Elsin viikkokirje 25.11.2022

Mukavaa perjantaita!

Venäjä on terrorismia tukeva valtio. Strasbourgin täysistuntoviikolla parlamentti äänesti Venäjän julistamiseksi terrorismia tukevaksi ja terrorismin keinoja käyttäväksi valtioksi. Venäjän tahalliset ja toistuvat, julmat iskut siviiliväestöä ja -infrastruktuureja vastaan Ukrainassa rikkovat kansainvälisiä lakeja ja ovat terrorismia. Vaadimme Venäjän entistä vahvempaa eristämistä kansainvälisestä yhteisöstä sekä kieltämään ja sulkemaan Venäjän propagandaa Euroopassa tukevat tahot. Pian äänestyksen jälkeen Euroopan parlamentin nettisivut kaatuivat useiksi tunneiksi palvelunestohyökkäyksestä, jonka tekijäksi ilmoittautui Kremlin-mielinen hakkeriryhmä. Se kertoo julistuksen merkittävyydestä – ja siitä, että se oli oikea.

70 vuotta eurooppalaista demokratiaa. Parlamentti juhlisti 70-vuotista taivaltaan. Vuonna 1952 perustettu parlamentti on vuosikymmenien saatossa kasvanut yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmaksi lainsäätäjäksi, jossa 705 meppiä 27 maasta edustaa nykyään lähes puolta miljardia eurooppalaista. Parlamentti puolustaa rauhaa, vapautta, tasa-arvoa ja eurooppalaisten kokonaisvaltaista hyvinvointia. EU kasvaa ja kehittyy edelleen kriisien ja onnistumisten kautta, ja kehitettävää ja kritiikin paikkoja tunnetusti on edelleen. Joka tapauksessa parlamentin merkitys Euroopan kansalaisten äänenä on selvä. Tältä videolta voit katsoa juhlavuoden kunniaksi koostetun kimaran parlamentin tähänastisista vaiheista.

Suurpedot ja kotieläimet. Täysistunto keskusteli ja äänesti päätöslauselmasta liittyen suurpetojen aiheuttamiin vahinkoihin kotieläintuotannossa. Suurpetokannat ovat vahvistuneet ympäri Eurooppaa luontodirektiivin voimaan tulon, vuoden 1992 jälkeen. Meillä Suomessakin on nähty kantojen vahvistumista. Suurpedot kuuluvat luontoon ja ovat tärkeä osa ekosysteemiä. Samalla meidän pitää varmistaa, etteivät ne rajoita kansalaisten mahdollisuuksia turvalliseen elämään. Pedot kuuluvat metsiin, ei pihoille. Parlamentin päätöslauselma linjaa, että jäsenmaille on annettava joustoja puuttua ongelmiin, mikäli populaatio on elinvoimainen. Voit katsoa puheenvuoroni täysistunnossa täältä.

Infrastruktuurin suojaaminen, budjetti ja tasa-arvokysymykset. Hyväksyimme uudet säännöt EU:n kriittisen infrastruktuurin suojaamiseksi. Nord Stream -kaasuputkiin kohdistunut sabotaasi osoitti, että EU:n häiriönsietokyky vaatii vahvistamista. Sinetöimme myös EU:n ensi vuoden budjetin, jossa keskiössä ovat etenkin Ukraina, energia ja elpyminen. EU:n uusi laajentumisstrategia sai myös hyväksynnän, samoin kun säännöt sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi pörssiyhtiöiden hallituksissa. Parlamentti lähetti myös selkeän viestin komissiolle ja neuvostolle hyväksymällä päätöslauselman, jossa kehotetaan jäädyttämään Unkarille maksettavia koheesiorahoja oikeusvaltiorikkomuksista johtuen. Unkarin hallituksen ehdottamat korjaustoimenpiteet eivät ole riittäviä, jotta niillä voitaisiin suojata EU:n budjettia oikeusvaltiorikkomuksilta. Täysistuntoviikon videoterveiseni voit katsoa täältä.

Ennallistamisneuvottelut ottavat seuraavia askeleita. Toimivaltakysymykset ennallistamisasetuksen osalta on saatu ratkottua ja neuvottelut ovat nyt alkamassa. Lopputuloksena maatalousvaliokunnalla on neuvotteluvastuita metsäkysymyksissä, mihin olen tyytyväinen. Realistista metsälinjaa ajavalla maatalousvaliokunnalla on siis todella mahdollisuuksia vaikuttaa. Maatalousvaliokunnassa käsittely alkaa jo tammikuussa, ranskalaisen Anne Sanderin (EPP) johdolla. Ennallistaminen on ollut tällä viikolla myös aktiivisesti käsittelyssä Suomessa, kun komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen osallistui Into the Woods -seminaariin. Paikalla oli myös ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičius. Olen hieman huolestunut, että komission puheenjohtaja ja ympäristökomissaari tuntuivat vähättelevän Suomen huolia ennallistamisehdotuksen vaikutuksista. Annoin Käytännön maamies -lehdelle haastattelun ennallistamiseen liittyen. Sen voi lukea täältä.

Vanhoja ja uusia tuttuja täysistunnossa. Tapasimme Strasbourgissa oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin. Kävimme mielenkiintoisia keskusteluja ajankohtaisesta EU-lainsäädännöstä, kuten ympäristörikoslainsäädännöstä ja naisiin kohdistuvan väkivallan torjumisen direktiivistä. Tapasin myös Uuden-Seelannin Pohjoismaiden-suurlähettilään Andrew Jenksin, jonka kanssa vaihdoimme näkemyksiä mm. metsä- ja kauppapolitiikasta.

Paikalla puoluevaltuustossa. Viikonloppuna osallistun keskustan puoluevaltuuston kokoukseen Kuopiossa. Olen tavattavissa toritilaisuudessa lauantaina klo 12 alkaen.

Kuullaan radion ääressä. Uusi Yhteytesi Eurooppaan -radiosarjani pyörähtää käyntiin huomenna lauantaina 26.11. Ensimmäisen jakson aiheena on EU:n metsäpolitiikka ja sääntely. Jakso on kuunneltavissa Radio Sandels -taajuudella klo 10:45 ja Järviradion taajuudella klo 11:45.

Yhteytesi Eurooppaan -radiosarja jatkuu samoilla kanavilla samaan kellonaikaan seuraavasti:

3.12. Suomen saavutettavuus EU:ssa

10.12. Ruoka EU:n asialistan kärkeen

17.12. EU haasteiden edessä

Rentouttavaa marraskuun viimeistä viikonloppua ja ensimmäistä adventtia kaikille – ensi viikolla käännämmekin kalenterit jo joulukuun puolelle!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]