Kuvituskuva. Elsi Katainen tien vieressä, taustalla auto ja syksyistä peltomaisemaa.

Energiakriisissä ei ole varaa hienosäätöön

Tiedote
Julkaisuvapaa heti

Energiakriisi iskee kipeästi jokaiseen kansalaiseen. Nyt on otettava kaikki kestävät energian tuotantomuodot vauhdilla käyttöön, jotta Putinin energia-ase heikkenee ja saamme energian hintaa alas”, EU-parlamentin maatalousvaliokunnassa lausuntonsa EU:n energialakien päivitykseen esitellyt Elsi Katainen kertoo. Kataisen lausunto on luettavissa suomeksi täältä.

Elsi Katainen ehdottaa bioenergian ulottamista nopeampien, maksimissaan yhden vuoden, lupaprosessien piiriin, joita komissio on esittänyt aurinko- ja tuulivoimalle osana REPowerEU-lakiesityksiä. Katainen ehdottaa lupaprosesseihin yhden luukun periaatetta.

Tuuli- ja aurinkovoiman tuotannon vauhditus on tervetullutta, mutta laajempaa perspektiiviä tarvitaan. Komission valinta jättää bioenergialaitokset REPowerEU-toimenpiteiden ulkopuolelle hidastaisi vihreää siirtymää ja heikentäisi huoltovarmuutta. Tällaiseen hienosäätöön ei EU:lla yksinkertaisesti ole varaa. EU:n itse laatimat säännöt varmistavat bioenergian kestävyyden, jonka vaihtoehto on fossiilinen kaasu, öljy ja kivihiili”, Katainen kertoo.

Katainen ehdottaa biokaasun tuotantotavoitteen tuplaamisen kirjaamista EU-lakiin.

Biokaasu tarjoaa ilmaston ja maatalouden kannattavuuden kannalta kaikkia osapuolia hyödyttäviä ratkaisuja, jotka pitää hyödyntää nykyistä paremmin. Ehdotan biometaanin tuotannon tuplaamista ja tämän komissionkin allekirjoittaman tavoitteen kirjaamista uusiutuvan energian direktiiviin”, Katainen kertoo.

Euroopan komissio julkaisi 18.5.2022 lakiesityksen uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä annetun direktiivin (EU) 2018/2001, rakennusten energiatehokkuudesta annetun direktiivin 2010/31/EU ja energiatehokkuudesta annetun direktiivin 2012/27/EU muuttamisesta.

Lisätiedot:
MEP Elsi Katainen
[email protected]
Brussels – Tel. +32 (0) 2 28 45361
Mob. +358 50 5122362

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]