Keväinen tervehdys Sinulle!
Tapaamisia, valiokuntia sekä ryhmäkokouksia. Tällä viikolla on tavattu ja vaihdettu näkemyksiä muun muassa maatalous-, metsä- ja ruokasektorin sidosryhmien sekä Euroopan siipikarjalihantuottajien edustajien kanssa. Etätöiden aikakaudella on tärkeää saada tarkka tilannekuva muun muassa koronavaikutuksista suoraan kentältä ja välittää myös toimijoille tietoa siitä, mitä ratkaisuja maatalouden ja ruuan sektorilla on tehty ja mitä on valmistelussa. Keskustelut ovat olleet erittäin antoisia ja tärkeitä riittävän ja ajantasaisen tiedonsaannin varmistamiseksi.
Matkailuala koronan kourissa. Liikenne- ja matkailuvaliokunnan kokouksessa keskustelimme sisämarkkinoista vastaavan komissaarin Thierry Bretonin kanssa matkailusektorista COVID-19 kriisin pyörteissä. Matkailualan näkymät ovat tukalat. Kriisi iski matkailuun nopeinten ja ala on todennäköisesti hitain nousemaan kriisistä. Alan arvioidaan laskevan tänä vuonna 45-70% ja edessä on arviolta 300 miljardin euron taloudelliset menetykset. Tukimuotoja ja -keinoja matkailualan haastavaan tilanteeseen on kansallisella ja eurooppalaisella tasolla vahvistettava edelleen. Breton lupaili kokouksessa, että matkailu tulee olemaan komission kärkipainopisteitä tulevassa EU:n elpymissuunnitelmassa.
Brexitin jälkeiset neuvottelut takkuavat. Neuvottelut EU:n ja Iso-Britannian tulevista suhteista polkevat paikallaan. Koronakriisi on hidastanut jo valmiiksi vaikeita neuvotteluja, ja joulukuun takaraja lähestyy. Britit kuitenkin kieltäytyvät edelleen jääräpäisesti minkäänlaisesta jatkoajasta. Kesäkuussa on määrä pitää Euroopan unionin ja Iso-Britannian korkean tason konferenssi, joka on myös briteille viimeinen takaraja pyytää neuvotteluille lisäaikaa. Moni asia, kuten sisäinen turvallisuus, kalastusasiat, ilmastokysymykset ja ulkopolitiikka ovat sopimatta. Toivotaan, että yhteistyön henki ja ratkaisukeskeisyys vievät lopulta neuvotteluja eteenpäin ja yritykset poimia pelkät kirsikat kakusta loppuisi.
EU-johtajat keskustelivat yhteisistä koronatuista. EU-maiden päämiehet olivat torstaina koolla huippukokouksessa keskustelemassa koronakriisistä. Jäsenmaat saivat neuvoteltua 500 miljardin euron paketin terveydenhuoltolainoihin, yritystakauksiin sekä työttömyysvakuusrahastoon. Yhteiselle kannalle päästiin myös siitä, että elvytysrahasto tarvitaan, mutta sen yksityiskohdat jäivät auki kilpailevien ehdotusten vuoksi. Jako pohjoiseen ja etelään näkyy yhä, mutta maat ovat laajasti kallistumassa elvytysrahaston ja EU-budjetin yhteen sitomiseen. Uusi päivitetty monivuotinen budjetti vuosille 2021-2027 ja elpymissuunnitelma ovat tulossa komissiolta muutaman viikon sisällä, jolloin saamme paremman käsityksen esitettävästä kokonaisuudesta.
EU:n yhtenäisyys testissä. Kirjoitin tällä viikolla Suomenmaahan EU:n yhtenäisyydestä, joka on koronan myötä joutunut kovaan testiin. ”EU-mailla on paljon eroja, mutta vielä enemmän yhteistä. Kriiseistä on selvitty ennenkin. Se vaatii vastuullisia päättäjiä, vaikeita kompromisseja ja uskallusta katsoa pitkälle tulevaisuuteen.” Voit lukea koko kolumnin täältä.
Siirtymäkauden raporttini äänestykseen. Ensi viikolla tiistaina maatalousvaliokunta äänestää neuvottelemastani siirtymäkauden asetuksen raportista. Olen tyytyväinen, että koronasta huolimatta etenemme päätöksenteossa aikataulussa, sillä viljelijöiden tulee saada tietää tammikuussa voimaanastuvan (seuraavan kahden vuoden) lainsäädäntökehyksen sisältö mahdollisimman nopeasti.
Levollista viikonloppua kaikille,
Elsi