen eteen tehdyt uhraukset muistaa. Ymmärrämme sen aiempaa syvemmin nyt, kun Venäjän aloittama sota ja julmat iskut Ukrainassa ravisuttavat jälleen Eurooppaa. Me suomalaiset kuulemme Ukrainan sodassa kaikuja omasta menneisyydestämme. Juuri nyt Ukraina taistelee kaikkien eurooppalaisten vapauden ja arvojen puolustamiseksi. Heidän tukemistaan on jatkettava väsymättömästi.
Unkari jälleen vastarannankiiskinä. Euroopan sisällä kaikuu taas keskinäisiä kiistoja, kun Ukrainan tukemista pyritään jatkamaan. Alkuviikosta EU-maiden valtiovarainministereiden kokouksessa Unkari torppasi Ukrainalle suunnitellun 18 miljardin euron tukipaketin vastauksena omien EU-varojensa jäädyttämiseen. Unkarin pääministeri Viktor Orbán käy yksimielisyyspäätöksen vaativalla tukipaketilla törkeää kiristyspeliä, jolle ei pidä antaa periksi. On entistä selvempää, että parlamentin ja komission päätös Unkarin EU-elvytysvarojen jäädyttämiseksi oli oikea. Komission on löydettävä ratkaisu välttämättömien tukirahojen saamiseksi perille Ukrainaan aikataulussa tammikuussa, mikäli Unkari ei taivu. Maanantaina astui myös voimaan hintakatto venäläiselle öljylle, samalla kun EU:n aiemmin kesällä tekemä päätös venäläisen öljyn tuonnin kiellosta meriteitse astui voimaan. Hintakatosta sopivat johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmä, EU ja Australia, ja se asetettiin 60 dollariin tynnyriltä. Komissio esitti myös tällä viikolla yhdeksännen pakotepaketin.
Ennallistamisneuvottelut ovat käynnissä. Tapasin viikon aikana Brysselissä sidosryhmien edustajia ennallistamisasetuksen tiimoilta, ja perjantaina järjestin julkisen sidosryhmäkuulemisen asetuksesta webinaarin muodossa. Keskustelua alustivat ympäristöministeriön ympäristöneuvos Olli Ojala ja maa- ja metsätalousministeriön kansainvälisten asiain neuvos Teemu Seppä, ja loppusanat piti maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen. Parlamentin ainoana suomalaisena ja pohjoismaalaisena neuvottelijana ennallistamisasetuksessa halusin kerätä laajasti sidosryhmien ajatuksia lainsäädäntötuen tueksi. Tilaisuus onnistui erinomaisesti ja kuudentoista tärkeän sidosryhmäorganisaation puheenvuorot ennallistamisasetuksen herättämistä ajatuksista olivat valaisevia kuulla. Uskon, että tilaisuus hyödytti kaikkia osapuolia ja tarjosi hyviä eväitä itselleni tuleviin neuvotteluihin parlamentissa. Sen lisäksi, että me saimme evästyksiä työhömme, moni sidosryhmä kiitteli, että oli hyvä kuulla samassa tilaisuudessa kaikkia toimijoita yhdessä pöydässä. Yhteistyö, jos jokin, on se, mitä tulemme näissä neuvotteluissa tarvitsemaan.
Liikkeellä jälleen kotimaassa. Torstaiaamuna pidin puheenvuoron Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin järjestämässä EU-nimisuojahankkeen loppuseminaarissa. Kannustin puheenvuorossani katsomaan nimisuojan ja maantieteellisten merkintöjen tarjoamia mahdollisuuksia keinona parantaa suomalaisten yritysten kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla. Tämän jälkeen vierailin MTK Kaakkois-Suomen yleiskokouksessa Kouvolassa, jonne vein terveiset ajankohtaisen EU-politiikan saralta. Metsät ja maatalous puhuttavat nyt niin kotimaassa kuin EU:ssa, ja niihin liittyvää lainsäädäntöä puuhataan EU-pöydissä kovalla vauhdilla. Suomen paikka on unionissa ja siksi meidän on pyrittävä vahvasti vaikuttamaan sen suuntaan!
Yhteytesi Eurooppaan -radiosarjan seuraava osa 10.12.: Ruoka EU:n asialistan kärkeen! Tule kuulolle taas lauantaina radiotaajuuksille ajankohtaisen EU-politiikan äärelle. Tällä kertaa keskustellaan ruuasta ja sen tuottamisesta sekä maatalouden asemasta EU:ssa. Jakso on kuunneltavissa tuttuun tapaan Radio Sandels -taajuudella klo 10:45 ja Järviradion taajuudella klo 11:45 sekä jälkeenpäin Spotifysta.
Yhteytesi Eurooppaan -radiosarjan tämän syksyn viimeinen jakso kuullaan samoilla kanavilla samaan kellonaikaan lauantaina 17.12., jolloin suunnataan katse tulevaan. EU on haasteiden edessä, mutta millaisten, ja miten ne ratkaistaan?
Renew4Youth Meet-up -tilaisuus 16.12. Järjestän yhdessä kollegoideni Mauri Pekkarisen ja Nils Torvaldsin sekä RKP-nuorten ja Keskustanuorten jäsenistön kanssa nuorten keskustelutilaisuuden kansainvälistymismahdollisuuksista pandemian jälkeen. Keskustelusta laaditaan kooste, jota hyödynnetään Renew Europen nuorisojulistuksessa, missä tunnistetaan nuorten kohtaamat haasteet ja pyritään löytämään ratkaisut. Tilaisuus järjestetään Erottajan kasinolla perjantaina 16.12. klo 10:30 alkaen. Tarkemmat tiedot tapahtumasta ja ilmoittautumislinkki löytyvät täältä.
Rentouttavaa viikonloppua ja kolmatta adventtia kaikille!
Elsi