MEP Elsi Katainen: Aasian kauppa avautuu – Singaporen vapaakauppasopimus avaa Suomelle uusia vientimahdollisuuksia

Tiedote 13.2.2019

Julkaistavissa heti

MEP Elsi Katainen: Aasian kauppa avautuu – Singaporen vapaakauppasopimus avaa Suomelle uusia vientimahdollisuuksia 

Euroopan parlamentti on hyväksynyt Singaporen vapaakauppasopimuksen selvällä enemmistöllä äänin 425 puolesta, 186 vastaan ja 41 tyhjää. Kansainvälisen kaupan valiokunnan jäsen MEP Elsi Katainen on tyytyväinen sopimuksen voimaantuloon, sillä juuri Singapore on portti monille suomalaisyrityksille kohti Aasian nousevia markkinoita.  Uuden sopimuksen ansiosta tavarakaupan tullit poistuvat 99 prosenttisesti seuraavan viiden vuoden kuluessa.

– Maailmankaupan ollessa vaikeuksissa vientivetoiselle Suomelle on tärkeää, että EU:n ja Aasian välinen kauppa avautuu. Singapore-sopimus on merkittävä edistysaskel ja tervetullut jatkumo jo hyväksytylle Japanin vapaakauppasopimukselle. Singapore on Suomen ja koko EU:n tärkein kauppakumppani Kaakkois-Aasiassa Suomen ja Singaporen välisen kaupan yltäessä lähes miljardiin euroon vuodessa, Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen linjaa Strasbourgin täysistunnosta.

Kataisen mukaan Singaporen kanssa solmittu kauppasopimus tarjoaa uusia mahdollisuuksia juuri niille aloille,  joissa suomalaiset yritykset ovat vahvoja kuten terveyden- ja vanhustenhoito, digitalisaatio ja uusiutuva energia.

Myös EU-parlamentin maatalousvaliokunnassa vaikuttava Katainen pitää tärkeänä, että elintarviketurvallisuus ja maataloustuotteet on huomioitu sopimuksessa. Singaporeen viedään Suomesta erityisesti maitojauhetta.  

– Pidän tärkeänä, että sopimuksella ei lasketa elintarvikkeiden ja maataloustuotteiden turvallisuuteen liittyvää suojaa tai poisteta niitä koskevia vaatimuksia, Elsi Katainen linjaa.

Parlamentti hyväksyi myös erillisen investointisuojasopimuksen sekä kumppanuussopimuksen Singaporen kanssa. Näin varmistetaan molempien maiden sijoittajien suoja vaikuttamatta maiden omiin lainsäädäntöoikeuksiin.

Lisätiedot:

Elsi Katainen

Euroopan parlamentin jäsen (kesk./ALDE)