MEP viikkokirje 15.2.2019

Elsin viikkokirje 15.2.2019

Tervehdys Strasbourgista, parlamentin täysistuntoviikolta!

Parlamentti hyväksyi tällä viikolla muun muassa EU:n ja Singaporen välisen vapaakauppasopimuksen, vaati eläinten kuljetuksia ohjaavaan EU-asetukseen parannuksia sekä äänesti EU:n seuraavan ohjelmakauden aluepolitiikan rahoituksesta. Videotervehdykseni Strasbourgin viikolta voit katsoa täältä.

Aasian kauppa avautuu. Maailmankaupan ollessa vaikeuksissa vientivetoiselle Suomelle on tärkeää, että EU:n ja Aasian välinen kauppa avautuu. Singapore-sopimus on merkittävä edistysaskel ja tervetullut jatkumo jo hyväksytylle Japanin kauppasopimukselle. Uuden sopimuksen ansiosta tavarakaupan tullit poistuvat 99 prosenttisesti seuraavan viiden vuoden kuluessa. Pidän tärkeänä, että sopimuksella ei lasketa elintarvikkeiden ja maataloustuotteiden turvallisuuteen liittyvää suojaa tai poisteta niitä koskevia vaatimuksia.

Vahvaa aluepolitiikkaa jatkossakin. Parlamentti hyväksyi keskiviikkona EU:n alue- ja rakennerahastoja koskevat säännöt ja budjetin vuosille 2021-2027. Parlamentti tahtoo vahvaa, kaikki jäsenmaat ja alueet kattavaa politiikkaa eikä hyväksyä komission budjettileikkauksia. Parlamentti turvasi Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnille tärkeän harvaan asuttujen alueiden erityistuen nykytason, josta komissio oli leikannut 12 % ja tähän olen tyytyväinen. Parlamentin kannanotossa oli myös puutteita, sillä se vastusti monia komission esittämiä uudistuksia. Koheesiopolitiikan modernisointi olisi tärkeää, jotta se on tehokasta ja uskottavaa myös tulevaisuudessa.

Eläimet ansaitsevat hyvät kuljetusolosuhteet koko Euroopassa. Parlamentti haluaa päivittää EU:n vanhentuneita sääntöjä eläinten kuljetuksista ja otti tällä viikolla aiheeseen kantaa oma-aloitteella. Parlamentti haluaa kehittää etenkin eläinten kuljetusolojen valvontaa ja jäsenmaiden välistä tiedonkulkua.

Suomenmaa järjesti ajankohtaisesta eläinteemasta meppistudion Strasbourgissa, jossa kävimme kollega MEP Petri Sarvamaan kanssa keskustelua tuotantoeläinten kohtelun tilasta Euroopassa. Pari viikkoa sitten maailmalle levisi videoita Puolasta, joissa sairaita nautoja teurastettiin ruuaksi. Pilaantuneesta naudasta teurastettua lihaa oli tuotu Suomeenkin. Tämä kertoo siitä, ettei EU:ssa yhteisesti sovittuja sääntöjä noudateta.

Järjestin tällä viikolla Strasbourgissa metsä- ja paperialan investointeja esittelevän näyttelyn. On tärkeä näyttää päättäjille, mitä kentällä konkreettisesti tapahtuu ja kuinka yritykset ottavat huomioon EU:n tekemää ilmasto- ja ympäristölainsäädäntöä. Näyttelyssä 16 metsä- ja paperialan yritystä esittelivät vähähiilisyyteen tähtääviä investointejaan. Suomesta mukana olivat mm. UPM, Stora Enso ja Metsä Group kertomassa investoinneista puupohjaisiin tekstiileihin. Puupohjaisella kankaalla on monia etuja puuvillaan nähden, joka vaatii kasvaakseen valtavasti vettä ja torjunta-aineita. EU on asettanut tavoitteekseen nollapäästöt v. 2050 mennessä ja tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan vahvasti mukaan metsäalan yritykset. Aiheesta lisää myös Metsänomistajat-lehden kolumnissani.

Tänä viikonloppuna kierrän Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Olen tänään ja huomenna kiertämässä Kymenlaaksossa alueen keskustalaisten kansanedustajaehdokkaiden kanssa. Pe 15.2 Kouvolan Cafe Picnicissä klo 16 ja La 16.2 Kotkan Karhulan torilla klo 8 alkaen. Kiertueen koko aikataulun löydät nettisivuiltani. Kiertueelta jatkan matkaa Lappeenrantaan, jossa osallistun Suomen Sahayrittäjien juhlaan lauantai-iltana, jossa pidän juhlapuheen.

Leppoisaa viikonloppua kaikille viikkokirjeeni lukijoille!

Ystävällisin terveisin,

Elsi