Elsin viikkokirje 18.10.2019

Tervehdys Brysselistä!

Ryhmäkokous Saksan Frankfurtissa. Viikko alkoi tällä kertaa Frankfurtista, minne Saksan liberaalipuolue FDP oli kutsunut ryhmän keskustelemaan yhteisistä tavoitteista uudelle parlamenttikaudelle. Osallistuin itse ympäristö- ja maatalouspolitiikan kysymyksiä pohtineeseen työryhmään. Koin hyödylliseksi, että pääsimme oikein ajan kanssa keskustelemaan politiikan peruskysymyksistä eri maista ja puolueista tulevien kollegoiden kanssa.

Maaseudun naisten päivä. Tiistaina Euroopan parlamentissa juhlistettiin kansainvälistä maaseudun naisten päivää. Tärkeän päivän kunniaksi järjestimme yhdessä meppikollegoiden Anne Sandersin (Ranska) ja Isabel Carvalhaisin (Portugali) kanssa seminaarin, jossa pohdittiin kuinka kannustaa nuoria naisia maatalousalan koulutukseen ja yrittäjiksi. Parhaita käytänteitä ympäri Eurooppaa olivat jakamassa opettajat, nuoret viljelijät ja tutkijat. Oli kunnia avata tilaisuus ja kertoa myös suomalaisten naisten roolista maaseudulla.

Kotimaan tuulia parlamentissa! Tämä viikko sisälsi useita mieluisia tapaamisia ja terveisiä kotimaasta. Tapasin Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL:in ja Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ry:n edustajia, Osuuskunta Länsi-Maidon hallitusta, metalli- ja kaivosalan yritys Bolidenin edustajia sekä maa- ja metsätalousministeriön osastopäällikkö Minna-Mari Kailaa ja virkamies Kari Valosta. Tapasin myös Ritva Jaakkolan, projektikoordinaattorin luonnonvara-alalta Keski-Pohjanmaan ammattiopistolta.

Suomen puheenjohtajuustaival EU:ssa on puolessa välissä. Muissa jäsenmaissa on tuskin kadehdittu sitä tehtävälistaa, jonka Suomi sai kesällä vaalien jälkeen eteensä; monivuotinen budjetti, oikeusvaltiohuolet ja brexit. Suomi on pärjännyt kriisien keskellä seilaavan unionin ruorissa tilanteeseen nähden hyvin. Vaikka EU:n kykyä tehdä päätöksiä testataan jälleen, toivoa herättää tuorein Eurobarometri. Sen mukaan eurooppalaiset ovat tyytyväisempiä maansa EU-jäsenyyteen kuin pitkään aikaan. Pohdin teemaa Savon Sanomien kolumnissani.

Tuleeko Brexit viimein? Torstai-iltana uutisoitiin, kuinka EU-maat ja Iso-Britannia ovat päässeet sopuun uudesta erosopimuksesta. Jännittävin hetki on kuitenkin edessä huomenna lauantaina, kun brittiparlamentin on määrä äänestää sopimuksen hyväksymisestä. Läpimenoa epäillään, koska esimerkiksi Johnsonin hallituksen tukipuolue Pohjois-Irlannin DUP vastustaa sopimusta. Jos brexit-sopimus kuitenkin viimein hyväksyttäisi, tulisi se meppien äänestettäväksi jo ensi viikolla Strasbourgin täysistuntoon.

Yhteytesi Eurooppaan radio-ohjelma jatkuu. Lähetys kuullaan huomenna lauantaina tuttuun aikaan klo 11.45 Järviradion, Radio Kajauksen ja Radio Sandelsin taajuuksilla. Tämän viikon jaksossa pureudumme Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnan työhön ja sen ajankohtaisiin asioihin. Olehan kuulolla!

Jäikö edellinen Yhteytesi Eurooppaan radiojakso kuulematta? Ei hätää! Ohjelmat ovat kuultavissa Spotifyssa podcastina.

Oikein leppoisaa viikonloppua kaikille viikkokirjeeni lukijoille!

Ystävällisin terveisin,

Elsi