Kuvituskuva. Elsi Katainen istumassa sohvalla.

Elsin viikkokirje 18.11.2022

Mukavaa perjantaita!

Kohti täysistuntoviikkoa. Tällä viikolla on valmistauduttu Strasbourgin täysistuntoon, jossa on äänestyksiä mm. EU:n budjetista. Keskustelua tullaan käymään myös Venäjän Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan vaikutuksista kolmansiin maihin liittyen Mustameren viljakuljetussopimukseen. Keskustelemme myös Euroopan suurpetotilanteesta, mikä aiheuttaa tuhoja ympäri Eurooppaa maatalouseläintuotannolle ja on iso huolenaihe myös Suomessa erityisesti susien osalta.

Puolan ohjusturma. Huolta ja keskustelua käytävillä aiheutti Puolaan lentänyt ohjus. Tutkinta siitä, mille maalle ohjus kuuluu, on kesken. Oli kyseessä Ukrainan ilmatorjuntaohjus tai Venäjän ammus, tämän turman yksinomainen syyllinen on Venäjä. Näin totesi myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Ohjus on seurausta Venäjän aloittamasta laittomasta hyökkäyssodasta.

Viljakuljetukset Mustallamerellä jatkuvat. Ukrainan osalta tällä viikolla on seurattu tarkkaan teollisuusmaiden G20-kokousta Indonesian Balilla. Kokouksessa päästiin sopimukseen, että viljakuljetukset Mustallamerellä Ukrainasta maailmalle voivat jatkua seuraavat neljä kuukautta eli 120 päivää. Tämä on hyvä jatko, mikä helpottaa maailman ruokaturvaa. Emme saa tuudittautua tilanteeseen, sillä Venäjän kanssa täytyy edelleen olla varuillaan, koska se voi jälleen ilmoittamalla irtautua sopimuksesta ja siten pahentaa kansainvälistä ruokaturvaa.

Vaikeuksia ilmastokokouksessa. YK:n ilmastokokouksessa COP27:ssa Sharm el-Sheikhissä Egyptissä on ollut vaikeuksia ja kokouksen odotetaan venyvän yli virallisen kokousajan. Kehittyvät maat ovat vaatineet rahaston perustamista, jolla ilmastonmuutoksen aiheuttamia vahinkoja korvattaisiin. EU ja Yhdysvallat ilmoittivat ennen kokousta vastustavansa uuden rahaston perustamista. Kokousrupeaman viimeisenä päivänä nähtiin yllätyskäänne, kun aiemmasta poiketen EU on sittenkin päättänyt puoltaa rahastoa, josta länsimaat korvaisivat kehittyville maille ilmastokriisin aiheuttamia tuhoja. EU haluaa kuitenkin, että kaikki suuret, paljon päästöjä aiheuttavat maat suostuvat maksajan rooliin. Tämä koskee länsimaiden lisäksi muun muassa Kiinaa, Intiaa ja Brasiliaa. Maita, joilla on isot päästöt, ei tule tässä päästää kuin koiraa veräjästä. Tämä tulee varmasti kohtaamaan vastustusta kyseisissä maissa. Ennen yhteisen rahaston perustamista on tärkeä arvioida, mistä EU kerää varat rahaston sisälle.

Viikon tapaamisista. Vaihdoin ajatuksia tulevaisuuden kysymyksiin liittyen Elinkeinoelämän keskusliiton Ulla Heinosen ja Kaisa Soro-Pesosen sekä Suomen sähkönkäyttäjien Pasi Kuokkasen ja teknologiateollisuuden Kimmo Järvisen kanssa. Oli ilo tavata myös pitkästä aikaa entisen kansanedustajakollegan Timo Kauniston sekä MTK:n Mari Lukkariniemen kanssa. Parlamenttiin sain myös vieraakseni kuntajohtajia eri puolilta Suomea sekä Suomen Yrittäjien edustajia sekä kerroin Brysselissä vierailulla oleville rieska ja keskipisteen Leader-ryhmille mepin työstä.

Pirteää viikonlopun alkua kaikille!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]