Elsin viikkokirje 15.9.2023

Aurinkoista perjantaita!

Tällä viikolla kokoonnuttiin syksyn ensimmäiseen täysistuntoon Strasbourgiin. Videoterveiseni viikolta on katsottavissa täältä.

Uusia neuvotteluvastuita. Minulla on heti kärkeen kertoa hyviä uutisia, sillä minut on juuri valittu Renew-ryhmäni liikennevaliokunnan neuvottelijaksi EU:n mitta- ja massadirektiiviin, joka koskee jättirekkojen enimmäismittoja ja -massoja. Tämä on merkittävä tehtävä, sillä liikennevaliokunnalla on parlamentissa vetovastuu direktiivin uudelleentarkastelun neuvotteluissa. Tämä on myös ratkaisevan tärkeä lainsäädäntö syrjäiselle ja harvaan asutulle Suomelle, sillä meillä on jo pitkään ajettu 40 tonnin enimmäispainon ylittävillä ns. jättirekoilla. Komission ehdotuksessa on mukana jättirekkojen kansallisten kuljetusten salliminen, mikä on hyvä asia. Sen sijaan komission esittämät rajoitukset jättirekkojen maiden rajat ylittäviin kuljetuksiin ovat kohtuuttomia, erityisesti metsäteollisuuden sektorille, ja aion aktiivisesti vaikuttaa asian korjaamiseksi neuvotteluiden aikana, jotta kilpailukykymme ei vaarannu eivätkä kustannukset nouse holtittomasti. Tiedotteeni aiheesta voi lukea täältä.

Katsaus unionin tilaan ja tulevaisuuteen. Hiljennyimme täysistunnossa kuulemaan vuosittaisen komission puheenjohtajan unionin tilaa koskevan puheen. Ursula von der Leyenin tämän kauden viimeinen puhe oli mahtipontinen ja monissa kohdin historian käänteisiin vetoava, mutta myös tulevaisuuteen katsova. Suurimpina linjoina puheesta nousi esille Euroopan unionin laajentuminen lähitulevaisuudessa ja sen mukanaan tuomat sisäiset muutostarpeet sekä eurooppalaisten yrityksien kilpailukyvyn vahvistaminen. Tarve uudistumiselle on ymmärrettävää, mutta puheet perussopimuksien avaamisesta aiheuttavat huolta, sillä siinä prosessissa pienen jäsenmaan ääni saattaa helposti vaieta ja vaikuttamismahdollisuudet pienentyä. On pidettävä tarkasti huolta, että jäsenmaiden tasavertaisuus säilyy.

Uusia lupaavia avauksiakin kuultiin, kuten eurooppalainen tuulivoimapaketti ja uusi pk-yritysedustaja. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että aiemmista puheista poiketen von der Leyen nosti puheessa esille metsien moninaisen arvon ja osoitti viljelijöille arvostusta ja kiitosta tekemästään työstä. Tärkeä uusi avaus on vuoropuhelun käynnistäminen yhdessä viljelijöiden kanssa maatalouden tulevaisuudesta EU:ssa. Sen sijaan hämmästelin sitä, että puheessa ei mainittu sanallakaan käynnissä olevaa demokratian kriisiä ja ääriliikkeiden voimistumista niin meillä Euroopassa kuin maailmallakin. Yhteiskunnassa nähdään aina vain enemmän vastakkainasettelua, vaalihäirintää ja ihmisten heikkoa osallisuutta, jota ruokkii entisestään hankala taloustilanne. Siihenkään puheenjohtaja ei tarttunut, vaikka Eurooppa kamppailee laman partaalla ja vaikka hän esitti monia yhteisiä menoja lisääviä toimenpiteitä.

Kirjoitin unionin tila -puheesta Suomenmaan blogiini, jonka voi lukea täältä.

