MEP Katainen: Suurpedot eivät saa rajoittaa kansalaisten normaalia arkea!

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen (kesk. ALDE) vaatii joustoa EU:n luontodirektiivin soveltamiseen suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen osalta. Susitilanne nousi keskusteluun Liperissä järjestetyssä tilaisuudessa.

Suurpetojen ja erityisesti susien määrä on kasvussa koko Euroopassa, ja viime viikkoina myös Suomessa on raportoitu susihavainnoista ympäri maata. Viimeisimpänä Liperissä, missä susi hyökkäsi koiran kimppuun retuuttaen tätä jäällä.

– Suomessa on aina totuttu petoeläimiin ja pedot kuuluvat luontoomme, mutta eivät ihmisten pihoille lemmikkien tai kotieläinten kimppuun! Ihmisten tulee saada elää ilman pelkoa susien hyökkäyksistä, parlamentinjäsen Katainen huomauttaa.

Susihavaintoja on Itä-Suomen lisäksi tehty joka puolella Suomea. Suurpetojen kannanhoidollinen metsästys määritellään EU:n luontodirektiivissä ja Euroopan komission on esittänyt tiukennuksia suurpetojen kannanhoidolliseen metsästykseen uudessa tulkintaohjeessa.

– Suurpetojen kannanhoidollinen metsästys on jäsenmaiden asia. Kun me puhumme petojen suojelusta, on puhuttava myös maaseudun asukkaiden, elinkeinojen, metsästysperinteiden ja kotieläinten suojelusta, Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen linjasi tilaisuudessa. On erittäin tärkeää, että jäsenmaat saavat itse määrittää petopolitiikkaansa.

Luontodirektiivi on osa EU:n luonnonsuojelulainsäädäntöä. Sen tarkoituksena on mm. suojella elinvoimaisia lajikantoja nisäkkäistä hyönteisiin.

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]