Elsin viikkokirje 7.12.2018
Tervehdys Brysselistä!
Kokoonnuimme tällä viikolla Brysselissä valiokunnissa ja poliittisissa ryhmissä. Valmistauduimme vuoden viimeiseen täysistuntoon, joka pidetään ensi viikolla Strasbourgissa. Äänestykseen on tulossa isoja ja tärkeitä asiakokonaisuuksia, kuten EU:n ja Japanin välinen kauppasopimus, Horisontti Eurooppa – tutkimus- ja innovaatio-ohjelma, elintarvikeketjun parempi läpinäkyvyys ja riskien ehkäisy, digitaalisten palveluiden verotus sekä suositukset terrorismin torjuntaan. Lisäksi EU -parlamentti jatkaa keskusteluaan Euroopan tulevaisuudesta tällä kertaa Kyproksen presidentti Nicos Anastasiadesin kanssa. Linjaamme myös painopisteitä joulukuun Eurooppa-neuvoston kokoukseen.
Horisontti Eurooppa-ohjelma on ollut työpöydälläni koko syksyn, sillä toimin parlamentin maatalousvaliokunnan lausunnon laatijana ohjelmaan. Toivon, että parlamentti vahvistaa täysistunnossa kantamme, joka vahvistaa 10 miljardin euron rahoituksen ruoka, luonnonvarat ja maatalous-osiolle.
Osallistuin alkuviikosta Metsäteollisuuden 100-vuotis seminaariin Helsingissä. Nostin juhlaseminaarin puheenvuorossani esille sen, kuinka tarvitsemme rakentavaa vaikuttamistyötä EU:ssa, jotta meidän metsiemme ainutlaatuisuus ja käyttöpotentiaali ymmärettäisiin. Vaikutusmahdollisuuksia on ja vastuuta kannettavaksi mepeille riittää. Nyt kuumana aiheena hiilinielukeskustelun rinnalla on kestävät investoinnit, jossa kestävän metsänhoidon periaatteita ollaan sisällyttämässä kestävän investoinnin kriteereihin EU-tasolla. Tämä ei ole hyväksyttävää, sillä metsäpolitiikka kuuluu jäsenmaiden päätöksentekovaltaan. Vain jäsenmaiden tasolla voidaan parhaiten taata metsien paras suojelun taso ja käyttömahdollisuudet, sillä EU:ssa metsien ominaisuudet vaihtelevat suuresti maiden välillä.
Epäterveiden kauppatapojen direktiivin osalta kävimme neljännen neuvottelukierroksen EU:n komission, parlamentin ja jäsenmaiden välillä. Direktiivi velvoittaa jäsenmaat perustamaan viranomaisen, joka valvoo elintarvikeketjun toimintaa ja on velvoitettu antamaan sanktioita, jos epäreiluja kauppatapoja sovelletaan. Löysimme ratkaisun tilanteisiin, joissa epäreilun kauppatavan toteutuessa ostaja ja tavarantoimittaja tulevat eri maista. Jatkossa tuottaja voi tehdä valituksen aina oman kotimaan viranomaiselle omalla kielellään.
Kysymys siitä, sovelletaanko direktiiviä EU:n tasolla kaikkiin tavarantoimittajiin vai rajoitetumpaan joukkoon elintarvikealan yrityksiä on edelleen avoinna. Seuraavaksi yritämme ratkaisua ensi viikolla Strasbourgissa, missä osallistun viidenteen neuvotteluun. Olen tyytyväinen siitä, että jo nyt on sovittu, että jäsenmaat saavat asettaa EU:ta tiukempaa lainsäädäntöä tuottajan aseman suojelemiseksi kaikissa tapauksissa. On erittäin tärkeä saada tämä tuottajan asemaa ruokaketjussa vahvistava EU-puitelaki voimaan vielä tällä vaalikaudella.
Yhteistyötä maalla ja merellä – Suomelle haitallinen uudistus kaatumassa EU-parlamentissa. EU-komission kaavailema aluepoliittinen uudistus ei ottanut tuulta alleen Euroopan parlamentissa tällä viikolla, kun aluekehitysvaliokunta äänesti yksimielisesti Euroopan alueellista yhteistyötä (EAY) koskevan lakiesityksen muuttamiseksi. Syynä oli komission yritys keskittää jatkossa ohjelman resurssit jäsenmaiden välisille maarajoille. Suomi, jonka EU-rajat kulkevat valtaosin merellä, oli komission esityksen selkeitä häviäjiä.
Olen tyytyväinen, kun syksyn mittaan tehty työ valiokunnassa on tuottanut tulosta. Komission asetus on kirjoitettu uusiksi nyt siten, että maa- ja meriraja-alueita tarkastellaan samanarvoisina. Valiokunnan kanta on vankka, sillä se sai tuen kaikista puolueryhmittymistä. Tässä on hyvä pohja tuleville kolmikantaneuvotteluille komission esityksen lopulliseksi pyörtämiseksi.
Juhlimme eilen 101 – vuotiasta Suomea. Linnan juhlien teemana oli tänä vuonna ympäristö. Vastaanoton teema oli ajankohtainen ja oikea, joka on paljon suurempi asia kuin yhden illan kannanotto, kuten presidentti Niinistö totesi. Kirjoitin itsenäisyyden ja EU-jäsenyyden merkityksestä tällä viikollaSuomenmaahan. Itsenäisyyden merkitys korostuu globalisoituvassa maailmassa. Itsenäisyys merkitsee tänään – aivan kuten reilu sata vuotta sitten – vapaata isänmaata ja turvaa, omaa äidinkieltä ja kansallista kulttuuria.
Ensi kevään vaalit lähestyvät. Keskustan on esittävä oma uskottava ja ratkaisuhakuinen vaihtoehto tulevalle vaalikaudelle.Tämä vahvistaa luottamusta puolueeseen. Ensi kevään eduskuntavaaleissa ratkaistaan esimerkiksi suomalaisen perhepolitiikan linja. Kirjoitin tästä blogikirjoituksen Keskustanaisten VerkkoAvaimeen. Kuten kulunut vaalikausi on osoittanut, niin perhevapaauudistuksen sisällöstä ja perusteluista on esitetty hyvin erilaisia ja keskenään ristiriitaisia näkemyksiä.
Huomenna matkustan Etelä-Pohjanmaalle, Lapualle. Järjestän tilaisuuden EU-maatalouspolitiikasta klo 13.00 alkaen Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Alajoki – sali, Kauppakatu 23.
Näillä ajatuksilla toivotan kaikille mukavan leppoisaa viikonloppua!
Ystävällisin terveisin,
Elsi