Pakkausjäteasetuksen lopputuloksesta lisälaskua juomateollisuudelle

Tiedote 7.3.2024
Julkaisuvapaa heti

EU:n pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen trilogineuvotteluissa saatiin maanantai-iltana 4.3. alustava sopu. Renew Europe -ryhmän maatalousvaliokunnan neuvottelija, europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk.) katsoo, että parlamentin hyvää kantaa ei puolustettu trilogeissa ja se näkyy lopputuloksessa osahäviöinä.

Pyrkimys pakkausjätteen ja varsinkin muovin vähentämiseksi on oikea. On kuitenkin pettymys, kuinka lopputulos vaikuttaa Suomen erinomaisesti toimivaan pullonpalautusjärjestelmään. Nyt riskinä on, että juomateollisuus joutuu Suomessa investoimaan kalliiseen rinnakkaiseen järjestelmään, vaikka juomapakkaukset kiertävät nykyjärjestelmässä hyvin! Valiokuntavaiheessa tein hartiavoimin töitä, että saimme toimivat kierrätysjärjestelmät huomioiduiksi parlamentin kantaan oikealla tavalla”, Katainen arvioi lopputulosta.

Katainen pitää valitettavana, että neuvoston puolella suomalaista järjestelmää ei kyetty puolustamaan. Neuvoston kannassa Suomen pullopanttijärjestelmän kaltaisia olemassa olevia kierrätysjärjestelmiä ei arvostettu lainkaan.

Uudelleenkäyttövaatimuksen ulkopuolelle on jätetty mm. pahviset kuljetuspakkaukset, viinit sekä maidot ja muut herkästi pilaantuvat juomat. Tätä Katainen pitää järkevänä, sillä herkästi pilaantuvien tuotteiden osalta on huomioitava elintarviketurvallisuus.

Parlamentin on määrä äänestää lopputuloksesta huhtikuussa. Myös jäsenmaiden neuvoston on vielä hyväksyttävä saavutettu sopu, jotta asetus voi astua voimaan virallisesti.

Lisätietoja:

MEP Elsi Katainen
[email protected]
mob. +358 50 5122362

Kuvat: https://elsikatainen.fi/medialle/

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]