Elsin viikkokirje 4.9.2020

Hyvää syyskuista perjantaita,

Suomalaisen ruoan päivä! Tänään vietetään Suomalaisen ruoan päivää, joka on myös oivallinen päivä tarkkailla omia kulutusvalintoja. Olemme etuoikeutettuja, sillä suomalainen ruoka on maailman puhtainta ja tuottajat pitävät huolta vastuullisuudesta, ympäristötoimista ja eläinten hyvinvoinnista. Pidetään siis huolta myös meidän ahkerista suomalaisista ruoantuottajista ja ostetaan kotimaisia tuotteita aina kun mahdollista, niin kaupassa kuin ravintolassa. Pohdin päivän tarkoitusta videoterveisillä, jotka löydät täältä.

Politiikan poikkeustila jatkuu. Kirjoitin Suomenmaan “Täällä Bryssel” kolumniin Eurooppa-politiikan mielenkiintoisesta, epävakaissakin merkeissä etenevästä syksystä. Työtämme tulee värittämään lopulliseen brexitiin valmistautuminen, Valko-Venäjän tilanteen kehitys, Kreikan ja Turkin tiukentuneet välit sekä Yhdysvaltojen presidentinvaalit. Kolumnin pääset kokonaisuudessaan lukemaan täältä.

Äänestyksiä ja keskusteluja valiokunnissa. Viikko on vierähtänyt maatalous- ja liikennevaliokunnan ensimmäisissä syyskokouksissa. Nostin EU:n liikenneverkkojen tulevaisuutta käsitelleessä keskustelussa esille harvaan asuttujen alueiden yhteyksien kehittämistarpeet. Pohjoisen yhteydet ovat merkittävässä roolissa myös EU:n asemassa arktisella alueella, jonka geopoliittinen painoarvo kasvaa koko ajan.

Keskustelimme myös maatalouden elvytysrahoista, jotka on saatava nopeasti viljelijöiden käyttöön heti ensi vuoden alusta ilman turhaa byrokratiaa. Lisäksi äänestimme Suomelle tärkeästä metsästrategia-mietinnöstä ja lausunnosta ilmastolakiin. Metsäpolitiikan päätäntävallan on pysyttävä kansallisella tasolla, sillä metsävarannot jäsenmaissa vaihtelevat suuresti – on tärkeää, että saimme tämän näkökulman mietintöön sisään. Loppuäänestys raportista on luvassa tulevana maanantaina.  

Uusi meppilehteni on julkaistu. Vaalikauden ensimmäinen vuosi on takana päin, minkä vuoksi halusin koota ajatuksiani ja muiden asiantuntijoiden näkemyksiä kuluneesta vuodesta yksiin kansiin. Lehti kantaa nimeä “Mullistusten vuosi”, sillä vuodessa on todella tapahtunut paljon. Ilmastopolitiikan vahvistunut asema, brexit, koronavirus, Euroopan sulkeutuminen ja elvytyspaketti ovat mullistaneet päätöksentekoa. Tämä kaikki on vaikuttanut Euroopan parlamentin ja europarlamentaarikon arkeen. Meppilehteäni pääset lukemaan täältä.

Keskustan puoluekokous. Tänään perjantaina starttaa keskustan kaksipäiväinen puoluekokous, osin etänä alueellisista kokouspaikoista käsin. Huomenna lauantaina valitsemme kansanliikkeellemme puoluesihteerin ja varapuheenjohtajiston lisäksi tietenkin puheenjohtajan, joka pääsee laittamaan kätensä reippaasti saveen tulevien kuntavaalien lähestyessä ja puolueen kirkastaessa suuntaansa. Sydämestäni toivonkin, että huomenna kokouksen päätyttyä voimme uuden puheenjohtajistomme johdolla yksissä tuumin lähteä hakemaan uutta yhtenäisyyttä ja nousua.

Puoluekokousviikolle osui osuvasti tärkeä merkkipäivä. Pielavedellä syntyi 120 vuotta sitten poikalapsi Lepikon torppaan, joka sai nimekseen Urho Kaleva. UKK on esimerkillään näyttänyt, minne saakka pienestä savolaisesta torpasta ihminen voi ponnistaa. Kekkosessa näkynyt vahva tahto, taidokkuus ja ahkeruus inspiroi ja on kovaa valuuttaa tänäänkin, niin keskustalaisille kuin kaikille maamme joka kolkassa.  

Syysterveisin,

Elsi