Kuvituskuva. Elsi Katainen puun vieressä.

Elsin viikkokirje 8.9.2023

Mukavaa perjantaita!

Ryhmäkokouksia Itävallassa. Parlamentin syksy pyörähti tällä viikolla toden teolla käyntiin ja sen myötä suuntana oli jälleen Keski-Eurooppa. Brysseliin en kuitenkaan vielä päässyt, vaan suuntasimme Renew-ryhmämme kanssa kauniiseen Wieniin Itävaltaan kokousmatkalle. Valmistauduimme paitsi alkavaan syyskauteen, myös ensi viikon täysistuntoon, osallistuimme työpajoihin ja vierailimme paikallisissa kohteissa. Kauden viimeiselle vuodelle ponnisteltavaa riittää taloudesta turvallisuuteen ja ympäristöstä huoltovarmuuteen.

Ryhmämme julkaisi Wienin kokouksen aikana niin sanotun Wienin julistuksen, joka viitoittaa ryhmämme tietä kohti ensi vuoden europarlamenttivaaleja. Julistuksessa painotamme politiikan keskustan vahvaa asemaa ääripäistyvässä maailmassa. Nostimme tärkeimmiksi aiheiksi demokratian vaalimisen ja oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen, talouden kunnossapidon sekä kilpailukyvyn parantamisen, erityisesti pienten ja keskisuurien yritysten pärjäämiseksi yhteisillä markkinoilla. Tekstin voi lukea täältä englanniksi.

Suomalainen ruoka ja yrittäjät keskiöön. Maanantaina 4. syyskuuta vietettiin viidettä suomalaisen ruuan päivää, jonka on aikanaan perustanut Hyvää Suomesta -merkki yhdessä kotimaisten tuottajien kanssa. Ruokaturva on yksi huoltovarmuutemme kulmakivistä. Viime aikaiset maailman epävakaudet ovat osoittaneet, ettei turvallista, eettisesti tuotettua ja laadukasta ruokaa voi ottaa itsestäänselvyytenä, vaan sen turvaamiseksi on tehtävä töitä koko yhteiskunnan voimin. Tukemalla suomalaisia tuottajia ja suosimalla ruokakaupassa kotimaisia vaihtoehtoja voimme jokainen osaltamme edesauttaa laadukkaan kotimaisen tuotannon jatkumista. Yhtä lailla huoltovarmuutta turvaavat yrittäjät, ja tiistaina 5. syyskuuta juhlistettiinkin vuorostaan valtakunnallista yrittäjän päivää. Yrittäjän arki, suomalainen työ ja omistajuus tuovat työtä ja toimeentuloa koko maahan. Myös Renew-ryhmämme pitää huolta Euroopan yrittäjistä ja pyrkii lainsäädäntötyössä mm. vähentämään yrittäjiin kohdistuvaa sääntelyä ja hallintotaakkaa. Ollaan yhdessä ylpeitä yrittäjistämme, jotka pitävät yhteiskuntamme pyörät pyörimässä!

EU ottaa susikannat syyniin. Euroopan komission petopolitiikassa oli tällä viikolla huomattavissa valonpilkahduksia, sillä komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi komission avaavan tiedonkeruun jäsenmaiden susihavainnoista, joiden pohjalta komissio aikoo arvioida uudelleen suden asemaa tiukasti suojeltuna petoeläimenä. Olen työskennellyt parlamentissa suurpetokysymysten parissa jo pitkään, ja monissa jäsenmaissa kasvavat susikannat ovat aiheuttaneet huolta jo pidemmän aikaa. Komission avaus on siksi tervetullut. Suomessa uutiset viimeaikaisista lammastapoista ovat olleet järkyttäviä, ja poikanikin tilalla oli juuri viime viikonloppuna kohtaaminen suden kanssa. Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään oman tai kotieläintensä turvallisuuden tai elinkeinonsa puolesta, ja kannustankin kaikkia toimijoita ilmoittamaan aktiivisesti havainnoistaan komission tiedonkeruuseen, johon voi ottaa osaa syyskuun 22. päivään asti. Komission tiedotteen ja ohjeet havaintojen ilmoittamiseen löytää täältä.

Kannattavan metsätalouden tulevaisuus pohdinnassa Joensuussa. Perjantaipäivä vierähti Joensuussa Silva Metsänäyttelyssä. Pohdimme paneelikeskustelussa metsätalouden kannattavuutta ja tuumasimme, että panostamalla metsien hoitoon toiminta on kannattavaa ja tuloja voi saada muustakin kuin puunmyynnistä. Euroopan metsäpääkaupunki Joensuu tarjoaa monipuolista metsäopetusta kaikilla tasoilla, ja olikin ilo vierailla koulutuskuntayhtymä Riverian osastolla testaamassa simulaattorilla, olisiko kone hallussa.

Täysistunnossa puhe unionin tilasta. Ensi viikolla koneen nokka näyttää kohti Ranskaa, kun vuorossa on syksyn ensimmäinen täysistunto Strasbourgissa. Keskiviikkona kuullaan perinteinen ja aina odotettu unionin tilaa käsittelevä vuosittainen State of the Union –puhe (SOTEU), jossa komission puheenjohtaja von der Leyen linjaa EU:n tulevan vuoden pääpainopisteet. Ne määrittävät aina pitkälti myös parlamentin työskentelyä. (ODOTUKSIA?) Kyseessä on kuluvan mandaatin ja samalla von der Leyenin ainakin tältä erää viimeinen SOTEU-puhe. Sitä voi jokainen seurata tulkattuna suorana lähetyksenä parlamentin nettisivujen kautta, ja suosittelen lämpimästi katsomaan puheen keskiviikkona 13. syyskuuta aamupäivällä!

Oikein rentouttavaa viikonloppua kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]