Elsin viikkokirje 1.9.2023

Mukavaa perjantaita ja alkanutta syyskuuta!

Euroopan parlamentin syyskausi alkaa. Parlamentin kesätauko on ohi ja on aika palata Brysselin työpöytien ääreen. Omalta osaltani kesätauko sujui vauhdikkaissa merkeissä erilaisissa tapahtumissa ympäri Suomen – kiitokset kaikille tilaisuuksien järjestämisestä ja arvokkaista kohtaamisista! Syksy jatkuu työntäyteisenä. Heti syyskuun ensimmäisessä täysistunnossa on luvassa perinteinen unionin tilaa käsittelevä puhe, jossa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen linjaa tulevan vuoden tärkeimmät pääpainopisteet. EU-vaaleihin on aikaa alle vuosi, ja nykyisellä komissiolla alkaakin olla kiire saada läpi tehdyt aloitteet. Myös parlamentin puolella on täysi höyry päällä viedä käynnissä olevat ja syksyn aikana alkavat neuvottelut päätökseen vaalilomiin mennessä. Von der Leyenin puhetta voi seurata suorana keskiviikkona 13. syyskuuta parlamentin nettisivujen kautta. Neuvottelemani pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen täysistuntoäänestys taas on luvassa todennäköisesti lokakuussa; maatalousvaliokunta äänesti kannastaan asetukseen heinäkuussa, ja aiheesta voi lukea lisää tiedotteestani. Tulossa on myös mm. jättirekkoja koskevan mitat ja massat -direktiivin uudelleentarkastelun neuvottelut, ja maatalousvaliokunnan puolella odotamme komissiolta mm. maaperän terveyttä sekä eläinten hyvinvointia koskevia esityksiä.

Kirjoitin tunnelmistani alkavan syksyn kynnyksellä tuoreimpaan Suomenmaan kolumniini, jonka voi lukea täältä.

Silakkakiintiöt kuohuttavat. Kuluneella viikolla puheenaiheeksi ovat nousseet silakat, kun Euroopan komissio antoi ehdotuksensa kalastuskiintiöistä Itämerelle vuodelle 2024. Komissio ehdottaa silakan pyynnin kieltämistä kokonaan Suomen lähivesillä vuoden ajaksi ja sen sallimista ainoastaan sivusaaliina. Päätös on erikoinen ja kohtuuton, sillä komission esitys perustuu kansainvälisen merentutkimusneuvoston vanhaan tutkimustietoon. Uudemmassa tutkimuksessaan he ovat todenneet silakkakannan tilanteen parantuneen ja että kalastusta voisi jatkaa, toki pienemmillä kiintiöillä. Kalakantojen vahvistaminen on tärkeää, mutta suomalaisen kalastajan elinkeino on myös turvattava. Mistä aiheessa oikein on kyse? Katso täältä YLE Turun perjantain uutislähetys, jossa keskustelen aiheesta ja vähän muustakin kollegoideni Ville Niinistön ja Sirpa Pietikäisen kanssa.

Maatalousvaliokunta kokoontui tauon jälkeen. Maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski oli valiokunnan kuultavana Mustanmeren viljasopimuksen ja -kuljetusten tiimoilta. Tilanne on haastava, sillä viljakuljetusten siirryttyä maanteille Ukrainan rajanaapurimaiden markkinat ovat kokeneet yllättävän shokin. Kuljetukset eivät ole toimineet kuten on odotettu ja keväällä näimmekin Puolan, Romanian, Bulgarian, Unkarin ja Slovakian asettamia yksipuolisia tuontirajoituksia. Komissio tarttui asiaan ja neuvotteli jäsenmaiden kanssa sopimuksen, mutta tämä sopimus on raukeamassa 15.9. ja tulevaisuudesta ei ole tietoa. On tärkeää, että ratkaisu viljakuljetuksille löydetään, sillä mikäli Euroopan unionin jäsenmaat kieltävät viljantuonnin, pelataan silloin täysin Venäjän pussiin. Lisäksi ukrainalainen vilja on tärkeä mm. Afrikan maiden ruokahuollolle.

Maatalousvaliokunta äänesti kannastaan hiilenpoistoja koskevan unionin sertifiointikehyksen perustamisesta. Asetus voi parhaimmillaan tarjota paljon mahdollisuuksia suomalaisille maa- ja metsänomistajille ja luoda uusia investointimahdollisuuksia, luoden niin sanotusti valvotun ja yhteisen kehikon hiilimarkkinoille. Tämän saavuttamiseksi on tärkeää, että pelisäännöt ja järjestelmä ovat selkeitä, jotta ne voivat tarjota kannustimia sekä tuoda lisätuloja jäsenmaiden alueellisia erityispiirteiden huomiointia unohtamatta. Maatalousvaliokunnan kannassa huomioidaan pitkäaikaisten hiilenpoistotoimien ohella myös lyhyen aikavälin toimia. Maatalousvaliokunnan lausunto ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton. Pyrin aktiivisesti prosessin aikana vaikuttamaan siihen, ettei hiilisertifikaatissa ja jo olemassa olevissa LULUCF-tavoitteissa tule päällekkäisyyttä ja siten kaksoislaskennan ongelmaa. Jatkoneuvotteluissa on kiinnitettävä huomiota vielä moniin käytännön toteutuksen kysymyksiin. Epäselvyyksiin on saatava selkoa vielä ennen parlamentin yhteisen kannan muodostusta täysistunnossa lokakuussa.

