Elsin viikkokirje 6.3.2020

Tervehdys Brysselistä! 

Koronavirus vaikuttaa parlamentin työhön. Heti työviikon aluksi saimme Euroopan parlamentin puhemies David Sassolilta ilmoituksen, että ulkopuoliset vierailut ja tilaisuudet perutaan parlamentissa kolmeksi viikoksi. Myös täysistuntoviikko pidetään ensi viikolla poikkeuksellisesti Strasbourgin sijaan Brysselissä.

Kreikan ja Turkin rajan vaikea tilanne. Tilanne Turkin ja Kreikan välisellä rajalla on ollut murheellista seurattavaa. EU on tarjonnut Kreikalle taloudellista tukea ja rajavartiostojoukkoja laittomien rajanylitysten estämiseksi. Äkillisesti syttynyt tilanne nostaa jälleen esiin tarpeen uudistaa EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa. EU-maiden eripuraisuus taakanjaossa on ratkaistava, jotta pystymme vastaamaan jatkossa paremmin yllättäviin ja äkillisiin suuriin pakolaisaaltoihin. Euroopan parlamentissa käsittelemme aihetta lisää ensi viikon täysistunnossa. 

Liikenteen murros. Viikkoon mahtui myös mielenkiintoinen tapaaminen Liikenne- ja viestintäministeriön asiantuntijoiden ja korkean edustajan Mikael Nybergin kanssa. Pohdimme tapoja tiivistää yhteistyötä kotimaan ja Brysselin välillä nyt, kun kestävä ja älykäs liikkuminen on vahvasti EU:n asialistalla. 

Kirjoitin liikenteen murroksesta tänään Kainuun Sanomiin, jutun pääset lukemaan täältä. Olennaista on, että murros ja tulevat ilmastoratkaisut tehdään oikeudenmukaisesti niin, että liikkuminen pysyy kohtuuhintaisena myös syrjäseuduilla. Samalla uudenlaisiin ratkaisuihin on hyvä suhtautua avoimin mielin. On mukava huomata, että suurista saavutettavuushaasteista huolimatta Suomi on liikennepolitiikassa monella tapaa myös pitkällä, erityisesti verkkojen ja uudenlaisten palveluiden kehittämisessä. 

Ilmastotoimet vaikuttavat myös asumiseen.Torstaina tapasin Brysselissä Kiinteistöliiton toiminnanjohtajia ja toimijoita eri puolilta Suomea. Kävimme avartavaa keskustelua Green dealin sekä uunituoreen Ilmastolain vaikutuksista mm. korjausrakentamiseen, rakennusten energiatehokkuuteen sekä asumisen kustannuksiin. Myös sähköautojen latauspisteiden tulevat EU-vaatimukset asunto-osakeyhtiöille herättivät keskustelua kuin myös puurakentamisen puuttuminen Green dealista. Oli hyödyllistä kuulla asumisen ja rakentamisen ammattilaisten näkemyksiä tulevista EU:n lainsäädäntöhankkeista.

Perjantaina kotimaan tapaamisia. Tänään aamulla olin eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan kuultavana EU:n yhteisen maatalouspolitiikan siirtymäkauden lainsäädännöstä. Päivä jatkui metsäasioiden parissa Metsäteollisuus ry:n tapaamisessa. 

Näillä ajatuksilla kaikille viikkokirjeeni lukijoille mukavaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,

Elsi

Kansainvälinen naistenpäivä. Sunnuntaina vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Ryhmämme Renew Europe järjestää naistenpäivän kunniaksi “Empowering Women, Empowering the World” -kampanjan. Naisten ja tyttöjen aseman parantaminen globaalisti on meille EU-politiikassa tärkeä tavoite.