Tervehdys Brysselistä!
Siirtymäkausiraportin esittely EU:n tuottajajärjestöille. Esittelin eilen yhteisen maatalouspolitiikan siirtymäkauden raporttini eurooppalaisille maataloustuottajajärjestöille. Raportin pohjalta aloitan neuvottelut muiden poliittisten ryhmien kanssa. Palaute tuottajajärjestöiltä oli positiivista. He allekirjoittivat tavoitteeni siitä, että siirtymäkaudella on jatkettava nykyisillä säännöillä. Leikkauksia maatalouden rahoitukseen ei voida hyväksyä. Palaute on jatkotyölleni tärkeää, sillä tuottajajärjestöt edustavat juuri heitä, joihin tuleva lainsäädäntö konkreettisesti vaikuttaa.
Tapasin viikolla myös Ranskan pysyvän edustuston maataloustiimin. Vaihdoimme ajatuksia siirtymäkauden lainsäädännöstä ja yleisesti yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta.
Vietnamin kauppa avautumassa – loppusinetti kauppasopimukselle ensi viikolla. Keskustelu EU:n ja Vietnamin välisestä vapaakauppasopimuksesta kiihtyy, kun parlamentin on määrä hyväksyä sopimus ensi viikon täysistunnossa Strasbourgissa. Sopimus on Suomelle hyödyllinen. Esimerkiksi maataloustuotteille ja elintarvikkeille Vietnamissa on edelleen paikoin jopa 50 % tullit, jotka sopimuksen myötä poistuvat. Lisäksi yli 90 miljoonan asukkaan Vietnamin julkiset hankinnat avautuvat sopimuksen myötä, mikä mahdollistaa sen, että myös suomalaiset yritykset pääsevät kilpailemaan esimerkiksi infrahankkeista.
Osa mepeistä vastustaa sopimusta Vietnamin heikon ihmisoikeustilanteen vuoksi. Uskon kuitenkin vahvasti, että nimenomaan tällä sopimuksella EU luo itselleen paremmat kantimet vaikuttaa maan demokratiakehitykseen ja ihmisoikeuksiin. Edistysaskelia on jo nähty. Esimerkiksi lapsityövoiman käyttö on Vietnamissa vähentynyt 43 % vuodesta 2012, jolloin EU ja Vietnam aloittivat kauppasopimusneuvottelut.
Vieraita Tunturi-Lapista. Tapasin viikon aikana Tunturi-Lapin seutukunnan johtoa Brysselissä. Keskustelua riitti kestävästä matkailusta ja kuntien taloudesta maatalouspolitiikan uudistukseen. Myös arktiset kysymykset puhututtivat, sillä uusi EU-komissio on ollut kovin vaitonainen arktisesta politiikasta. Arktisen merkitys on kasvamassa, kun herkkään alueeseen kohdistuu yhä enemmän paineita sekä ilmaston lämpenemisen että erilaisten taloudellisten ja geopoliittisten intressien myötä. Nyt kun EU:n ilmastopolitiikan uusi lippulaiva-hanke Green deal on valmisteilla, on tärkeää, että komissio huomioi myös arktisen alueen, jossa ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat muuta Eurooppaa tuntuvammat.
Parlamentin ilmastoryhmä käyntiin. Eilen parlamentissa pidettiin ilmastonmuutosta, luonnon monimuotoisuutta ja kestävää kehitystä käsittelevän parlamentaarisen yhteistyöryhmän perustamiskokous. Yhteistyöryhmän tarkoitus on tuoda yhteen aiheesta kiinnostuneet mepit yli puolueryhmien. Toimin metsäkysymyksissä puheenjohtajana ja odotankin mielenkiinnolla tulevia metsäkeskusteluja. On tärkeää, että kestävän metsänhoidon osaamista ja biotalouden merkitystä tuodaan esiin EU:ssa kaikissa yhteyksissä.
Vierasryhmä Suomesta. Mieluisa ja niin tutun oloinen joukko kollegoita, maidontuottajia, yrittäjänaisia, maaseudun vahvoja toimijoita ympäri Suomea vieraili luonani Brysselissä. Oli hienoa tavata joukko, joka elää työarkeaan vahvasti suomalaisen ruuantuotannon ja EU-byrokratian ytimessä, tuottaen maailman laadukkaimpia elintarvikkeita ja ylläpitäen maaseutumme elävyyttä.
Näillä ajatuksilla toivotan viikkokirjeeni lukijoille leppoisaa viikonloppua!
Ystävällisin terveisin,
Elsi
Ps. Seuraatko minua vielä facebookissa ja instagramissa? Niihin päivittelen kuulumisia pitkin viikkoa. Tilejäni pääset seuraamaan näiden linkkien takaa: Facebook & Instagram