EU-aiheiden äärellä Turussa. Syyskausi oli hyvä aloittaa perinteisessä Eurooppa-foorumissa Turussa. Kolmepäiväisen tapahtuman aikana kokoonnuttiin erilaisten paneelikeskusteluiden merkeissä pohtimaan politiikan ajankohtaisia ilmiöitä. Olin itse mukana useammassa keskustelussa. Metsäteollisuuden paneelissa ytimessä oli biotalouden ja puupohjaisten materiaalien tarjoamat mahdollisuudet fossiilista raaka-aineista irtaantumisessa. Biotalous pitää saada mukaan seuraavan komission agendalle, ja Suomen hallituksella onkin tilaisuus lunastaa lupauksensa vahvaan EU-ennakkovaikuttamiseen sitoutumisessa ajamalla asiaa tiedoksi Brysseliin. Eurooppanuorten paneelissa taas pohdittiin syitä ja ratkaisuja nuorten alhaiseen äänestysaktiivisuuteen ja paneuduttiin siihen, kenen ehdoilla tulevaisuuden Eurooppaa rakennetaan ensi kesän eurovaalien jälkeen. Vihreää siirtymää käsitelleessä paneelissa pureuduimme meppikollegoiden voimin mm. siihen, miten vihreä siirtymä etenee käytännössä nyt, kun Fit for 55 -paketin lainsäädännöt on saatu neuvoteltua, ja mitä tulevalta vaalikaudelta on odotettavissa. Suuri kiitos kaikille tapahtuman järjestäjille ja kanssakeskustelijoille! Mikä parasta, syksyn alkajaisiksi oli mukava tavata iso joukko Brysselin-tuttuja Turussa.

Kohtaamisia ympäri Suomen. Alkuviikolla osallistuin Savo-Karjalan paikallisten metsänhoitoyhdistysten järjestämään Metsäpäivään. Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Savotan metsänhoitoyhdistyksien johdolla tutustuimme mm. talousmetsien tulevaisuuteen ja energiapuun korjuuseen. Vierailimme myös Kivennavan matkailukartanolla. Antoisa ja mukava metsäpäivä! Maanantai-iltana osallistuin myös Kuopion kaupunginvaltuuston talousseminaariin. Viikko myös päättyy kotimaan kamaralla, kun suuntaan Turusta ensin Jyväskylään viemään terveiset Keskustanuorten Elokouluun, ja sunnuntaina puhun Esko Ahon tähdittämässä UKK-seuran seminaarissa Pielavedellä, jossa teemana on ”Urho Kekkonen ja maakunnat”.

Yhteytesi Eurooppaan -radiosarja. Kesän aikana on ilmestynyt jälleen Yhteytesi Eurooppaan -radiosarjani jaksoja, aina lauantaisin Järviradion ja Radio Sandelsin taajuuksilla. Tähän erään viimeinen jakso ilmestyy nyt lauantaina 2.9., tuttuun tapaan klo 11:45. Viimeisessä jaksossa aiheena on ajankohtainen ja tärkeä EU-vaikuttaminen. Kaikki jaksot ovat myös kuunneltavissa jälkikäteen Spotifysta

Meppilehti – katsaus kuluneeseen kauteen. Viikko sitten posti toi minun ja Renew-kollegoideni Mauri Pekkarisen ja Nils Torvaldsin yhteisen meppilehden ympäri Suomen päivälehden välissä printtiversion ja myös digitaalisesti näköislehden muodossa. Käymme siinä läpi kuluneen parlamenttikauden merkittävimpiä vaiheita ja luomme katsausta tulevaan. Esittelemme myös ryhmämme toimintaa ja suomalaisia kulissien takana! Jos lehteä ei näkynyt, voit lukea sen vapaasti nettisivujeni kautta.

Alkava syksy tuo muutoksia myös tiimin kokoonpanoon. Heinäkuun puolessa välissä kevään korkeakouluharjoittelijani Julia Fräntilän harjoittelupäivät tulivat täyteen ja tällä viikolla toimistossamme aloitti uusi harjoittelija Kristiina Oinonen. Hän opiskelee kauppatieteitä Itä-Suomen yliopistossa Joensuun kampuksella. Tervetuloa tiimiin Kristiina!

Ensi viikolla jalkaudumme Renew-ryhmän mukana ryhmäkokoukseen Itävaltaan Wieniin, jossa valmistaudumme valmistautumaan sitä seuraavan viikon syksyn ensimmäiseen täysistuntoon.

Oikein rentouttavaa syysviikonloppua kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]