Elsin viikkokirje 24.11.2023

Mukavaa perjantaita!

Strasbourgissa oli täyteen pakattu täysistuntoagenda ja pitkiä äänestyksiä. Täysistuntoviikon videoterveiseni voi katsoa täältä.

Suomalaisen pullonpalautusjärjestelmän ja maitopurkin asema turvattu. Viikon iloisin uutinen saatiin onnistuneesta pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen äänestyksestä. Toimin neuvottelijana tässä pakkausjätteen määrän vähentämiseen tähtäävässä asetuksessa maatalousvaliokunnan osalta, ja vähintäänkin hankaliksi sopii neuvotteluita kuvata. Minulla oli neuvotteluissa useita huolenaiheita mm. elintarviketurvallisuuden vaarantumiseen ja muovin käytön määrän lisääntymiseen liittyen, ja olen todella tyytyväinen, että muutosesitykseni saivat parlamentin tuen. Pidän nyt saavutettua lopputulosta erinomaisena työvoittona.

Minulle oli tärkeää, että kierrätys nähdään uudelleenkäytön rinnalla tasaveroisena keinona pakkausjätteen vähentämiseksi ja että erilliskeräysjärjestelmiä kehitetään. Nämä on nyt molemmat kirjattu parlamentin kantaan. Pidin myös huolen siitä, että erilaiset korkean kierrätysasteen kierrätysjärjestelmät huomioidaan, sillä suomalainen pullonpalautusjärjestelmä on loistava esimerkki koko Euroopalle. Lisäksi herkästi pilaantuvien juomatuotteiden, kuten maitojen tai mehujen, elintarviketurvallisuus varmistettiin jättämällä ne uudelleenkäyttövelvoitteiden ulkopuolelle. Myös torikauppa saa jatkua, sillä pienet kertakäyttöiset hedelmä- ja vihannespakkaukset jätettiin kieltolistan ulkopuolelle. Kaiken kaikkiaan siis järkeviä linjauksia!

Jäsenmaiden neuvosto vielä pohtii kantaansa, mutta jahka se saadaan, asetuksen käsittely siirtyy parlamentin, komission ja neuvoston välisiin kolmikantaneuvotteluihin, joissa se saa lopullisen muotonsa. Tiedotteeni aiheesta voi lukea täältä.

Kasvinsuojeluaineiden vähentämisen käytön lakiesitys kaatui. Parlamentin äänestyksissä lopputulema oli yllättäen esityksen kaatuminen, ja käsittely loppuu tällä erää tähän. Esitys kaatui, koska parlamentin enemmistö eli demarit, vihreät ja vasemmisto eivät pitäneet vähentämistavoitteita riittävän korkeina. Itse näin lopputuloksen puutteineenkin siedettävänä, ja sen kanssa olisi voinut jatkaa kolmikantaneuvotteluihin. Kemiallisten kasvinsuojeluaineiden säätelyä tarvitaan maissa, joissa sitä käytetään suuria määriä, yli EU:n keskiarvojen. Suomessa käyttömäärät ovat todella kohtuullisia, toiseksi pienimpiä Euroopassa. Täysistuntopuheeni voi katsoa täältä.

Poimintoja äänestyslistoilta:

Päästöstandardit raskaille ajoneuvoille määrittelee portaittain prosenttiosuuden sille, kuinka suuren osan uusista markkinoille tulevista raskaista ajoneuvoista pitää olla nollapäästöisiä. Olen tyytyväinen, että parlamentin kannassa pysyi komission ehdotus 90 % tavoitteesta vuodelle 2040, vaikka osa mepeistä olisi halunnut nähdä korkeamman prosentin.

Hyväksyimme uuden nettonollasäädöksen, jolla on tarkoitus vauhdittaa erilaisia uusiutuvan energian investointeja ympäri Eurooppaa ja siten vahvistaa myös unionin strategista autonomiaa ja vähentää energiariippuvuuksia. 

Uusi hiilenpoistosertifikaatti luo sertifiointikehyksen vapaaehtoisille hiilenpoistotoimille. Tämä oli maa- ja metsätaloustoimijoiden pitkään odottama lainsäädäntö, mutta se tarvitsee jatkoneuvotteluissa vielä selkeyttä, jotta maa- ja metsänomistajat voivat käytännössä todella osallistua vapaaehtoisille hiilimarkkinoille ja saada lisätuloa sitomastaan hiilestä. Nyt parlamentin kanta sisältää vielä Suomen kannalta ongelmallisen kirjauksen taksonomian biodiversiteettikriteereiden soveltamisesta sertifioinnin ehtona.

Suomen Itärajan tilanne esillä EU:ssa. Parlamentti kävi täysistuntokeskustelun Suomen ja Venäjän välisen rajan tilanteesta. Pidin keskustelussa Renew-ryhmän ryhmäpuheenvuoron, jonka voi katsoa täältä. Keskustelun avasi unionin sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson, joka vakuutti Suomella olevan EU:n tuki rajatoimilleen. Nyt onkin otettava tiukka linja ja lähetettävä vahva eurooppalainen vastaus Venäjälle, joka käyttää turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia aseenaan: Suomi ja EU eivät alistu Venäjän hybridivaikuttamiselle. Suomi saa EU- ja Nato-rajansa turvaamiseen nyt apua Euroopan raja- ja merivartiosto Frontexilta. Tiedotteeni aiheesta voi lukea täältä.

Seurasimme myös Hollannin vaaleja, joissa yllätysvoiton nappasi laitaoikeisto. Tämä kehityskulku maalailee synkkiä pilviä EU:n ylle ja muistuttaa samalla, että poliittisille keskivoimille on tarvetta Euroopassa. Kirjoitin aiheesta Suomenmaan kolumniini, jonka voi lukea täältä.

Loppuviikko liikkeellä kotimaassa. Perjantaina puhun Lihakunnan 120-vuotisjuhlaseminaarissa, ja viikonlopuksi suuntaan Lahteen Keskustan puoluevaltuuston kokoukseen. Siellä nimetään puolueen ensimmäiset ehdokkaat ensi kesän eurovaaleja varten, itseni mukaan lukien. Nähdään siis siellä!

Reipasta viikonloppua!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]