Elsin viikkokirje 1.3.2024

Elsin viikkokirje 1.3.2024

Mukavaa perjantaita!

Tämä viikko vierähti Strasbourgissa täysistuntoviikolla. Osuipa viikolle myös 100 päivän virstanpylväs ennen eurovaaleja. Katso videoterveiseni täältä.

Ennallistaminen siirtyy toimeenpanovaiheeseen

Ennallistamisasetuksen pitkä lainsäädäntötie tuli päätökseensä, kun äänestimme sen trilogituloksen hyväksymisestä. Itse äänestin vastaan, sillä mielestäni tulos meni kokonaisuudessa huonompaan suuntaan viime kesänä hyväksytystä parlamentin kannasta.

Luonnon monimuotoisuuden lisääminen on tärkeää, mutta se miten toimet tehdään on oltava myös taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää. Asetusehdotus meni parempaan suuntaan kaupunkien viherryttämistavoitteiden osalta siten, että kaupungit joissa on jo laajat viherpeittävyydet, ovat tavoitteesta vapautetut. Myös toimien aloittaminen Natura-alueilta on positiivinen puoli. Asiat missä mentiin huonompaan suuntaan ovat maatalous- ja metsätavoitteet. Maatalouden osalta maatalouskäytössä olevien turvemaiden ennallistamistavoitteet jäivät tekstiin, vaikkakin viljelijälle vapaaehtoisena, jäsenmaalle pakollisena.

Lisäksi metsäekosysteemien seurantaindikaattorit jäivät lähes ennalleen ja kaikille jäsenmaille on valittavana kuusi pakollista toimea seitsemästä. Jäsenmaiden eroja ei huomioida näissä tarpeeksi. Lopuksi vielä ennallistamisen kustannuksiin ei saatu toistaiseksi selkeyttä. Euroopan komissiolle annetaan nyt vuosi aikaa etsiä mahdolliset rahoituslähteet toimille. Seuraavaksi asetuksen toimeenpanossa jäsenmaat aloittavat ennallistamissuunnitelman valmistelun, minkä pitää olla kahden vuoden kuluessa valmis.

Parlamentti äänesti kannastaan ajokorttidirektiiviin

Ajokortteihin tulossa hienosäätöä päivitetyn ajokorttidirektiivin myötä.

Keskiviikkona äänestimme ajokorttidirektiivin uudelleentarkastelusta. Parlamentti kannatti mobiiliajokortteja sekä lisäpainon myöntämistä B- ja C-korteilla ajettaville nollapäästöisille ajoneuvoille. Lääkärintarkastusten pakollisuus oli yksi kiistanalaisimmista kohdista ja parlamentin tekstissä jäsenmailla on mahdollisuus valita lääkärintarkastuksen tai itsearvioinnin välillä. Itsearviointi on esimerkiksi Suomessa jo käytössä.

Olen tyytyväinen, että parlamentin kannassa on myös nuorten liikkuvuutta varsinkin harvaan asutuilla alueilla helpottavia kirjauksia, kun kevyt autot sekä mahdollisuus hakea ajokorttia 17-vuotiaana pysyivät tekstissä. Kolmikantaneuvottelut alkavat uuden parlamentin aloitettua työnsä ensi syksyllä

Maatalousvaliokunta keskusteli Ukrainan tilanteesta ja maatalouden tukitoimiesityksistä

Maanantai-illan ylimääräisessä AGRI-valiokunnan kokoontumisessa oli painavaa asiaa.

Viljelijöiden mielenosoitukset ympäri Eurooppaa on kuultu, sillä komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitti viime viikkola liudan erilaisia tukitoimia maatalouden tilanteen helpottamiseksi. Esityksiin kuuluu muutoksia vasta vuoden voimassa olleeseen yhteisen maatalouspolitiikan lainsäädäntöön, etenkin ympäristötoimien joustoja sekä toimia muiden lainsäädäntöjen kautta.

On hyvä, että komissiossa on herätty tilanteen vakavuuteen. Esimerkiksi avaukset epäterveiden kauppatapojen direktiivin vahvistamisesta, viljelijän aseman parantamiseksi sekä verkkokysely viljelijöille nykyisistä haasteista. Kyselyn odotetaan avautuvan maaliskuun aikana ja tulokset julkaistaan tulevan kesän aikana. On kuitenkin pohdittava tarkkaan, kuinka voimakkaasti yhteisen maatalouspolitiikan toimia avataan nyt, kun juuri on saatu uusi ohjelmakausi toimeen. Valuvikojen korjaaminen yksittäisillä toimilla on hyvä suunta, mutta kokonaisuuden avaaminen asettaisi viljelijät taas epävarmuuden tilanteeseen, millä säännöillä jatketaan. Esimerkiksi komissionpuheenjohtajan esittämä viljelijätukien sosiaalisen ehdollisuuden toimeenpanon myöhästyttäminen on hyvä toimi valuvikojen korjaamiseksi. Viljelijät, jotka jo nyt ovat työnantajia, noudattavat työsuojelulainsäädäntöä, jonka rikkomuksista säädetään erikseen. Uhka maataloustukien menettämisestä tällaisesta rikkeestä, josta myös muu sakko säädetään olisi kohtuutonta.

