Tiedote : MEP Katainen: Itä- ja Pohjois-Suomen asema turvattava EU:n aluepolitiikassa

Kannanotto 19.6.2018

Julkaistavissa heti

MEP Katainen: Itä- ja Pohjois-Suomen asema turvattava EU:n aluepolitiikassa

Euroopan parlamentin jäsen, Elsi Katainen, kaipaa tarkennusta komission esitykseen EU:n tulevasta aluepolitiikasta kaudelle 2021-2027. Katainen on yllättynyt komission ratkaisusta, jossa harvan asutuksen haittoja tasoittavasta yleiskriteeristä on Suomen kohdalla luovuttu. Yhdessä ns. NSPA -erillisrahoituksen kanssa tämä jakokriteeri on ollut tärkeä Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnille.

– EU:n aluepolitiikalla on keskeinen rooli maakuntien kehittämisessä. Komission budjettiesitys on Suomelle ilahduttava siinä mielessä, että luvassa on noin 100 miljoonaa euroa lisää alueiden kehittämiseen. Silti on kummallista, että Suomen osalta harva asutus ei ole enää yleinen tukiperuste, vaikka se on yksi keskeisimpiä haittatekijöitämme, Katainen toteaa.

Toisaalta kokonaisuutena Suomi kuuluu komission esityksessä voittajiin. Kokonaispotin kannalta tuskin on merkitystä, mitä ovat osatekijät, kunhan loppusumma on riittävä.

-Tulipa rahoitus millä kriteereillä tahansa, tärkeintä on, että potti jaetaan kansallisesti oikeudenmukaisesti. Tässä jaossa on huomioitava Itä- ja Pohjois-Suomen pitkät välimatkat ja harva-asutus, joista on alueiden toimijoille selkeää haittaa, Katainen painottaa.

Euroopan parlamentin jäsen, Elsi Katainen järjesti tiistaina Brysselissä pohjoisten harvaan asuttujen alueiden seminaarin yhteistyössä Itä- ja Pohjois-Suomen EU – toimiston kanssa. Tilaisuudessa keskusteltiin Euroopan unionin pohjoisten alueiden tulevaisuudesta EU:n aluepolitiikassa yhdessä parlamentin, komission ja OECD:n edustajien kanssa.

Lisätietoja:

Elsi Katainen

Euroopan parlamentin jäsen (MEP)

+358 50 5122 362

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]