MEP viikkokirje 14.12.2018

Elsin viikkokirje 14.12.2018

Tervehdys Strasbourgista!

Me mepit kokoonnuimme tällä viikolla Strasbourgissa vuoden viimeiseen täysistuntoon. Asialistalla ovat olleet mm. EU:n ja Japanin välinen kauppasopimus, epäreilujen kauppatapojen direktiivi ja unionin uusi tutkimusohjelma Horisontti Eurooppa. Olen tyytyväinen, että eurooppalaiseen tutkimusohjelmaan saatiin 10,8 miljardin rahoitus ruuan ja luonnonvarojen tutkimuksen ja innovoinnin edistämiseksi. Tässä videoterveiseni istuntoviikolta.

Viikkoa on vietetty kuitenkin varsin alakuloisissa tunnelmissa. Koko maailma on jo tietysti saanut kuulla Strasbourgin surullista tapahtumista, ampumavälikohtauksessa, jonka seurauksena kolme ihmistä on menehtynyt ja useita haavoittunut. Teon takana on terroristitaustainen mies, joka löytyi eilen menehtyneenä. Vaikka tapahtumat eivät liittyneet siihen, että parlamentti kokoontui juuri tällä viikolla Ranskaan täysistuntoihin, olivat turvatoimet parlamentissa tiukat; rakennuksista ei tapahtumailtana saanut poistua, joten jouduimme nukkumaan työhuoneissa.

Turvattomuus ja terrorismi ovat tulleet melko iholle. Samaan aikaan täällä ja ympäri Eurooppaa on nähty liikehdintää keltaliivisten mielenosoittajien toimesta, jonka myötä esimerkiksi presidentti Macron on tullut ulos lupauksineen nostaa palkkoja. Levottomuuksien takana on hyvin moninaiset syyt. Ihmiset kapinoivat ympäri Eurooppaa eriarvoistumista vastaan, Britanniassa Brexitin, Ranskassa polttoaineveron ja Alankomaissa maahanmuuttopolitiikan vuoksi. Levottomuuksien aalto näyttää koventavan otettaan Euroopasta ja siksi suurimman osan eli järkevästi suhtautuvien ja toimivien ihmisten ja kansojen rauhanomaista toimintamallia ja esimerkkiä tarvitaan.

Viikko on ollut myös täynnä Brexit -neuvottelujen käänteitäBrittiparlamentin piti äänestää tällä viikolla EU:n kanssa neuvotellusta erosopimuksesta, joka turvaisi vapaan kaupankäynnin ja läsnäolon EU:n sisämarkkinoilla seuraaviksi vuosiksi. Britannian pääministeri May kuitenkin lykkäsi äänestystä tammikuun loppuun, sillä sopimukselle ei näyttänyt tässä vaiheessa löytyvän enemmistön tukea.

Toivottavin vaihtoehto olisi mielestäni Brexitin peruminen, joka sai tällä viikolla uutta tuulta alleen Euroopan unionin tuomioistuimen ilmoitettua, että Britannian hallitus voi perua Brexitin yksipuolisella ilmoituksella, kunhan se on jäsenmaan hallituksen toimesta perustuslaillisesti tehty. Britannian hallituksella olisi siis valta perua Brexit. En kuitenkaan usko, että kaikki palaisi ennalleen vaikka Brexit peruttaisiin, sillä syvää juopaa tämä on jo aiheuttanut EU:n ja Britannian suhteille.

Euroopan Parlamentti hyväksyi keskiviikon täysistunnossa EU:n ja Japanin välisen vapaakauppasopimuksenKyseessä on EU:n suurin koskaan neuvottelema kauppasopimus. Sopimuksella poistetaan EU:n ja Japanin väliltä lähes kaikki tullit pitkällä aikavälillä. Samalla kuitenkin herkimpiä EU:n tuotantoaloja, kuten riisin tuotantoa, suojataan. Tuleva kauppasopimus avaa Suomen puutavarakaupalle ja elintarvikkeille merkittäviä uusia vientimahdollisuuksia, mistä voimme olla iloisia.

Neuvottelimme Strasbourgissa epäreilujen kauppatapojen direktiivistä komission, Itävallan johtaman EU-jäsenmaiden neuvoston ja parlamentin välilläOlin mukana neuvotteluissa parlamentin edustajana. Neuvotteluista on kerrottava, että olimme todella lähellä sopimusta, mutta valitettavasti sen viimeistely siirtyy ensi viikolle tai tammikuuhun. Komission neuvottelijana toimi maatalouskomissaari Phil Hogan, jonka kanssa olimme samoilla linjoilla niin neuvottelussa kuin tällä viikolla järjestetyssä valmistavassa tapaamisessa. Tämä tärkeä tuottajan asemaa ruokaketjussa konkreettisesti parantava EU-tason direktiivi tarvitaan voimaan mahdollisimman nopeasti!

Tänään perjantaina vierailin Keski-Suomessa. Järjestin Jyväskylän yliopistolla lounastilaisuuden opiskelijoille, jossa keskustelimme eläinten suojelusta ja hyvinvoinnista. Lisäksi kävin tutustumassa Jyväskylässä kasvuyrittäjien toimintaan ja Kasvu Open –ohjelmaan, jonka avulla sparrataan suomalaisia yrityksiä maailmalle. Iltapäivällä oli kaikille avoin EU-keskustelutilaisuus Jyväskylässä, kahvila Elosella.

Huomenna lauantaina osallistun Maaningan Tervastulille, jossa kerron eräterveisiä. Ensi viikon alussa olen mukana Keskustan Pohjois-Savon piirin järjestämillä jouluglögeillä Kuopiossa ja Iisalmessa.

Vuoden viimeisellä viikkokirjeellä haluan toivottaa lukijoilleni hyvää ja rauhallista joulun aikaa sekä onnellista Uutta Vuotta 2019!


Ystävällisin terveisin,

Elsi