Elsin viikkokirje 18.9.2020

Kirpeää ja aurinkoista syysperjantaita,

Täysistuntoviikko. 705-henkinen meppikunta kokoontui tällä viikolla täysistuntoon, suurin osa etäyhteyksin, toiset Brysselistä käsin. Strasbourg ei kutsu meitä vielä hetkeen Ranskan korkeiden tartuntalukujen vuoksi. Äänestimme täysistunnossa mm. kulttuuri- ja luovan alan elpymistä koskevasta päätöslauselmasta sekä otimme kantaa Valko-Venäjän tilanteeseen.

Vihreään siirtymään tukea. Parlamentti linjasi täysistunnossa myös kantansa uuteen Oikeudenmukaisen siirtymän rahastoon (Just Transition Fund), joka voimaantullessaan tarkoittaa Suomelle 380 miljoonan euron pottia ilmastotyön ja vähähiilisen talouden edistämiseksi maakunnissa. On tärkeää, että Suomen kaltaiset, ilmastotyössä monia muita jäsenmaita pidemmällä olevat maat hyötyvät tästä rahoituksesta hiilimaiden rinnalla, sillä jatkoaskeleet päästöjen vähentämiseksi ovat meille suhteessa kalliimpia. Tässä siirtymärahoituksessa Suomen kannalta tärkeä pohdinnan paikka on – eritoten alueellisesti – turpeen energiakäyttö, jonka vähentämiseen EU nyt yrittää tarjota porkkanaa. Tämän rahoituksen ehdot hiotaan tulevina viikkoina EU-instituutioiden välisissä kolmikantaneuvotteluissa.

Unionin tila 2020 -puhe. Komission puheenjohtaja saksalainen Ursula von der Leyen piti keskiviikon istunnossa vuosittaisen Unionin tilaa käsittelevän puheensa. Puheessa perinteisesti arvioidaan EU:n nykyasemaa ja määritellään tulevaa suuntaa toimenpiteineen. Puhetta väritti tällä kertaa vahvasti koronan tuoma myllerrys ja muutospaine.

Vahvoina teemoina esillä olivat mm. terveysunionin vahvistaminen sekä ilmasto- ja ihmisoikeusasiat. Ilmastotavoitteisiin von der Leyen esitti uuden tiukemman linjauksen: vuoteen 2030 mennessä EU:n päästöjä tulisi leikata 55 % nykyisen 40 % sijaan. Oikeusvaltioperiaatetta, ihmisoikeuksia sekä yksilön vapautta koskevissa päätöksissä puheenjohtaja totesi, että EU-maiden pitäisi siirtyä määräenemmistöpäätöksiin yksimielisyyden sijaan. Linjana se tuskin miellyttää suurennuslasin alla olevia Unkaria ja Puolaa, joiden hyväksyntä uudelle menettelytavalle tarvitaan myös. Voit lukea lisää ajatuksiani von der Leyenin puheesta Suomenmaan blogista täältä.

Metsäasioiden äärellä. Etäistunnon lomassa tapasin MetsäkeskuksenMarkku Grananderia, jonka kanssa kävimme läpi tulevia metsiin ja luonnon monimuotoisuuteen liittyviä aloitteita, meillä ja EU:n tasolla. Näköpiirissä on sekä haasteita että mahdollisuuksia, mutta EU:n päässä on ennen kaikkea pidettävä kirkkaasti mielessä se, että jäsenmaat eroavat metsäoloissa valtavasti toisistaan. Tulen työskentelemään tänä syksynä näiden asioiden parissa maatalousvaliokunnan neuvottelijana, kun valmistelemme kantaamme EU:n Biodiversiteetti-strategiaan.  

Brexit-neuvottelija Barnier ryhmäkokouksessa. Euroopan unionin Brexit-pääneuvottelijana jo neljä vuotta toiminut ranskalainen Michel Barnier tuli tuomaan ryhmäkokoukseemme ajankohtaiskatsauksen meneillään olevista kauppaneuvotteluista Iso-Britannian kanssa. Edistystä on tapahtunut kovin vähän ja aika uhkaa loppua kesken, sillä sopimus pitäisi saada pakettiin lokakuun loppuun mennessä, jotta Euroopan parlamentti ja kansalliset parlamentit ehtivät sopimuksen käsitellä ja hyväksyä. Maaliviivan lähestyessä on aiemminkin sopimuksia syntynyt, tosin Johnsonin hallinnolta ei vielä kompromissihalukkuutta ole juurikaan nähty.

Budjettiriihi. Kotimaassa on seurattu tiiviisti budjettiriihen tuloksia, yhtymäkohtia omaan työhöni kun on useammallakin hallinnonalalla. Talousarvio Suomen ensi vuoden budjetista on peräti 10,7 miljardia euroa alijäämäinen. Lukema kertoo vakavasta tilanteesta, jossa kansakuntana olemme. Valtion velkaantumisella kannetaan kuntien, ihmisten ja yritysten riskejä. Tärkeintä nyt on, että kansallisella tasolla turvataan ihmisten hyvinvointi ja luodaan työtä sekä uskoa tulevaan. 

Kylien tulevaisuutta pohtimassa. Huomenna lauantaina osallistun Pohjois-Savon kylien järjestämään paneeliin ”KYLÄT KYSEESSÄ – pääomaa päätöksentekoon” tapahtumassa. Keskustelu kylien rahoituksesta, palveluista ja kyläläisten vaikutusmahdollisuuksista on tärkeää kylien tulevaisuuden kannalta. Elinvoimaiset kylät ovat tulevaisuudessa kenties yhä digikyvykkäämpiä ja niiden vetovoimaa määrittelemässä aivan uudet tekijät.

Tarina omasta polustani vaikuttajaksi. Ensi viikolla työ jatkuu valiokuntien parissa mm. maatalous- ja liikenneasioissa. Tiistaina osallistun myös Vaasan Keskustaopiskelijoiden järjestämään onlinetapahtumaan, jossa olemme yhdessä kansanedustaja Tuomas Kettusen kanssa kertomassa kuulijoille omasta vaikuttajapolustamme ja siitä, millaiset valinnat ovat tuoneet meidät tähän pisteeseen urallamme. Voit seurata ja osallistua tilaisuuteen täältä.

Mukavaa viikonloppua ja lämpöä hämärtyviin iltoihin toivottaen,

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]