Elsin viikkokirje 4.10.2019

Tervehdys Brysselistä!  

Viikko on vierähtänyt Euroopan parlamentissa komissaarikuulemisten parissa. Yhteensä 19 jäsenmaan komissaariehdokkaat kävivät viikon aikana parlamentin eri valiokuntien tentattavana. Kuulemisten tarkoituksena on selvittää, onko kukin komissaari riittävän kyvykäs ja osaava johtamaan hänen “salkkuunsa” kuuluvaa politiikkalohkoa. Kuulemiset jatkuvat vielä ensi viikolla.

Kauppakomissaari-ehdokas Hogan oli vakuuttava. Kansainvälisen kaupan valiokunnan jäseninä kuulimme maanantaina irlantilaista kauppakomissaariehdokas Phil Hogania, joka on toiminut tällä kaudella maatalouskomissaarina. Hogan tulee edustamaan 500 miljoonaa eurooppalaista maailmalla, kun neuvotellaan uusista kauppasopimuksista, tulleista, tariffeista, tuontikiintiöistä ja niiden vapautuksista. Kaikella tällä on valtavat vaikutukset myös suomalaisille yrityksille ja työllisyydelle.

Hogan selvisi grillistä kunnialla ja kansainvälisen kaupan valiokunta päätyi tukemaan hänen valintaansa yli puoluerajojen. Hienoa on se, että Hoganilla on vahva tuntemus EU:n maataloudesta, mikä on tärkeää, kun neuvotellaan kauppasopimusten yhteydessä myös ruokatuotteiden laadusta ja turvallisuudesta maailmalla. Itse tutustuin Hoganiin ja vakuutuin hänen osaamisestaan epäreilujen kauppatapojen direktiivin neuvotteluissa viime vuonna.  

Maatalouskomissaari-ehdokkaan Wojciecihowskin esiintymiseen jäi petrattavaa. Valiokuntakuulemiset eivät ole läpihuutojuttu. Sen koki tällä viikolla puolalainen maatalouskomissaariehdokas Janusz Wojciechowski, joka ei läpäissyt valiokunnan kuulemista. Kysyin itse puolalaiselta, millaisena hän näkee pohjoiselle maataloudelle tärkeiden luonnonhaittakorvausten jatkon, jonka hän tuntui ymmärtävän. Sen sijaan en saanut lainkaan vastausta kysymykseeni EU:n taksonomia-asetuksesta, joka on mennyt EU-elimissä huolestuttavaan suuntaan maa- ja metsätalouden näkökulmasta. Myös moneen muuhun seikkaperäiseen kysymykseen puolalaisehdokkaan vastaukset olivat ylimalkaisia.

Wojciecihowskia odottaa seuraavaksi kirjallinen tentti ja mahdollisesti myös uusintakuuleminen ensi viikolla. Toivon todella häneltä seuraavaan tapaamiseen kirkkaampaa näkemystä ruoantuotannon tulevaisuudesta ja parempaa maatalouden erityiskysymysten tuntemusta. 

Urpilainen selvisi tyylikkäästi kehitysvaliokunnan kuulemisesta. Kävin myös seuraamassa Suomen komissaariehdokas Jutta Urpilaisen tentin parlamentin kehitysvaliokunnassa. Urpilaisen on määrä vastata tulevassa komissiossa EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista. Urpilainen selvisi hienosti vaikeistakin kysymyksistä mm. maahanmuuton ja brexitin suhteen. Hänen valintansa näyttää varmalta. Olen tyytyväinen, että Afrikka-asioista tulee vastaamaan suomalainen komissaari, sillä sain itse vastuulleni kansainvälisen kaupan valiokunnassa Itä-Afrikkaa koskevat kauppaneuvottelut.  

Kuulemisten viikkoon mahtui myös mieluisia vieraita kotimaasta. Alkuviikosta kylässä kävi Keskustan puoluesihteeri puoluetoimiston väen kanssa ja keskiviikkona minua tapaamassa kävi liki 30 hengen vierasryhmä eri puolilta Suomea. Oli todella mukava vaihtaa ajatuksia EU-vaikuttamisesta ja -päätöksenteosta kotimaan väen kanssa.   

Uusi radio-ohjelmani starttaa huomenna! Huomenna alkaa uusi Yhteytesi Eurooppaan -radio-ohjelmani, joka on kuultavissa useilla radiokanavilla Suomessa. Ohjelman kautta voin toivottavasti tuoda Euroopan parlamenttia vähän lähemmäksi suomalaisia, sillä EU:n päätökset vaikuttavat meidän jokaisen arkeen, ruoasta ja ympäristöstä kauppaan ja kellojen siirtelyyn. Toivon, että ohjelma herättää keskustelua ja lisää samalla mielenkiintoa EU-asioita kohtaan! Jaksot on kuultavissa Järviradion, Radio Kajauksen sekä Radio Sandelsin taajuuksilla, joiden kuuluvuusalueet yhdessä kattavat lähes koko Suomen. Ensimmäinen jakso kuullaan jo huomenna lauantaina klo 11.45. Syksyn ohjelmasarja sisältää viisi jaksoa:

Yhteytesi Eurooppaan 

1.            jakso 5.10.2019 klo 11.45

2.            jakso 12.10.2019 klo 11.45

3.            jakso 19.10.2019 klo 11.45

4.            jakso 26.10.2019 klo 11.45

5.            jakso 2.11.2019 klo 11.45

Sunnuntaina olen tavattavissa Helsingissä Stadin Silakkamarkkinoilla Kauppatorilla klo 12 ja klo 13.30 Hakaniemen markkinoilla. 

Näillä terveisillä oikein mukavaa viikonloppua kaikille viikkokirjeen lukijoille!

Elsi