Tervehdys Strasbourgista!
Euroopan parlamentti kokoontui tällä viikolla Strasbourgissa syyskauden ensimmäiseen täysistuntoon. Täysistunnossa eurovaalien jälkeen väistyvä Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin piti viimeisen EU:n tilaa käsittelevän puheensa. Äänestimme viikolla mm. EU:n tekijänoikeussääntöjen uudistamisesta, muovistrategiasta sekä otimme kantaa demokratian huolestuttavaan tilanteeseen Unkarissa.
Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker jätti hempeät jäähyväiset parlamentille todeten puheensa päätteeksi: ”Eurooppa on minun rakkaustarinani”. Puheenvuorossa vähemmälle jäi itsekriittisyys sekä syvällisempi ennakointi unionin tulevista haasteista. On muistettava, että esimerkiksi Brexit ja Unkarin tilanne hallitsivat EU:n työtä Junckerin kaudella. Voi perustellusti kysyä, oliko komissio riittävästi läsnä?
Juncker esitti puheessaan realistisen näkemyksen EU:n tulevaisuuden rahoituksesta, sillä on olemassa aito huoli siitä, riittävätkö EU:n varat kaikkiin uudistuksiin. EU:ssa on suunniteltu esimerkiksi lisää taloudellisia resursseja rajavalvontaan ja puolustusyhteistyöhön. Samaan aikaan yhteisen maatalouden tai aluepolitiikan tarve ei ole kadonnut minnekään. Pidin hyvänä sitä, että Juncker nosti esille muuttuvien sääolojen aiheuttamat ongelmat maataloudelle, joka näkynyt tänä kesänä poikkeuksellisena kuivuutena. Tämä osoittaa, että komissio ottaa asian vakavasti. Maatalouden tulevaisuuden kilpailukykyyn on panostettava. Tärkeitä olivat myös avaukset Afrikka-yhteistyön vahvistamisesta, sillä esimerkiksi siirtolaiskriisin ainoa kestävä ratkaisu on vakauttaa lähtömaiden yhteiskuntia.
Euroopan parlamentissa hyväksyimme tällä viikolla esityksen, jossa kannatimme Unkarin demokratiavajeeseen puuttumista. Unkari rikkoo toiminnallaan EU:n perusarvoja.
Unkarin hallitus on muuttanut maan vaalijärjestelmää hallitsevaa puoluetta suosivaksi, heikentänyt sananvapautta, median asemaa sekä rajoittanut esimerkiksi oikeuslaitoksen itsenäisyyttä ja kansalaisjärjestöjen toimintaa. Unkarin hallinto on yksi unionin heikoimmista ja maa kärsii korkeasta (89 %) korruptiosta. EU:n tehtävä on viheltää peli poikki, sillä koko unioni perustuu yhteisten arvojen kunnioittamiseen. Väliintulo on tärkeää myös Unkarin kansalaisten perusoikeuksien turvaamiseksi.
Euroopan parlamentti äänesti keskiviikkona pitkään valmistellusta tekijänoikeusdirektiivistä. Kyseinen direktiivi on herättänyt runsaasti keskustelua EU:ssa sekä Suomessa. Äänestys oli jo toinen, sillä ensimmäisen kerran direktiivi kaatui Euroopan parlamentin täysistunnossa heinäkuussa. Nyt parlamentti hyväksyi esityksen selkein äänin 438 puolesta ja 226 vastaan.
Tekijänoikeusdirektiivillä halutaan puuttua tämänhetkiseen kestämättömään tilanteeseen, jossa internetalustat tarjoavat pääsyn tekijänoikeudella suojattuun sisältöön korvaten sisällön tuottaneille tekijöille ainoastaan marginaalisen osuuden. Direktiivin sanamuoto on selkeä: kohteena ovat yritykset, eivät yksityiset käyttäjät. Olen vahvasti sitä mieltä, että taiteentekijä on palkkansa ansainnut. Siksi tarvitaan kyseinen direktiivi.
Parlamentin täysistunnossa pohdittiin EU:n muovistrategiaa. On totta, että maailma todellakin hukkuu muoviin. Tarvitsemme kunnianhimoisen muovistrategian, sillä meidän on pysäytettävä muovin kulkeutuminen veteen, ruokaan ja elimistöömme. Käytin aiheeseen liittyen puheenvuoron parlamentin täysistunnossa, jonka voit katsoa seuraavan linkin kautta https://www.youtube.com/watch?v=F5INT2qZ0RU
Pelkkä strategia ei riitä. Tarvitsemme kunnianhimoisempaa lainsäädäntöä, joka velvoittaa kierrättämään ja uudelleenkäyttämään muovin, sillä hyppy muovittomaan maailmaan ei käy hetkessä.
Ensi viikolla on kotimaan vuoro, jolloin kierrän Itä-Suomea Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa, Etelä-Savossa, Itä-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa, joissa järjestän Euroopan unioni ja Suomi tilaisuuksia. Kiertueaikataulun löydät mm. verkkosivuiltani.
Järjestän ensi viikolla Helsingissä keskustelutilaisuuden Horisontti Eurooppa -ohjelmasta. Euroopan komissio on julkaissut ehdotuksensa seuraavaksi eurooppalaiseksi tutkimus- ja innovaatio-ohjelmaksi. Toimin parlamentin maatalousvaliokunnan neuvottelijana Horisontti Eurooppa -ohjelmassa. Ohjelman kokonaisbudjetti on noin 100 miljardia euroa ja tästä summasta 10 miljardia on varattu ruokaan ja luonnonvaroihin liittyvään tutkimukseen ja innovaatioihin. Ohjelma avaa uusia mahdollisuuksia mm. maatalouden, biotalouden ja metsäsektorin kilpailukyvyn vahvistamiselle.
Tilaisuus järjestetään keskiviikkona 19.9 Helsingissä Eurooppa-salissa, Malminkatu 16 klo 10 alkaen. Tilaisuus on julkinen. Olet lämpimästi tervetullut mukaan!
Kirjoitin samasta aiheesta Savon Sanomiin ja Karjalaiseen. Kirjoitus on luettavissa myös täällä
http://elsikatainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260868-tutkimus-ja-innovointi-ruuantuotannon-tukena?ref=poiminnat
Täältä voit katsoa tervehdykseni Strasbourgista:
https://www.youtube.com/watch?v=XFiN1d6SguQ
Tahdon toivottaa teille kaikille oikein mukavaa viikonloppua! Lämpimästi tervetuloa tilaisuuksiin ensi viikolla!
Ystävällisin terveisin,
Elsi