Kriittisten raaka-aineiden asetuksella lisätään omavaraisuutta. Parlamentti hyväksyi suurella enemmistöllä kantansa asetukseen kriittisistä raaka-aineista, jonka avulla on tarkoitus parantaa Euroopan omavaraisuutta ja kilpailukykyä etenkin vihreän ja digitaalisen siirtymän toteuttamisessa. Asetuksella nopeutetaan strategisten raaka-ainehankkeiden lupaprosesseja, vähennetään byrokratiaa, lisätään innovaatioita raaka-aineketjussa ja edistetään vaihtoehtoisten materiaalien ja kestävämpien louhinta- ja käsittelytapojen kehitystä. Keskustelussa on noussut huoli siitä, että Suomi muutetaan raaka-ainepankiksi, ”Euroopan Kongoksi” kriittisten raaka-aineiden osalta. On tärkeää muistaa, että vaikka lupaprosesseja jouhevoitetaan, Suomi silti lopulta itse päättää mitä kaivostoimintaa meillä toteutetaan. Kannatankin uusien kestävien kaivoksien perustamista, ympäristön turvallisuuden ehdoilla tietenkin. On vastuutonta sanoa, että vihreää siirtymää (akut, sähköautot) ja digitalisaatiota pitää edistää ja samalla ulkoistaa riskit kolmansiin maihin, esimerkiksi Kiinaan, missä toiminta ei ole yhtä vastuullista. Euroopan ja Suomen on kannettava vastuunsa vihreästä siirtymästä, samalla tuottaen maahan yrittäjyyttä, työpaikkoja ja elinvoimaa. Ympäristön vaikutusten arviointien laatu ja pitävä läpivienti on nopeutetuissa prosesseissa resursoitava riittävästi niin, ettei uusia Talvivaaroja tapahdu. Samalla on muistettava, että mineraalit eivät uusiudu, ja siksi on tärkeää kannustaa uusien innovaatioiden, esimerkiksi suola-akkujen ja puun ligniinin laajempaan käyttöön akuissa unohtamatta mineraalien kierrätykseen panostamista kiertotalouden periaatteiden mukaisesti.

Susitilanne keskustelussa täysistunnossa. Viime viikolla komissio avasi tiedonkeruun jäsenmaiden susihavainnoista, joiden pohjalta komissio aikoo arvioida uudelleen suden asemaa tiukasti suojeltuna petoeläimenä. Olen tyytyväinen, että komissio kuulee vihdoinkin jäsenmaiden huolta, sillä suurpetotilanteesta on Euroopan eri maissa oltu jo pitkään huolissaan! Meillä Suomessa sudet ovat aiheuttaneet tuhoa mm. lammastiloilla, ja Romaniassa, jossa on Euroopan suurin karhukanta, karhut ovat tappaneet tänä vuonna useita ihmisiä. Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään oman henkensä tai kotieläintensä puolesta, ja siksi on hyvä, että myös täysistunnossa käytiin nyt keskustelu aiheesta, sillä komission suuntaan on hyvä saada painetta, jotta asiaan todella tartutaan. Puheenvuoroni keskustelussa voi katsoa tältä videolta.

Tapaamisia ja tilaisuuksia. Viikkoon mahtui myös mukava määrä tapaamisia sidosryhmien edustajien ja toimittajien kanssa. Tapasin Australian maatalousministerineuvos Jo Graingerin ja hänen tiiminsä kanssa EU:n ja Australian kauppasopimuksen tiimoilta. Vaikka neuvottelut käydään kansainvälisen kaupan valiokunnan puolella, avoinna olevia kysymyksiä on paljon etenkin maatalouden osalta. Uskon, että molempia osapuolia tyydyttävät ratkaisut löydetään ja neuvottelut saadaan pian valmiiksi. Näinä epävakaina aikoina on tärkeää pitää tiiviisti yhtä samanmielisten kumppanimaiden kanssa. Valko-Venäjän oppositiojohtaja Sviatlana Tsikhanouskaya vieraili täysistunnossa ja ryhmäkokouksessamme kertomassa Valko-Venäjän tilanteesta ja maan opposition yhteistyöstä EU:n kanssa. Tilanne maassa on huono ja käytännössä he ovat Venäjän hiljaisen miehityksen alla. Oppositiopuolueet etsivät yhdessä ratkaisuja EU:n kanssa ja vaikka tie sinne on pitkä, lopullisena tavoitteena on maan vapauttaminen nykyisen hallinnon alta ja EU-jäsenyys.

Viikon viimeisenä ohjelmana oli Satamaliiton järjestämät Satamapäivät Naantalissa. Keskustelimme Elinkeinoelämän Keskusliiton Päivi Woodin kanssa ajankohtaisista EU-aiheista ja Suomen vaikuttamismahdollisuuksista Brysselin pöydissä Satamaliiton Annaleena Mäkilän vetämässä paneelissa. Olen tehnyt pitkään parlamentin liikennevaliokunnassa töitä Suomen merisektorin ja satamien puolesta, ja oli hienoa tavata alan edustajia.

Oikein mukavaa viikonloppua kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]