EU:n tuotava vakautta turvallisuuteen

EU:n tuotava vakautta turvallisuuteen

Europarlamentaarikko Elsi Kataisen (kesk./ALDE) mukaan turvallisuuden vahvistaminen on EU:n suurimpia tavoitteita tulevalla kaudella. Lähtökohtana hän pitää uskottavaa kansallista puolustusta, jota tuetaan tiivistyvällä yhteistyöllä EU-maiden kanssa.

– Unionilta odotetaan ratkaisuja terrorisminvastaiseen toimintaan kuin myös puolustusyhteistyön tiivistämiseen. Lisäksi pakolaiskysymys ja EU:n ulkorajavalvonta tulevat nousemaan vahvasti esille tulevalla EU – parlamenttikaudella. Tarvitsemme yhtenäistä ja toimintakykyistä EU:ta, joka kykenee vaikuttamaan toimintaympäristöönsä ja toimimaan vakauttavana voimana, Katainen arvioi.

Katainen kannattaa EU:n puolustusyhteistyön syventämistä.

– Puolustusyhteistyössä voimme kehittää Suomen puolustuskykyä ja teknologioita sekä tehdä edullisempia hankintoja. Maailman digitalisoituessa kovaa vauhtia EU voi olla yhdessä kokoaan suurempi toimija kyber- ja hybridiuhkien torjunnassa. Yhteistyön on oltava käytännönläheistä, mikä parantaa mahdollisten konfliktien syntyessä mahdollisuutta antaa ja vastaanottaa apua, Katainen painottaa.

Europarlamentaarikko ja maatalousvaliokunnassa vaikuttava Katainen painottaa huoltovarmuuden ja kokonaisturvallisuuden merkitystä. Kataisen mukaan esimerkiksi ruoantuotannon omavaraisuudesta ei voida tinkiä.

– EU:n yhteinen maatalouspolitiikka on herättänyt intohimoja puolesta ja vastaan kuluneiden viikkojen aikana. Kansainvälisen kaupan kiristynyt ilmapiiri ja ilmastonmuutoksen tuomat poikkeukselliset sääolot muistuttavat meitä siitä, kuinka tärkeää omavaraisuus on turvallisuustekijänä koko EU:ssa. Kyse on huoltovarmuudesta ja siitä, että kaikille riittää ruokaa mahdollisen kriisin aikana, Katainen alleviivaa.

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen on torstaina 23.5. eurovaalikiertueella Nilsiässä, Lapinlahdella, Sonkajärvellä, Vieremällä sekä Kiuruvedellä. Perjantaina kiertue jatkuu Ilmajoella, Seinäjoella, Kokkolassa sekä Vetelissä.

Lisätietoja:

Elsi Katainen
Euroopan parlamentin jäsen (MEP)
puh. +358 50 5122 362