Julkaistu Lieksan Lehdessä 8.9.2023
Euroopan komission petopolitiikassa voi vihdoin nähdä valonpilkahduksia. Suomessakin kuohuttanut suurpetotilanne eteni erityisesti susien osalta, kun komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti komission avaavan tiedonkeruun kansalaisilta ja alueellisilta toimijoilta susihavainnoista. Havaintoja voi lähettää syyskuun 22. päivään asti. Kerättyjen havaintojen pohjalta komissio aikoo arvioida uudelleen susien suojelun tasoa. Suomessa viimeaikaiset lammastapot ovat olleet järkyttäviä ja on erinomainen uutinen, että komissio on vihdoin herännyt tilanteeseen, josta jäsenmaissa ollaan oltu kipeän tietoisia jo pitkään.
Susi on kuulunut EU:n luontodirektiivin tiukasti suojeltuihin lajeihin vuodesta 1992 alkaen, lukuun ottamatta muutamia alueellisia poikkeuksia. Kolmekymmentä vuotta sitten määritetty susikanta ohjaa siis edelleen nykyistä kannanhoitoa. Vanhentuneen tiedon lisäksi ongelmia luotodirektiivissä on tuonut kantojen määrittely. Susikanta nähdään yhtenä ja yhtenäisenä eurooppalaisena laumana, eikä kansallisia tai alueellisia eroja tunnisteta. Jotkin kannat ylittävät paitsi jäsenmaiden, myös unionin ulkorajat. Niinpä meille Venäjältä tulleita susia ei tunnisteta eri populaatioksi.
Olen työskennellyt susikysymysten parissa jo pitkään Euroopan parlamentissa. Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään oman tai kotieläintensä turvallisuuden tai elinkeinonsa puolesta. Näin todettiin myös Euroopan parlamentin päätöslauselmassa viime marraskuussa. Nyt on luotava entistä kovempaa painetta komissiolle, sillä vielä muutama vuosi sitten komissio piiloutui jäsenmaille annettujen joustojen taakse. Kaikkien kannattaa siis ottaa aktiivisesti osaa komission tiedonkeruuseen ja ilmoittaa susihavainnoistaan, jotta komissio uskoisi jäsenmaiden muuttuneen todellisuuden.