Tervehdys kotimaasta!
”Vihreä viikko”. Kotimaan viikolla eli ns. ”vihreällä viikolla” mepeillä on mahdollisuus kiertää kotimaataan ja tuoda Euroopan parlamentissa tehtäviä päätöksiä ja politiikkaa lähemmäs ja tutummaksi ihmisille. Viikkoni on pitänyt sisällään tapaamisia, yritysvierailuja, yleisötilaisuuksia ja -luentoja Uudellamaalla ja Kuopiossa.
Kuopiossa MEP Nils Torvaldsin kanssa. Viikon aluksi pidimme yhteistilaisuuden europarlamentaarikko Nils Torvaldsin kanssa Kuopiossa EU:n ajankohtaisista asioista. Keskusteluun nousi muun muassa energiantuotanto, maatalous ja eri käyttövoimalla kulkevat autot muiden liikennemuotojen joukossa täällä pitkien välimatkojen Suomessa. Näitä tilaisuuksia on ollut mukava pitää yhdessä toisen mepin kanssa, sillä ne ovat oiva tapa tuoda rennosti keskustellen erilaisia näkökulmia ajankohtaisiin aiheisiin.
Agrologeja, yrittäjiä ja keskusteluja Uudellamaalla. Tiistaipäivä alkoi Helsingissä Agrologien Liiton aamutilaisuudella. Oli hienoa päästä vaihtamaan kuulumisia ja ajankohtaisuuksia agrologisiskojen ja -veljien kanssa. Helsingistä matka jatkui Nurmijärvelle, jossa kävin tutustumassa työkalu- ja erikoisterästen kauppaan ja lämpökäsittelyyn erikoistuneeseen Sten&Co -perheyritykseen sekä pari vuotta sitten perustettuun Grönbackan käsityöläispanimoon. Oli hienoa nähdä aitoa ja intohimolla tehtävää yritystoimintaa. Tällaiset yritykset muodostavat Suomen viennin rungon ja meidän tuleekin EU:n kauppaneuvotteluissa ja -sopimuksissa pitää kiinni suomalaisten yritysten toimintamahdollisuuksista. lllalla Nurmijärven kiertue päättyi tilaisuuteen valtuustosalissa, jossa keskustelimme eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen ja yleisön kanssa ajankohtaisesta politiikasta.
CAP-valmistelun esittelyä tuottajille. Pidin torstaina puheenvuoron CAP-valmistelusta MTK:n ja Viljelijäin Avena-Bernerin järjestämässä Itä-Suomen kasvintuotannon mahdollisuudet – mitä kannattaa viljellä -tilaisuudessa Kuopiossa. Yleisöstä minulta kysyttiin muun muassa unionin sisämarkkinoilla olevista tuotteiden hintatasojen ja -muutosten eroista eri maissa, tuottajien vastuusta ympäristö- ja ilmastotoimissa sekä eurooppalaisen maatalouden kilpailukyvystä. Ympäristötoimissa vastuuta ei pidä jättää vain tuottajille. Meidän tulee panostaa tulevaisuudessa entistä enemmän tutkimus- ja kehitystoimintaan, jota hyödyntämällä voimme tuottaa tulevaisuudessa puhdasta ruokaa pienemmillä resursseilla ja ympäristövaikutuksilla. EU:n vihreän kehityksen ohjelman eli Green Dealin yhteydessä on myös tärkeää varmistaa, ettei yrityksiä ja maataloustuotantoa tehdä kilpailukyvyttömäksi.
Yleisöluento EU:n uusista haasteista. Kävin pitämässä yleisöluennon Snellmanin kesäyliopiston kutsumana Kuopion kaupungintalon kauniissa juhlasalissa. Oli mukava nähdä, miten EU-aiheet herättivät kiinnostusta ja miten aktiivisia kuulijat olivat kysymään ja keskustelemaan. Keskustelua herätti EU:n uusi painopiste Afrikan suuntaan, arktisen politiikan tila sekä oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen jäsenmaissa. Afrikkaan panostaminen ja maanosan kehityksen tukeminen on uuden komission yksi painavimmista kärjistä, jonka kautta saadaan toivottavasti aikaan paljon molemminpuolista hyötyä. Oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen on joissakin EU-maissa ollut viime vuosina vaakalaudalla. Jokainen EU:n jäsenmaa on liittyessään sitoutunut oikeusvaltion ja demokratian kunnioittamiseen. Yhteisiä sääntöjä on kunnioitettava, eikä EU:n arvopohjaa pidä rapauttaa. Muiden jäsenmaiden olisi nyt löydettävä yksituumaisuus toimista, joilla pystyttäisiin vaikuttamaan oikeusvaltioperiaatteita rikkovien jäsenmaiden, kuten Puolan ja Unkarin hallitusten toimintaan.
Näillä ajatuksilla toivotan kaikille viikkokirjeeni lukijoille leppoisaa viikonloppua!
Ystävällisin terveisin,
Elsi