Elsin viikkokirje 8.2.2019
Tervehdys Brysselistä!
Työviikko alkoi maanantaina Oulusta, jossa osallistuin Pohjois-Suomen EU:n alue- ja rakennepolitiikan 2021-2027 valmistelun käynnistystilaisuuteen. Kävin viemässä EU-parlamentin aluekehitysvaliokunnan ainoana suomalaisedustajana terveiset Oulun yliopistolla järjestettyyn tilaisuuteen. Tulevista EU:n budjettipaineista huolimatta Suomelle on näillä näkymin luvassa noin 100 miljoonaa euroa lisää alueiden kehittämiseen seuraavalle kaudelle, mikä on tärkeää. Olen sitä mieltä, että maakuntien pysyvät haasteet, kuten pitkät etäisyydet, harva asutus ja sijainti EU:n ulkorajoilla täytyy huomioida EU:n aluepolitiikassa paremmin.
Maanantaina Oulussa jatkui myös EU:n maatalouspolitiikan uudistusta esittelevä CAP-kiertueeni. Oulun ammattikorkeakoulun luonnonvara-alan opiskelijoita ja viljelijöitä puhututti erityisesti Pohjois-Pohjanmaan eloperäiset turvemaat sekä siellä sijaitsevat Suomen suurimmat nurmipeitteiset pellot, joihin sitoutuu valtavasti hiiltä. Nurmeen sitoutuvaa hiiltä ei huomioida hiilinieluna, päinvastoin se saatetaan laskea jopa päästöksi, mikä on käsittämätöntä! Pyrin työssäni parlamentissa korjaamaan juuri tällaisia väärinkäsityksiä. Tarvitsemme laskentakaavojen kehittämistä koko Euroopan tasolla. Suomessa on tärkeää löytää nurmen hyödyntämiseen uusia innovaatioita ja sen tuottamiseen kannustimia, ei rajoitteita.
Brysselissä luonani vieraili tällä viikolla vierasryhmä Savo-Karjalasta. Parlamenttiin on aina mukava saada vieraita kotisuomesta. Vieraat ovat saaneet matkalla tuhdin paketin EU-asiaa. He ovat vierailleet mm. parlamentissa, komissiossa sekä Itä- ja Pohjois-Suomen EU -toimistossa. On hienoa, että Euroopan parlamentti mahdollistaa vierasryhmäkäyntejä joka jäsenmaasta. Tämä jos jokin tuo kansalaisia lähemmäs EU päätöksentekoa.
Miten maatalouspolitiikkaa pitäisi mitata? Etsimme vastausta tähän kysymykseen puolueryhmämme ALDE:n maataloustiimin seminaarissa keskiviikkona. Maatalouspolitiikan mittarit ovat yksi osa maataloustukien maksuperustetta. Paikalle kutsuimme asiantuntijoita, jotka tarjosivat suosituksia siitä, millaisia mittarit voisivat olla ja mitä pitäisi ottaa huomioon tulevassa yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksessa. Kutsustani tilaisuuteen saimme myös suomalaista asiantuntijuutta. Luonnonvarakeskuksen tilastojohtaja Johanna Laiho-Kauranne esitteli näiden mittareiden eli indikaattoreiden yhdistämistä alueellisen tason tietoon päätöksentekoa ja seurantaa varten. On hienoa nähdä, että Suomesta on huippuosaamista tarjolla maatalouden tutkimukseen ja kehittämiseen.
Kestävät investoinnit. Olen vaikuttanut tällä viikolla aktiivisesti EU-parlamentin käsittelyssä olevaan kestävän rahoituksen asetukseen taksonomiasta, jossa pyritään määrittämään kestävyyskriteereitä esimerkiksi bio-, metsä- ja energiainvestointien rahoitukselle. On huolestuttavaa, että parlamentista on noussut ehdotuksia luoda päällekkäisiä sääntöjä juuri sovitulle uusiutuvan energian direktiiville ja LULUCF-asetukselle, joissa on linjattu EU:n laajuiset pelisäännöt kuten esimerkiksi se, että kestävä metsänhoito määritetään jäsenmaiden oman lainsäädännön mukaisesti. On tärkeää, ettemme vaikeuta yritysten rahoitusmahdollisuuksia luomalla uusia päällekkäisiä kriteerejä.
Ensi viikolla matkaamme jälleen Strasbourgin täysistuntoviikolle. Parlamentti keskustelee maanantai-iltana petopolitiikasta ja äänestää tiistaina lauselmasta, jota olen ollut mukana kirjoittamassa. Nostamme esille muun muassa suden, ilveksen ja karhun kannanhoidollisen metsästyksen tärkeyden, ja sen, että EU tasolla ei voida määrittää liian tiukkoja sääntöjä jäsenmaille. Keskiviikkona äänestämme EU:n aluekehitystuista rahoituskaudelle 2021-2027. Parlamentti tukee vahvaa aluepolitiikkaa, jota voidaan jatkossakin toteuttaa kaikissa jäsenmaissa ja kaikilla alueilla. Myös pohjoisten harvaan asuttujen alueiden erityistukeen parlamentti tulee vaatimaan nykytason säilytystä, sillä komissio on leikannut tästä 12 %. Äänestämme ensi viikolla lisäksi EU:n ja Singaporen välisestä vapaakauppasopimuksesta, joka sekin on suomalaisittain hyvä uutinen. Singapore tarjoaa yrityksillemme kiinnostavia mahdollisuuksia mm. terveysteknologian ja uusiutuvan energian saralla.
Viikonloppu vierähtää Keski-Suomessa. Tänään perjantaina osallistuin Keuruulla EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistusta käsittelevään tilaisuuteen. Perjantai-iltana järjestän EU -tilaisuuden Karstulassa. Lauantai-iltana vuorossa ovat Saarijärvi, Äänekoski ja Viitasaari. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan.
Tässä vielä videoterveiset Brysselin viikolta. Leppoisaa viikonloppua kaikille lukijoille!
Ystävällisin terveisin,
Elsi