Meneekö Suomen grillikausi uusiksi – EU harkitsee savuaromien kieltoa

Tiedote 9.4.2024
Julkaisuvapaa heti

Euroopan komissio harkitsee peruuttavansa EU:ssa elintarviketeollisuudessa käytössä olevien savuaromien luvat. Komissio perustelee harkintaansa Euroopan elintarvikeviraston (EFSA) arviointiin savuaromien genotoksisuudesta, jolloin ne voivat vaurioittaa solujen DNA-ainesta. Asia on kuitenkin tulkinnanvarainen. Europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk./Renew Europe) jätti komissiolle kirjallisen kysymyksen aiheesta.

Savun maku on perinteinen ja toivottu monissa liha- ja kalatuotteissa, kastikkeissa ja mausteseoksissa. Sen on olennainen osa suomalaiskansallista ruokakulttuuria. Savuaromien kielto saattaisi pahimmillaan johtaa perinteisempien savustusmenetelmien uudelleenkäyttöön, mikä on terveyden kannalta huolestuttavaa. Perinteisemmillä menetelmillä syntyy haitallisia yhdisteitä, jotka ovat usein karsinogeenisiä eli voivat aiheuttaa syöpää. Kysyin komissiolta, miten se sovittaa yhteen savuaromien kiellolla tavoitellut terveyshyödyt suhteessa jalostajien mahdolliseen siirtymiseen haitallisempiin savustusmenetelmiin”, Katainen perustelee kysymyksensä taustoja.

Liha-alalle sekä jalosteiden parissa toimiville komission tiukka linja uudelleenarvioinnin yhteydessä on tullut yllätyksenä. Nykyisten elintarvikkeissa käytettävien savuaromien luvat ovat umpeutumassa, ja kahdeksan uusintalupaa hakevaa savuaromia on kenties joutumassa käyttökieltoon. Katainen kertoo olevansa huolissaan muutoksen taloudellisista vaikutuksista tuotantolinjojen investointivaateiden takia. 

”Elintarvikealan toimijat ovat toimineet vastuullisesti viranomaisten neuvoja noudattaen ja investoineet savuaromeja käyttäviin tuotantolinjoihin. Kesäkuun lopussa voimaan astuvat rajoitukset tarkoittaisivat aivan liian lyhyttä siirtymäaikaa ja väistämätöntä hävikkiä sekä taloudellisia tappioita, sillä esimerkiksi kesän grillimausteet ja -kastikkeet ovat olleet jo viime syksyn tilauskirjoissa ja valmistuksessa. Jos komission rajoitukset etenevät suunnitellusti, tulee kesällä mm. valmisruokien, nakkien ja kastikkeiden hyllyt olemaan tyhjiä keskellä parasta grillisesonkia. Siksi kysyin komissiolta myös, miten se arvioi savuaromien mahdollisen kiellon taloudellisia vaikutuksia EU:n elintarviketeollisuuteen, ja harkitseeko se siirtymää helpottavia toimenpiteitä, kuten siirtymäkauden pidentämistä”, Katainen kommentoi.

Kataisen jättämä kirjallinen kysymys on luettavissa kokonaisuudessaan suomeksi täältä. Komissio vastaa kirjallisiin kysymyksiin yleensä 4-6 viikon kuluttua, ja vastaus tulee nähtäville kysymyksen kanssa samalle sivulle.

Lisätietoja:

MEP Elsi Katainen
[email protected]
mob. +358 50 5122362

Kuvat: https://elsikatainen.fi/medialle/

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]