Elsin viikkokirje 26.6.2020

Helteiset terveiset,

EU-Kiina huippukokous. EU-johtajien ja Kiinan välisessä huippukokouksessa ruodittiin tällä viikolla kahdenvälisiä suhteita; kauppasuhteita, koronaviruspandemiaa ja taloudellista elpymistä. Samaan hengenvetoon unionin edustajat nostivat esille huolen Hongkongin tilanteesta ja alueen aseman turvaamisesta. Kiinan vastikään säätämä uusi turvallisuuslaki uhkaa Hongkongin autonomista asemaa. Jos Manner-Kiinan oikeuslaitoksen ja kiinalaisten viranomaisten ote Hongkongista kasvaa, kaupungin asukkaiden, myös siellä asuvien kymmenien tuhansien EU-kansalaisten perusvapaudet ovat vaarassa. Hongkong on lisäksi tärkeä kansainvälisen talouden keskus, ja oikeusvaltion horjunta heikentää myös liike-elämän luottamusta. Anti huippukokouksesta jäi tämän osalta laihaksi, eikä Kiinalta saatu julkista vastausta kritiikkiin.

Ympäristökomissaari maatalousvaliokunnan kuultavana. Maanantaina saimme vieraaksi maatalousvaliokuntaan ympäristökomissaarin, liettualaisen Sinkeviciuksen, joka on aiemmin kuuluttanut, että metsät kuuluvat Euroopan unionin toimivaltaan. Näinhän asia ei tietenkään ole, ei myöskään EU:n perussopimusten mukaan. Kysyin komissaarilta hänen väitteidensä perustaa, sillä metsäpolitiikka kuuluu selvästi jäsenmaille. Valitettavasti en saanut komissaarilta selkeää vastausta. Mielestäni on tärkeää, että metsäasiat pysyvät jatkossakin kansallisissa käsissä, sillä metsävarannot vaihtelevat suuresti EU-maiden välillä.

Liikennekomissaari valiokunnan vieraana. Liikennekomissaari Vălean oli kuultavana Euroopan laajuisten liikenneverkkojen (TEN-T) kehittämisestä. TEN-T verkko tavoitteena on turvallinen ja kestävä EU:n liikennejärjestelmä, joka helpottaa ihmisten ja tavaroiden liikkumista EU-maiden välillä saumattomasti. Verkko koostuu 2030 mennessä rakennettavasta ydinverkosta ja 2050 mennessä rakennettavasta kattavammasta verkosta. Verkko myös huomioi eri liikennemuodot aina tieliikenteestä raide-, ilma- ja vesiliikenteeseen. Kysyin komissaarilta, miten komissio aikoo vastata reuna-aluilta nouseviin huoliin, kun TEN-T verkkoa kehitetään ja samalla nostin esiin ydinverkon ulkopuoliset kehitystarpeet. Näin suurissa hankkeissa on yritettävä pitää laajasti ja kattavasti kaikkien alueiden saumattoman liikkumisen edellytyksistä kiinni.

EU:n kestävän energian viikko. Tällä viikolla on vietetty EU:n kestävän energian viikkoa. Teemaviikon toiminta ja fokus on ollut puhtaassa energiassa sekä pandemian jälkeisen ajan vihreässä elpymisessä ja kasvussa. Viikko herättelee pohtimaan kestävän energian pitkän aikavälin ratkaisuja sekä myös omia henkilökohtaisia energiaratkaisuja. Edunvalvontaa bioenergian ja -polttoaineiden osalta vaatii vielä työtä, sillä unionin tasolla sen potentiaalia ja uusiutuvan energian merkitystä ei ole vielä ymmärretty täysin. Esimerkiksi lentoliikenteessä biopolttoaineet ovat jo nyt toimiva keino vähentää päästöjä. Näin kuumina hellepäivinä on hyvä muistaa viilentävien sähkölaitteiden keskellä, että esimerkiksi pulahdus järvessä viilentää varsin mukavasti ja on myös ekoteko.

Ensi viikolla Brysselissä odottaa maatalouden siirtymäkauden kolmikantaneuvottelujen kolmas kierros.

Sitä ennen oikein lämmintä ja rentouttavaa viikonloppua kaikille,

Elsi