MEP Viikkokirje 31.8.2018

Elsin viikkokirje 31.8.2018

Tervehdys jälleen Brysselistä! 

Syksy on alkanut vauhdikkaasti, käynnissä on vilkas viikko akselilla Bryssel-Rovaniemi-Turku-Kaavi-Pielavesi. Paljon tilaisuuksia, puheita ja paneeleja mm ruokaturvan, aluekehityksen ja kansainvälisen kaupan teemoista. Sunnuntaina nokka kohti Brysseliä takaisin.

Euroopan parlamentin syyskausi käynnistyi Brysselissä tällä viikolla valiokuntien kokouksilla.  Tuleva syksy tulee olemaan osaltani työntäyteinen maatalous-, aluekehitys- ja kansainvälisen kaupan valiokunnissa. Tämän lisäksi olen aloittanut valmistautumisen tuleviin eurovaaleihin. Tavoittelen jatkoa ensi keväänä. Ilmoitin jatkoaikeistani pari viikkoa sitten Keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vantaalla.

Syksyn ensimmäisessä maatalousvaliokunnan kokouksessa äänestimme valiokuntamme kannan vuoden 2019 budjettiin.Vaadimme, että Venäjä pakotteet huomioidaan edelleen maatalousmarkkinoiden rasitteenaKeskustelimme lisäksi vuoden 2020 jälkeisestä EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä. Vaadin komission ehdottamien leikkausten perumista yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) uudistuksessa. Erityisesti tämän kesän kuivuuden aiheuttamien ongelmien ja tuottajien yleisen heikon kannattavuustilanteen vuoksi komission pitäisi tehdä uusi tilannearvio ja ohjata lisää varoja EU:n maatalousbudjettiin niin ensi vuodelle kuin pitkällä aikavälillä. Kyse on viime kädessä ruokaturvasta ja huoltovarmuudesta, sillä muuttuvat sääolosuhteet tuskin loppuvat tähän vuoteen.

Suomessa järjestettiin tällä viikolla hallituksen budjettiriihi, jossa vastattiin viljelijöiden akuuttiin tilanteeseen. Tämän rinnalla on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että maatalouden kannattavuus paranee tulevina vuosina. Maatalouden yrittäjätuloa on parannettava. Tuottajan on saatava mm. reilumpi hinta tuotteilleen markkinoilta. Hallituksen budjettiriihen päätöksellä kotimaisen ruoantuotannon tulevaisuutta turvataan lähes 90 miljoonan euron toimenpidepaketilla. 

Esittelin tällä viikolla maatalousvaliokunnassa raportoijana lausuntoni Horisontti Eurooppa -ohjelmaan, jolla tuetaan maatalouden, luonnonvarojen ja elintarvikkeiden tutkimusta ja innovaatioita 10 miljardilla eurolla. Lausuntoni sai valiokunnassa myönteisen vastaanoton, sillä kollegat olivat yhtä mieltä kanssani siitä, että panostaminen maa- ja biotalouden tulevaisuuteen on erittäin tärkeää, jotta kilpailukykymme säilyy. Suomalaisten tutkimuslaitosten, yliopistojen ja yritysten on oltava aktiivisesti mukana hakemassa tätä rahoitusta.

Kansainvälisen kaupan valiokunnassa käsiteltiin EU:n, Australian ja Uuden-Seelannin välistä kauppayhteistyötä. Olen iloinen siitä, että olemme viimein aloittaneet kauppaneuvottelut näiden maiden kanssa. Neuvotteluille antaa hyvät lähtökohdat se, että nämä maat ovat monella tapaa saman mielisiä kauppakumppaneita EU:lle ja olen vakuuttunut siitä, että huolimatta vaikeasta globaalista tilanteesta saamme molempien maiden kanssa aikaan tasapainoiset, kattavat ja molempien osapuolten kannalta yhtäläisen hyödylliset sopimukset. Kaikkien yhteinen intressi on Maailman kauppajärjestö WTO:n kehittäminen. Näillä sopimuksilla voimme yhdessä luoda uskoa siihen, että globaalille kaupalle on vielä edellytyksiä ja voimme puolustaa yhteisiä pelisääntöjä. 

Kokonaiskuvassa globaalin kaupan tilanne on tällä hetkellä huolestuttava ja valitettavasti kaikki tietävät, mistä tämä johtuu.Viimeisimpien raporttien mukaan protektionistiset toimet ovat tuplaantuneet kauppayhteistyössä. Tämä on erittäin huolestuttava kehityssuunta meille eurooppalaisille. EU:n talous on vahvasti riippuvainen tasapainoisesta maailmankaupasta ja erityisesti raaka-aineiden saatavuudesta, joten meidän on tehtävä töitä sen eteen, että edellytykset kaupalle säilyvät. 

Matkasin torstaina Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien huippukokoukseen Rovaniemelle. Kävin kertomassa maakuntapäättäjille EU:n ajankohtaisia kuulumisia, varsin EU:n aluepolitiikan tulevaisuudesta. Tilaisuuden viesti oli selkeä: EU:n aluekehitysvaroilla on ollut merkittävä rooli maakuntien kehittämisessä. Pidän tärkeänä, että Itä- ja Pohjois-Suomelle tärkeä rahoitus turvataan tulevallakin rahoituskaudella. Tämä edellyttää vahvaa vaikuttamistyötä niin EU – parlamentissa kuin myös EU:n jäsenmaiden kesken. Komission esityksessä Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntia ei ole kelpuutettu harvan asutuksen kriteerin piiriin. Tämä kriteeri on ollut aiemmilla rahoituskausilla tärkeä Itä- ja Pohjois-Suomelle, sillä näin olemme saaneet maksimoitua EU:n kautta saatavat varat alueiden kehittämistyöhön. 

Rovaniemeltä jatkoin matkaa Turkuun, jossa järjestettiin ensimmäistä kertaa avoin kansalaisten ja päättäjien keskustelutapahtuma Eurooppa-foorumi. Olin torstai-iltana mukana MTK:n järjestämässä paneelissa, jossa pohdimme eurooppalaista ruokaturvaa. Paneelit jatkuivat tänä aamuna keskustelulla EU:n tulevasta suunnasta. Foorumi oli hieno tapa aktivoida EU-keskustelua Suomessa!

Tämän aamuisen meppipaneelin voit katsoa tämän linkin takaa:

https://www.youtube.com/watch?v=mWqqtVto1OI&feature=youtu.be

Tänään matkaan vielä Turusta Ylivieskaan, jossa olen tavattavissa Kauppojen yö -tapahtumassa.  Huomenna osallistun Keskustanuorten itäisten piirien neuvottelupäiville Kaavilla, jossa käyn kertomassa nuorille vaikuttajille EU-terveisiä. Huomeniltana järjestetään myös Savo Grow -elinkeinoyhtiön juhlat Pielavedellä. 

Näillä ajatuksilla toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille mukavaa viikonloppua! 

Ystävällisin terveisin,

 

Elsi 

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]