Hyvää alkanutta kesäkuuta!
Ennallistamisasetuksen peli kovenee. Pitkään jatkunut kuohunta ennallistamisasetuksen ympärillä ei ota laantuakseen, päinvastoin. Ympäristövaliokunta on viimeisillä neuvottelukierroksilla ennen kesäkuun puolenvälin äänestystä. Olen kuitenkin huolissani jatkosta. Ympäristövaliokunnan neuvotteluissa on nähty draaman kaarta, kun oikeistoryhmä EPP marssi ulos neuvotteluista. On selvää, että yksin he eivät esitystä saa kaadettua, vaan tarvitsevat tukea muista ryhmistä. ECR- ja ID-ryhmät ovat tukeneet heitä maatalous- ja kalatalousvaliokuntien äänestyksissä, samoin Renew-mepit, jotka yhtä tyhjää äänestänyttä lukuun ottamatta äänestivät maatalousvaliokunnassa yksimielisesti hylkäyksen puolesta. Ei ole täysin varmaa, että esitys kaatuu täysistunnossa, ja pahimmissa tapauksessa täysistuntoon tuleva ympäristövaliokunnan kanta voi olla jopa komission esitystä järjettömämpi. Ennallistamisasetus on muuttunut nyt uhkapeliksi. Mikäli asetuksen kaataminen ei onnistu, on maatalousvaliokunnan metsänomistajia ja viljelijöitä puolustaville näkemyksille saatava enemmistön kannatus täysistunnossa. Kolmikantaneuvotteluiden tahtipuikkoa ei pidä luovuttaa ympäristövaliokunnalle.
Kävin osoittamassa tukeni belgialaisen tuottajajärjestön Boeren-Bondin ja EU:n viljelijä- ja maatalousosuuskuntien järjestön Copa-Cogecan mielenilmaukselle, johon osallistui myös MTK:n delegaatio Suomesta. Mielenosoituksessa vaadittiin ennallistamisasetuksen palauttamista takaisin komission valmisteluun ja tuotiin esille myös metsäkatoasetuksen ongelmat. Kovaa vaikuttamistyötä tarvitaan edelleen, jotta parlamentin enemmistö saadaan täysistunnossa hylkäämisen kannalle! Maaseudun Tulevaisuus ja Helsingin Sanomat olivat paikalle mielenilmauksessa, ja annoin heille lyhyet kommentit neuvottelujen ajankohtaisista käänteistä. Jutut voi lukea täältä (MT) ja täältä (HS).
Minitäysistuntoviikon äänestykset. Parlamentti on tällä viikolla kokoontunut minitäysistuntoon Brysselissä. Äänestimme kiireellisenä eurooppalaisen ammustuotannon lisäämisestä, jotta ampumatarviketoimituksia Ukrainaan saadaan nopeutettua. Lisärahoitusta esitetään yhteensä 500 miljoonaa euroa. Toivomme myös nopeaa sopua neuvoston puolella, jotta hyödyt Ukrainan tukemiseksi todella saadaan toteutumaan. Äänestimme myös ensi vuoden EU-vaalien suojelemiseksi tarkoitetun yhteisen strategian puolesta. Ulkomaisen sekaantumisen ja informaatiovaikuttamisen odotetaan lisääntyvän, ja siksi on elintärkeää, että eurooppalaisia vaaliprosesseja pystytään suojelemaan. EU:n kykyä sietää tällaisia vaikuttamis- ja häiriöintiyrityksiä on vahvistettava. Lisäksi hyväksyimme selvin numeroin päätöslauselman, jossa ilmaisemme huolemme Unkarin viimeaikaisista oikeusvaltiorikkomuksista, kuten lakien hyväksymisestä ”poikkeusmenettelyillä”, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen häirinnästä ja systemaattisesta korruptiosta. Unkarin on määrä saada kiertävä EU-puheenjohtajuuskapula käsiinsä heinäkuussa 2024 – juuri, kun EU-vaalit on käyty ja uutta komissiota muodostetaan. On kyseenalaista, pystyykö Unkari hoitamaan neuvoston puheenjohtajuuskauden tuolloin uskottavasti. Pyydämme neuvostolta ratkaisua tilanteeseen, sillä neuvoston puheenjohtajamaalla on merkittävä rooli EU-lainsäädännön laatimisessa ja neuvoston edustamisessa suhteissa muihin EU:n toimielimiin. On huolestuttavaa, että maa, joka toistuvasti ja räikeästi rikkoo EU:n lakeja ja arvoja, toimisi tässä tehtävässä niin merkittävänä ajankohtana.
