Elsin viikkokirje 16.4.2021

Hyvää perjantaita,

Parlamentin työ on palannut jälleen pääsiäisen jälkeen tavalliseen kiireiseen rytmiinsä. 

Euroopan huipulla viritellään taas keskustelua velkaunionista. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Italian pääministeri Mario Draghi ovat väläytelleet muille EU-johtajille niin uusien elvytyspakettikokonaisuuksien kuin yhteisten joukkovelkakirjojen valmistelua ja käyttöönottoa. Tällaisille avauksille on sanottava heti tiukasti ei: emme ole rakentamassa yhteistä velkaunionia nyt tai jatkossa. Euroopalla on mahdollisuus vahvaan talouskasvuun määrätietoisilla kansallisilla toimilla jo nykyisen elpymispaketin tukemana. Kirjoitin aiheesta laajemmin Suomenmaan blogissa.

Akut puhuttavat. Tulevaa neuvottelutyötäni EU:n akkuasetuksen parissa silmällä pitäen, järjestin tiistaina aihetta käsittelevät webinaarin, jossa keskustelua oli vauhdittamassa elinkeinoministeri Mika Lintilä sekä 17 alan asiantuntijaa eri tahoilta. Komissio julkaisi ehdotuksen uudeksi akkuasetukseksi viime joulukuussa ja sen käsittely alkaa parlamentissa toukokuussa. Halusin järjestää avoimen kuulemisen ja kuulla alan toimijoiden näkemyksiä jo ennen parlamentin käsittelyä ja olinkin tyytyväinen, että tilaisuus kiinnosti yli sataa osallistujaa. Uusi lainsäädäntö on mahdollisuus akkuraaka-aineiltaan runsaalle Suomelle ja täältä löytyvälle osaamiselle. Akkuasetuksen avulla halutaan vähentää nopeasti kasvavan akkutuotannon vaikutuksia ympäristöön ja ilmastoon, edistää niukkojen raaka-aineiden kierrättämistä sekä varmistaa akkuarvoketjujen vastuullisuus aina louhinnasta saakka. Lue tiedotteeni aiheesta tästä.

Toimintasuunnitelma luomun lisäämiseksi. Valiokunnissa vieraili tällä viikolla komissaareja. Maatalousvaliokunnan vieraaksi saapunut komissaari Janusz Wojciechowski esitteli maaliskuun lopussa julkaistun luomun toimintasuunnitelman. Vuosi sitten Pellolta pöytään -strategia asetti 25 prosentin tavoitteen EU:n luomupinta-alaksi vuoteen 2030 mennessä. Esitys on erittäin kunnianhimoinen, mutta konkreettisia toimia komissio ei silloin tarjonnut. Tämä tervetullut toimintasuunnitelma tarjoaa 23 toimenpidettä, joilla luomun osuutta maataloudessa pyritään kasvattaa. Toimia löytyy niin kuluttajatyöhön, julkisiin- ja yksityisiin hankintoihin kuin viljelijöiden neuvonnan ja tiedonsaannin lisäämiseenkin. Luomua tuettaessa tulee varmistaa, että tuotteille on kysyntään, sillä juuri markkinaehtoisuus on ollut luomutuotannon etu. Tästä ei saa joustaa. 

Huolta valiokuntakeskustelussa nosti kuitenkin komission keskittyneet toimet vain yhden tuotantomuodon nostamiseksi. Maatalous kohtaa kovaa painetta ulkopuolelta, joten sisäisesti emme saa asettaa eri tuotantomuotoja toisiaan vastaan. Sektoria tulee jatkossakin kehittää tasapuolisesti. 

Talvimerenkulku ja vaihtoehtoiset polttoaineet. Liikennevaliokunnassa romanialainen liikennekomissaari Adina Vălean kävi meppien kanssa keskustelemassa liikennesektorin tulevista aloitteista muun muassa vaihtoehtoisten polttoaineiden saralla. Pitämässäni puheenvuorossa nostin esille kestävät lentopolttoaineet, joilla on mahdollisuus vähentää ilmailun päästöjä tehokkaasti ilman, että tarvitaan lentoveroa. Euroopan laajuinen sekoitevelvoite kestäville lentopolttoaineille on saatava pian ja sen on oltava riittävän korkea. Jäsenvaltioilla on oltava mahdollisuus mennä tätäkin velvoitetta korkeammalle, muun muassa Suomessa on suunniteltu 30 prosentin velvoitetta vuoteen 2030 mennessä. Komissaari kertoi, että esitys on tulossa kesäkuussa energiapaketin uudistuksen yhteydessä. 

Kysyin myös komissaarilta, kuinka komissio aikoo huomioida talvimerenkulun, kun meriliikennettä ollaan esittämässä osaksi EU:n päästökauppajärjestelmää. Meillä täällä Pohjolassa on kilpailun kannalta muuta Eurooppaa haastavampi tilanne, sillä satamat ja meri ovat jäässä kolmasosan vuodesta. Alukset joudutaan suunnittelemaan kestämään talvioloja, mikä aiheuttaa lisäkustannuksia. Niitä lisää sekin, että kulkeminen paksun jään läpi kuluttaa väistämättä enemmän polttoainetta. Nämä asiat pitää huomioida ja kompensoida päästökaupassa, jotta Suomen kilpailukyky ei heikkene!

Neuvottelut maatalouskaupan lausunnosta. Korona on mullistanut kansainvälisen kaupan toimintaympäristöä, kun kulutustottumukset ovat muuttuneet, rajat sulkeutuneet ja valtiontuet lisääntyneet ympäri maailman. Tämä on ollut iso murros myös elintarvikeviennille ja maataloustuotannolle. Sain mielenkiintoisen neuvottelutehtävän, kun minut valittiin ryhmäni raportoijaksi koronan vaikutuksia maatalouskaupassa tarkastelevaan lausuntoon. Viikko kului muutosehdotuksia tehdessä. Haluan nostaa raportissa esille sen, että kaupankäynnissä kilpailuedellytykset pitää olla tasavertaiset. Se tarkoittaa, että tänne tuodulla ruualla tulee olla samat standardit esimerkiksi elintarviketurvallisuuden osalta. Sisään päin emme saa kuitenkaan käpertyä ja kauppapolitiikan pitää pysyä aktiivisena, sillä esimerkiksi Suomen elintarvikevienti on kovassa kasvussa. Nostan esille myös EU:n promootiopolitiikan merkityksen eli sen, että jatkossakin annamme vientitukea maataloustuotteille laajasti lihasta kasviksiin ja maidosta kasvipohjaisiin juomiin. Neuvottelut lausunnosta käydään toukokuussa.

Keskustan makuinen viikonloppu! Viikonloppuna osallistun keskustan tilaisuuksiin, kun lauantaina pääsen Satakunnan keskustan piirin vuosikokoukseen poliittista katsausta pitämään. Voit seurata kokousta täältä. Sunnuntaina tiedossa on mielenkiintoinen live-lähetys Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan keskustan piirien yhteisestä lähiruoka-livestä. Löydät tapahtuman tämän linkin takaa. Nähdään linjoilla!

Mukavaa ja keväisen aurinkoista viikonloppua,

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]