MEP Viikkokirje 21.9.2018

Tervehdys Brysselistä!

Viikko on vierähtänyt Suomea kiertäen. Brysselin istuntovapaalla viikolla järjestin Helsingissä keskustelutilaisuuden Euroopan unionin tutkimus- ja innovaatio-ohjelma Horisontti Euroopasta. Lisäksi olen kiertänyt Itä-Suomea keskustelemassa ajankohtaisista asioista.

Keskustelimme EU:n tulevasta tutkimus- ja innovaatio – ohjelmasta Horisontti Euroopasta yli 40 asiantuntijan kanssa keskiviikkona Helsingissä. Teemana oli ”10 miljardia kestävän ruoantuotannon ja luonnonvarojen käytön tutkimukseen ja innovointiin – miten se tulee käyttää?”. Kuten aiemmissa viikkokirjeissäni olen kertonut, Euroopan komissio on esittänyt tulevalle ohjelmakaudelle (2021-2027) kymmenen miljardin euron rahoitusta ruoan ja luonnonvarojen tutkimukseen ja innovaatioihin.

Tämän syksyn yksi prioriteeteistani EU parlamentissa on puolustaa tuota 10 miljardin rahoitusosuutta, joka on merkittävä mahdollisuus myös suomalaiselle maatalouden ja biokiertotalouden kehittämiselle.

Tilaisuudessa nousi esiin tärkeitä teemoja, joihin 10 miljardin euron potti voitaisi käyttää. Hyviä esimerkkejä ovat mm. maaperän tutkimus sekä vaihtoehtoisten ruuantuotantomenetelmien kehittäminen. Maailman väestö kasvaa jatkuvasti ja saavuttaaksemme YK:n kestävän kehityksen tavoitteet, kuten nälänhädän poisto, meidän on panostettava ruokaturvaan ja siihen liittyvään tutkimukseen. Olen iloinen siitä, että suomalaiset toimijat ovat aktiivisesti mukana jo ohjelman suunnitteluvaiheessa, sillä se takaa parhaat mahdollisuudet rahoituksen saantiin tulevaisuudessa.

Kuluneella viikolla olen kiertänyt laajasti Itä-Suomea: Etelä- ja Pohjois-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Etelä- ja Itä-Savossa Kiertueen aikana on keskusteltu monista ajankohtaisista EU-asioista ja itäistä Suomea koskettavista teemoista kuten aluekehityksestä ja maataloudesta. Väkeä on ollut mukavasti liikkeellä.

Lämpimät kiitokset kaikille tilaisuuksiin osallistuneille!

Tapaamiset paikallisten toimijoiden kanssa ovat ehdottomia edellytyksiä työlleni Euroopan parlamentissa. Kiertueet ympäri Suomen jatkuvat talven aikana, ilmoitan tilaisuuksista esimerkiksi Facebook-sivuillani.

Ensi viikolla työt jatkuvat Brysselissä valiokuntien ja poliittisten ryhmien kokouksilla, agendallani on mm. epäreilujen kauppatapojen ehkäisemistä koskevan direktiivin neuvottelut sekä tapaaminen Suomen pysyvän edustajan Marja Rislakin kanssa. Valtioiden päämiehet kokoontuivat tällä viikolla Salzburgissa, mikä tuonee ajankohtaiset suuret EU-asiat, kuten pakolaiskriisin hoidon ja Brexitin puheenaiheeksi niin Brysseliin kuin Suomeenkin.

Oikein mukavaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin,
Elsi