Uusi yritysvastuulaki. Minitäysistunnon kenties merkittävimpänä ja eniten näkyvyyttä saaneena esityksenä voidaan pitää uutta yritysvastuudirektiiviä, jonka hyväksyimme täysistunnon äänestyksessä. Tämä on täysin uudenlainen lainsäädäntö, jonka myötä ihmisoikeus- ja ympäristökysymykset on huomioitava yritystoiminnassa. Uudella direktiivillä asianmukaisen huolellisuuden velvoite otetaan käyttöön yrityksien hallinnossa. Sen avulla on tarkoitus puuttua muun muassa lapsityövoimaan, orjuuteen, työvoiman hyväksikäyttöön, saasteisiin ja luontokatoon. Direktiivi jakoi parlamenttia alusta alkaen voimakkaasti kahteen leiriin, kun etenkin EPP-ryhmän oikeistolaita ja S&D-demariryhmä olivat vastakkain lähes päinvastaisten näkemyksien kanssa. Kompromissia rakennettiin usean valiokunnan voimin, ja lopulliseen, päävastuussa olevan oikeudellisten asioiden JURI-valiokunnan kompromissiin tuntuivat olevan kaikki kohtuullisen tyytyväisiä, niin kansalaisjärjestöt kuin elinkeinoelämän edustajatkin. Lopullisessa parlamentin kannassa on huomioitu pk-yritykset eikä direktiivi koske heitä. Tämä oli omalle Renew-ryhmälleni tärkeää, jotta pk-yrityksille ei aiheudu kohtuuttomia velvoitteita tai hallinnollista taakkaa. Neuvoston puolella jäsenmailla on kuitenkin useita huolenaiheita direktiivin suhteen ja neuvoston joulukuussa hyväksymä yhteinen kanta on parlamentin kantaa huomattavasti vähemmän kunnianhimoinen. Aika näyttääkin, millaiseen muotoon direktiivi kolmikantaneuvotteluissa lopulta muotoutuu.
Jännittäviä vaaleja EU:ssa ja ulkopuolella. Turkin vaalien lopputulos päättyi istuvan presidentti Recep Tayyip Erdoğanin jatkokauteen. Vaalien oikeudenmukaisuudesta on ollut runsaasti epäilyjä, ja kansainväliset vaalitarkkailijat ovat huomauttaneet esimerkiksi opposition epäreilusta kampanjointiasemasta. Nähtäväksi jää, mitä vaalitulos merkitsee Turkin EU-suhteiden sekä Ruotsin Nato-jäsenyyden kannalta. Todennäköisesti ainakin Turkin oppositio joutuu aiempaakin ahtaalle. Espanjassa taas käytiin viime viikonloppuna alue- ja paikallisvaalit, joissa pääministerin keskusta-vasemmistolainen sosiaalidemokraattinen Espanjan sosialistisen työväenpuolue otti pahasti takkiinsa, kun maan yli pyyhkäisi oikeistoaalto. Pääministeri Pedro Sánchez pyysi kuningasta hajottamaan parlamentin, ja maassa järjestetään ennenaikaiset vaalit heinäkuun loppupuolella. Tämä tietää mielenkiintoisia aikoja myös EU:lle ja lainsäädäntöneuvotteluille, sillä Espanjan on määrä ottaa haltuunsa kiertävä neuvoston puheenjohtajuus heinäkuun alussa. Muun muassa ennallistamisen kolmikantaneuvotteluita saatetaan syksyllä käydä siis oikeistolaisen Espanjan johdolla.
Pakkausasiaa parlamentissa. Järjestimme torstaina ajankohtaisen pakkaus- ja pakkausjätedirektiivin uudistusta käsittelevän tilaisuuden yhdessä Suomen Elintarviketeollisuusliiton kanssa, jossa kuulimme suomalaista ja eurooppalaista elintarvikealan osaamista Valion ja FoodDrinkEuropen edustajilta. Olen mukana neuvottelemassa direktiivin uudistamista, joka vaikuttaa suuresti pakkausalan tulevaisuuden käytäntöihin. Toimet pakkausjätteen vähentämiseksi ja kestävämmän kiertotalouden edistämiseksi ovat kannatettavia, keinovalikoiman on oltava monipuolinen, joka ottaa uudelleenkäytön ja kierrätyksen huomioon toisiaan täydentävinä ratkaisuina. Elintarviketurvallisuuden ja hygienian on oltava uudistuksen keskiössä, eikä niistä ole varaa tinkiä.
Ensi viikolla valmistaudumme kesäkuun täysistuntoon ryhmäviikon merkeissä, ja luvassa on myös Keskustanaisten edustajakokous.
Aurinkoista viikonloppua ja onnittelut ylioppilaille sekä muille valmistuneille, mukavia juhlia!
Elsi