Tiedote 10.01.2020
Julkaistavissa heti
MEP Elsi Katainen vaatii selvitystä EU:n muovikorkkisääntöön
Europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk./Renew Europe) jätti tänään kirjallisen kysymyksen EU-komissiolle koskien kertakäyttömuovidirektiiviä.
-Haluan tietää, kuinka komissio aikoo reagoida siihen, että pullojen kierrätyksen hyvin hoitaneissa maissa muovin vähentämiseen tähtäävä lainsäädäntö hankaloittaa hyvin toimivia palautusjärjestelmiä ja itse asiassa lisää muovin käyttöä direktiivin tavoitteiden vastaisesti, Katainen kertoo.
Direktiivin säädöksiin kuuluu, että jatkossa juomapakkausten muoviset korkit on suunniteltava siten, että ne pysyvät kiinni pullossa käyttövaiheen ajan. Suomessa vaatimus on herättänyt huolta, sillä pullossa kiinni roikkuvan korkin on arvioitu tuottavan ongelmia palautusautomaateilla ja lisäävän muovin kulutusta valmistuksessa.
– Tämä järjettömältä vaikuttava ja huolta herättänyt asia on selvitettävä. Suomalainen pullonkierrätysjärjestelmä on maailman kehittyneimpiä. Korkit eivät ole meillä jäteongelma, kuten monissa muissa maissa, sillä valtaosa palautuu pullojen mukana. EU-maat ovat hyvin eri lähtökuopissa kierrätyksen suhteen ja siksi jäsenmaakohtaista liikkumavaraa tarvitaan, Katainen kertoo.
Uusi direktiivi tulee kieltämään mm. kertakäyttöiset muovituotteet, kuten ruokailuvälineet, pillit ja vanupuikot koko EU:n alueella. Direktiiviä toimeenpannaan parhaillaan Suomessa. Sen on määrä astua voimaan viimeistään kesällä 2021.
-Direktiivissä on paljon hyvää ja sen tavoite on tärkeä – vähentää meriin kulkeutuvaa muoviroskaa. Piru kuitenkin piilee yksityiskohdissa. Siksi jätin kysymyksen aiheesta, Katainen selittää.
Kirjallinen kysymys kokonaisuudessaan on luettavissa alla.
Lisätietoja:
Elsi Katainen
Euroopan parlamentin jäsen
+358505122362
Kirjallinen kysymys komissiolle
Lähetetty 10.1.2020
Aihe: Kertakäyttömuovidirektiivi ja kansalliset olosuhteet
Viime parlamenttikaudella säädetyn EU-direktiivin 2019/904 mukaan juomapakkauksen muovisen korkin/kannen täytyy pysyä pakkauksessa kiinni käytön ajan (artikla 6). Direktiivin ensisijainen tarkoitus on vähentää muovijätteen kulkeutumista luontoon ja meriin. Suomen kaltaisissa jäsenmaissa, joissa on toimiva pullojenpalautusjärjestelmä, korkkien kulkeutuminen ympäristöön ei ole ongelma, sillä yli 90% muovipulloista kierrätetään korkit mukaan lukien.
Tuotevalmistajat ovat arvioineet, että pakkauksessa kiinni pysyvä korkki johtaa valmistuksessa lisääntyvään muovin käyttöön. Direktiivin voimaan tullessa muovin määrän on arvioitu kasvavan pelkästään Suomessa noin 5,5-6,0 tonnia, sillä myös kaikki panimoteollisuuden kennolevyt on uusittava. Kennolevyjä on Suomessa yli 5 miljoonaa kappaletta ja ne painavat 0,8 kg. Muovipulloihin käytettävä muovin määrän on uuden korkkimallin myötä arvioitu kasvavan vuositasolla noin 1,5-2,0 tonnia.
Tämän lisäksi Artikla 6. tuotevaatimus luo haasteita palautusjärjestelmän toimivuudelle, sillä pullossa kiinni roikkuva korkki saattaa jäädä automaatissa lajitteluohjausportteihin ja kuljetinhihnojen väliin.
Kysyn siis, kuinka komissio aikoo reagoida siihen, että pullojen kierrätyksen hyvin hoitaneissa maissa muovin vähentämiseen tähtäävä direktiivi hankaloittaa hyvin toimivia palautusjärjestelmiä ja lisää muovin käyttöä direktiivin tavoitteiden vastaisesti?