Nykyinen ohjelmakausi on tulossa loppuun vuonna 2027 ja ennen sitä kaikesta huolimatta tulee maatalouspolitiikka uudelleen käsittelyyn.

Julija Navalnajan voimakas puhe parlamentille

Viikon koskettavin hetki oli Putinin käsissä menehtyneen venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin lesken Julija Navalnajan puhe.

Julija Navalnaja on vannonut jatkavansa miehensä taistelua Venäjän opposition kärkihahmona vapaamman ja demokraattisemman Venäjän puolesta. Keskiviikkona täysistuntosalissa puhuneen Navalnajan sanat painuivat varmasti kaikkien mieliin: ”Putinin on vastattava siitä, mitä hän on tehnyt maalleni; siitä, mitä hän on tehnyt rauhanomaiselle naapurimaalle; ja siitä mitä hän teki miehelleni.” Euroopan unioni jatkaa Venäjän opposition ja Ukrainan tukemista.

Hyväksyimme tällä viikolla Ukrainan 50 miljardin euron arvoisen tukipaketin sekä päätöslauselmat Ukrainan tukemisen jatkamisesta. Lisäksi hyväksyimme päätöslauselman, jossa tuomitsimme Aleksei Navalnyin murhan ja ilmaisimme täyden tukemme hänen leskelleen Julia Navalnajalle. Vaadimme myös saattamaan Venäjä asiasta vastuuseen ja vapauttamaan poliittiset vangit Venäjällä.

EU Matrix listaa vaikutusvaltaisimpia meppejä

Vuosittain julkaistava riippumaton EU Matrix nosti minut Suomen vaikutusvaltaisimmaksi maatalousmepiksi.

Pienestä koosta huolimatta voi vaikuttaa, sen osoittaa tuore EU Matrix, jonka mukaan suomalaismepit ovat jäsenmaan kokoon suhteutettuna 4. vaikutusvaltaisimpia muiden jäsenmaiden edustajiin verrattuna. Minut oli nostettu EU:n maa- ja metsätaloutta sekä ruokaa koskevassa politiikassa Suomen vaikutusvaltaisimmaksi ja Euroopan top 20 joukkoon. Oli myös hieno huomata, että oma Renew-ryhmämme, joka on parlamentin 3. suurin poliittinen ryhmä, oli listattu vaikutusvaltaisimmaksi ryhmäksi monella politiikanalalla. Tarkemmin voi lukea tiedotteestani.

Vilinää ja vilskettä Strasbourgissa

Vähiin käy ennen kuin loppuun – ennen kesäkuun vaaleja matkustetaan enää kahdesti Strasbourgiin.

Tämäkin kiireinen viikko vierähti hyvässä seurassa. Tapasin Strasbourgissa Kuntaliiton edustajia ja puhuin etäyhteyksien välityksellä eduskunnan liikennevaliokunnalle. Keskiviikkoaamuna kokoonnuimme suomalaismeppien kesken yhteen perinteisen komissaariaamiaisen merkeissä presidentinvaalikiertueelta palanneen komissaari Jutta Urpilaisen emännöimänä. Tapasin myös toimittajia, ja Ylen ennallistamisdokumentin kuvaukset jatkuivat.

Ensi viikolla tavattavissa kotimaassa

Olen tavattavissa Etelä-Pohjanmaalla sekä Etelä- ja Itä-Savossa.

Ensi viikon keskiviikkona 6.3. olen tavattavissa Etelä-Pohjanmaalla seuraavin aikatauluin:

10:00 Kuortane, Neste Kuortane
15:15 Kurikka, Hyggis Cafe & Bakery
16:30 Ilmajoki, Cafe Conttori
17:30 Seinäjoki, Aitoleipä Ideapark

Perjantaina 8.3. olen tavattavissa Etelä- ja Itä-Savossa:

9:00 Juva, Siiskosen kahvila Pippupiippu
11:00 Mikkeli, Grillikahvila Toripulu
14:00 Sulkava, ravintola Pijot
16:00 Savonlinna, Kulttuurikellarin ravintola
17:00 Savonlinna, Itä-Savon Keskustanaisten piirikokous, musiikkiopiston kahvila

Mukana Juvalla, Mikkelissä ja Sulkavalla myös entinen maatalousministeri Jari Leppä, sekä Savonlinnassa paikalla myös Vesa Kallio!

Aurinkoista viikonloppua kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]