Tervehdys Brysselistä!
Valiokuntaviikko. Tämä viikko meni valiokuntien kokouksissa. Suomelta neuvoston puheenjohtajan nuijan saanut Kroatia esitteli eri valiokunnissa oman puheenjohtajakautensa kärkiteemat, minkä lisäksi asialistalla oli aiheita afrikkalaisesta sikarutosta Brexitiin.
Maatalousvaliokunnassa painavaa asiaa.
Maatalousvaliokunta kävi lähetekeskustelun CAP-siirtymäkauden asetuksesta, jota esittelin parlamentin
pääneuvottelijana. Oli tärkeää saada valiokuntakollegoiden tuki työlleni. Maatalousvaliokunta kannatti linjaani tarvittaessa kahden vuoden siirtymäajasta EU:n yhteiselle
maatalouspolitiikalle, sillä komission ehdottama yhden vuoden siirtymäaika näyttää epärealistiselta. Yhden vuoden
siirtymäkausi on mahdollinen, jos EU:n tulevasta seitsenvuotisesta budjetista sekä uuden ohjelmakauden säännöistä saadaan sopu kesäkuun loppuun mennessä.
Maaseudun tulevaisuus uutisoi asiasta
perjantaina (juttu maksumuurin takana).
Maatalouskomissaari vieraili ensimmäistä kertaa valiokunnassa. Keskustelu maatalouskomissaari Wojciechowskin kanssa nostatti huolta siitä, miten EU:n uudet ilmastotavoitteet jalkautetaan maatalouden tulevaan ohjelmakauteen. Nyt on saatava lisää selkeyttä linjauksiin, sillä viljelijät eivät tarvitse yhtään lisää epävarmuutta tai byrokratiaa, varsinkin kun CAP valmistelu on jo myöhässä! Vaadin komissaarilta konkreettisia toimia, jotta viljelijän ilmastoratkaisijan rooli voi toteutua ja tulee näkyväksi.
Maatalousvaliokunnassa käytiin myös metsästrategiaa koskeva lähetekeskustelu. Puolustin kestävää metsänhoitoa yhdessä pohjoismaisten kollegoideni kanssa. Keskustelimme myös afrikkalaisesta sikarutosta, joka puhuttaa täällä paljon. Tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä ja tiedonjakoa sekä kuluttajatietoisuutta, jotta sikaruton leviäminen saadaan pysäytettyä. Tämä on erityisen tärkeää Suomelle, jossa yhtään tapausta ei ole havaittu, toisin kuin lähialueillamme Virossa ja Venäjällä.
Kauppasopimus Vietnamin kanssa sai valiokunnan hyväksynnän. Kansainvälisen kaupan valiokunta (INTA) hyväksyi tiistai-aamuna EU:n ja Vietnamin vapaakauppasopimuksen. Tämä on hyvä uutinen protektionismissa vellovalle maailmankaupalle. Sopimuksen myötä EU:n ja Vietnamin välisen kaupan tullit poistuvat lähes kokonaan. Sopimus on merkittävä EU:n ja erityisesti Suomen kaltaisen vientivetoisen maan talouskasvulle, työpaikoille ja verotuloille. Seuraavaksi sopimus siirtyy täysistunnon hyväksyttäväksi.
Viikko Brexitiin – kuinka käy kauppasuhteille? Viikon päästä Euroopassa koittaa historiallinen hetki, kun Iso-Britannia ensimmäisenä ja toivottavasti viimeisenä maana eroaa Euroopan unionista. Omasta parlamenttiryhmästäni 17 hyvin tutuksi tullutta kollegaa pakkaavat laukkunsa. Tunnelmat ovat haikeat ja epäuskoiset, sillä Renew Europe -ryhmämme liberaalidemokraatit kampanjoivat viimeiseen asti Brexitiä vastaan.
Brexit-päivän myötä alkaa vuoden loppuun kestävä siirtymäaika, jolloin juuri mikään ei muutu. Tämän jälkeiset EU:n ja Britannian väliset suhteet ovat vielä täysin auki. Kirjoitin aiheesta kolumnin Suomenmaahan.
Tammimarkkinat. Olen huomenna Kuopion torilla perinteisillä tammimarkkinoilla klo 10-12. Tervetuloa torille vaihtamaan kuulumisia!
Reilun viikon päästä olen Sarkamessuilla Seinäjoella puhumassa CAP-valmistelun ja maatalouspolitiikan siirtymäajan asetuksen käsittelyn tilanteesta EU:ssa.
Lauantaina 1.2. klo 11 pidettävästä tilaisuudesta löydät lisätietoja
täältä.
Näillä ajatuksilla toivotan viikkokirjeeni lukijoille leppoisaa viikonloppua!
Ystävällisin terveisin,
Elsi