Pakkaukset puhuttavat Brysselissä

Julkaistu Iisalmen Sanomissa 17.8.2023

Euroopan parlamentissa konkreettisia lakiesityksiä työstetään edelleen sitkeästi. Pöydälläni on pakkaus- ja pakkausjäteasetus, jolla komissio tähtää pakkausjätteen vähentämiseen lisäämällä pakkausten uudelleenkäyttöä merkittävästi vuoteen 2030 mennessä.

Pakkausjätteen vähentäminen ja kiertotalouden vahvistaminen Euroopassa on tarpeen ja siksi yhteisen säätelyn on sallittava monipuoliset keinot. Uudelleenkäyttö ja kierrätys onkin nähtävä toisiaan täydentävinä ratkaisuina, elintarviketurvallisuudesta ja hygieniasta tinkimättä. Tätä neuvottelemani maatalousvaliokunnan kanta vaatii.

Valitettavasti komissio ajaa turhan vahvasti pakkausmateriaalien uudelleenkäyttöä, mikä ei ole aina toimivin vaihtoehto. Meillä kun on raaka-ainetta ja osaamista biopohjaisten ja biohajoavien pakkausten valmistukseen! Pitkien välimatkojen Suomessa ei ole järkeä kuljettaa esim. tyhjiä viinipulloja takaisin Italiaan pestäväksi, kun ne voidaan kierrättää raaka-aineeksi Suomessa. Samoin pikaravintoloiden kertakäyttöastioissa kierrätettävä puupohjainen vaihtoehto on parempi kuin vesi- ja energiasyöppö uudelleenpestävä muovinen ratkaisu. Sama koskee sitä jokapäiväistä litran maitokartonkia, joka pahimmillaan pitäisi vaihtaa hygieenisestä kartonkipakkauksesta järjettömään muovipulloon. Komissiossa olisikin syytä jälleen kerran tunnustaa, että yksi ja sama malli ei toimi kaikissa jäsenmaissa.

Suomi siirtyi uudelleenkäytettävästä pantti- ja palautusjärjestelmästä kierrätysperustaiseen järjestelmään juuri ympäristösyistä. Olemme siis korkean kierrätysasteen pantti- ja palautusjärjestelmän mallimaa, josta muidenkin Euroopan maiden sopisi ottaa oppia.

Uudelleenkäyttöön palaaminen olisi sekä vanhentunutta että kallista. Asian mallikelpoisesti hoitaneet panimot, kuten Olvi, joutuisivat tekemään kohtuuttomia investointeja, mikä on pois vaikuttavammista toimista ja maakunnan elinvoimasta.

Yksisilmäisen ratkaisun sijaan EU:n on kannustettava olemassa olevien järjestelmien kehittämiseen koko Euroopassa, sillä valtavat ja yhä kasvavat pakkausvuoret ovat arvokasta raaka-ainetta edelleen käytettäväksi.

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]