Julkaistu Iisalmen Sanomissa 24.1.2024
Vuosikymmeniä kestänyt kritiikki susista ja muista suurpedoista tuntuu hukkuneen Brysselin tuuliin. Susiongelma on paikoin räjähtänyt käsiin ja suurpedot ovat aiheuttaneet huolta ja tuhoja ympäri Suomea ja Eurooppaa. Tilanteeseen on ollut vaikea puuttua, sillä susi kuuluu EU:ssa tiukasti suojeltujen lajien luokkaan.
Luontodirektiivin suojeltavien eläinten listausta on kritisoitu siitä, että esim. eurooppalainen susipopulaatio nähdään yhtenä kokonaisuutena eikä jäsenmaiden erilaisia tilanteita tunnisteta. Lajilista on määritelty yli 30 vuotta sitten ja tiukasti suojeltujen lajien suhteen jäsenmaiden kädet ovat olleet sidotut. Toimille on pitänyt hakea erikoislupaa, kiistoja on selvitelty ja tulkintoja on haettu korkeimmasta hallinto-oikeudesta asti, vaikka häirikkösusien määrä on ollut paikoittain kriittinen.
Nyt, pitkän vaikuttamistyön jälkeen, EU on ottamassa askeleita järkevämpään suuntaan. Euroopan parlamentti otti tiukan kannan paikallisen päätösvallan lisäämiseksi viimeksi vuoden 2022 lopulla ja vihdoin Euroopan komission antoi muutosehdotuksen joulukuussa 2023. Susien suojelua ohjaavat kansainvälinen Bernin sopimus sekä luontodirektiivi, jolla EU on toimeenpannut sopimuksen. Nyt komission ehdotus kuuluu, että näistä laajempaa eli Bernin sopimusta muutettaisiin, joka johtaisi väistämättä luontodirektiivin lajilistauksen muuttamiseen.
Suunta on oikea, mutta oikeudenmukaiseen ja turvalliseen, paikalliset olosuhteet huomioivaan lopputulokseen on vielä matkaa. Muutosta käsitellään EU:n ympäristöministerien pöydässä, missä ihmisten ja kotieläinten turvallisuus on harvoin ensisijainen. Onneksi emme ole asialla yksin, sillä esimerkiksi Tšekki, Kreikka, Italia, Latvia, Romania, Slovakia ja Ruotsi ovat tukeneet Suomen linjaa Brysselissä.
Toivottavaa on, että muutos parempaan suuntaan susien kannanhoidollisen metsästyksen osalta saadaan mahdollisimman pian, sillä liian monta suurpetovahinkoa on ehtinyt tapahtua. Susi kuuluu suomalaiseen luontoon ja riittävästä kannasta on huolehdittava, mutta kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään itsensä, tuotantoeläinten, lemmikkien tai elinkeinonsa puolesta.