Puhe puoluevaltuustossa Helsingissä

Puoluevaltuusto 22.4.2023 Hki

Arvoisa puheenjohtaja,
hyvä puoluevaltuustoväki, keskustalaiset,

Täällä me olemme, hieman mieli maassa ja kallella kypärin, kuinkas muutenkaan. Uskon kuitenkin, että täältä löytyy myös nöyryyttä ja uskoa siihen, että kykenemme tilanneanalyysiin, johtopäätöksiin ja uudenlaisiin toimintatapoihin. Otanpa nyt tarkasteluun sanan LUOVUUS, sillä luovuuttakin tarvitsemme, kun kansanliikettämme luovimme eteen- ja ylöspäin. Tuo sana luovuus pitää sisällään itseasiassa kolme eri sanaa; LUOVU, LUO ja UUS. Ihana Suomen kieli, viisas sana: jostain on siis LUOVUTTAVA, jos eteenpäin tahtoo mennä ja LUODA jotain UUTTA. Meidän on koottava joukot ja kannettava vastuuta, yhdessä. Uskon, että esimerkiksi pelkkä yksioikoinen koko puoluejohdon erottamisen julistus olisi aivan liian helppo ja laiska vastaus puolueemme tilaan, se ei ratkaise mitään.

Kun nyt suuntaamme oppositioon, on muistettava, että arvokasta työtä voidaan tehdä myös sieltä käsin, samalla myös kenttää ja puoluetta huoltaen. Opposition olemassaolo on demokratiamme kulmakivi ja olen kyllä sitä mieltä, että jos opposition arvostus ja merkitys on unohtunut, pitää sinne sitäkin suuremmalla syyllä mennä. Keskustaa kutsutaan mukaan hallitukseen seireenien sulosoinnuilla ja syyllistämisellä, mutta näihin ei nyt pidä sortua. On hyvä, että puoluejohto on antanut yksiselitteisen viestin keskustan suunnasta. Vaalien voittajilla on vastuu hallituksen muodostamisesta.

Brysselissä parlamenttityötä on yhä voimakkaammin leimannut Suomelle hankalat ja erittäin ristiriitaiset komission esitykset, oli sitten kyse ennallistamisesta, metsäkatoesityksestä tai rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä. Jos joku vielä puhuu Suomesta EUn mallioppilaana, on se pakko tyrmätä ainakin keskustan meppidelegaation puolesta. Voin kyllä vakuuttaa, että minua ja kollega Mauria pahempia metsä-änkyröitä saa parlamentista hakea! Sitäkin suurempi pettymys on, kun tällä viikolla täysistunnon äänestyksissä meni kirkkaasti läpi niin metsäkatoesitys kuin myös sosiaalinen ilmastorahasto, joita olemme vastustaneet ja joihin Suomenkin kanta on ollut kriittinen. Monen vihreän siirtymän lain säätelyssä ollaan loppusuoralla, mutta oma tämän hetkinen suurin työmaani ennallistaminen parissa työllistää vielä varmasti kauden loppuun saakka.

Mutta onnistumisiakin on. Liikennevaliokunnan puolesta olin neuvottelemassa vientivetoiselle ja meriliikenteestä riippuvaiselle Suomelle tärkeää talvimerenkulun pysyvää kompensaatioita, mikä pelasti merenkuljetuksemme miljoonien vuotuisilta lisälaskuilta nyt, kun meriliikenne joutuu päästökaupan piiriin.
Sain myös vakuutettua liikennevaliokunnan kollegat, vastoin komission esitystä, että suomalaiset satamamme (Kaskisten ja Pietarsaaren) on pidettävä Euroopan laajuisella TEN-T-liikenneverkolla edelleen ja osa satamista on nostettava sen ydinverkolle (Kokkola ja Oulu). Näin ne pysyvät ns. Euroopan kartalla ja EU-rahoituksen piirissä. MEP Pekkarinen on taas tehnyt todella vaikuttavaa työtä laajan päästökauppajärjestelmän parissa sekä uusiutuvien polttoaineiden infran säätelyn neuvottelijana.

Hyvät keskustalaiset

Se, että keskusta on oppositiossa, vaikuttaa myös meidän meppien työhön. Kuinka hyvä onkaan ollut tehdä yhteistyötä omien ministereiden ja muiden keskeisten toimijoiden kanssa, kiitokset teille siitä! Selvää on, että löydämme keinot tehdä vaikuttavaa työtä edelleen, mutta uusi tilanne vain vaatii luovuutta ja uudistumista myös itseltä. Keskustaan kohdistuu paljon odotuksia myös oppositiossa, ja itsekin toivon keskustan kotimaan politiikalta aktiivista otetta EU-asioihin erityisesti maa- ja metsätalouden osalta ja muutenkin kiinteää yhteydenpitoa meidän keskustan meppien kanssa. Komissio siellä jo kirjoittelee uutta työohjelmaansa seuraavaa kautta varten, tehkäämme siis vahvaa ennakkovaikuttamista yhdessä ja ajoissa.

Hyvä kokousväki!

Keskivoimat ovat nyt ääripäiden puristuksissa kaikkialla Euroopassa. EU-vaalitaistot ovat jo vuoden päästä kuumimmillaan, ja minua hirvittää se tosiasia, että ihmisten luottamus komission esityksiin ja EU-politiikkaan on rapautunut, mikä karkottaa ihmiset vaaliuurnilta. Toki Ukrainan tilanne ja ymmärrys yhtenäisen EUn välttämättömyydestä levottomassa maailmassa tasoittaa tilannetta. Mielenkiinnolla seuraan, mitä seuraava eurobarometri kertoo kansalaisten luottamuksesta EU:iin.

Ystävät
Lopuksi haluan vielä onnitella teitä kaikkia uusia ja valtakirjansa uusineita kansanedustajia. Voimia ja viisautta toimiinne, menestystä tulevaan kauteenne! Antoisaa kokouspäivää kaikille, kiitos!

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]