Tiedote 28.4.2020
Julkaistavissa heti
MEP Elsi Kataisen esitys yksimielisesti läpi maatalousvaliokunnassa – kahden vuoden siirtymäkausi nykysäännöillä tuo vakautta maataloustuotannon kivikoissa
Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta on hyväksynyt yksimielisesti (48 puolesta, 0 vastaan) Elsi Kataisen (kesk./RE) neuvotteleman kannan yhteisen maatalouspolitiikan siirtymäkauden asetukseen. Näin maatalousvaliokunta esittää EU:n maatalouspolitiikan jatkumista edelleen nykysäännöin vuosina 2021-2022, tyrmää kaikki maatalouden rahoitusleikkaukset ja esittää jatkoa Etelä-Suomen kansalliselle tuelle (141-tuki), jonka EU:n komissio jätti pois asetusehdotuksestaan.
Parlamentin pääneuvottelijana toimiva Katainen onnistui vakuuttamaan EU-parlamentin eri poliittiset ryhmät siitä, että EU:n komission ehdotukset Etelä-Suomen ja muiden kansallisten tukien lopettamisesta olisivat kohtalokkaita monille maatalousyrittäjille.
– On elintärkeää, että meillä on käytössä kaikki kansalliset tukitoimet myös siirtymäkaudella erityisesti nyt, kun koronakriisissä huoltovarmuus ja ruokaturva ovat kotimaisen tuotannon varassa, Katainen linjaa.
– Uskon päätöksen raivaavan tietä myös sille, että kansallisten tukitoimien jatko saadaan sisälle yhteisen maatalouspolitiikan uuden ohjelmakauden asetuksiin, Katainen kommentoi.
Neuvottelut käytiin koronakriisin keskellä etäyhteyksin. Äänestys toteutettiin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajana toimivan Kataisen ehdotuksesta etä-äänestyksellä ensimmäistä kertaa valiokunnan historiassa.
– Maatalousyrittäjät tarvitsevat nyt selkeän tulevaisuuden kuvan. On tärkeää, että näin tärkeissä kokonaisuuksissa EU-koneisto pystyy päätöksentekoon ja etenemään suunnitellussa aikataulussa myös poikkeusoloissa, Katainen kommentoi.
– Olen tyytyväinen myös, että ehdotukseni jäsenmaiden mahdollisuudesta korkeampaan kansalliseen lisärahoitukseen meni läpi, Katainen iloitsee.
EU:n yhteisen maatalouspolitiikan siirtymäkauden asetus määrittää koko Euroopan ruoantuotannon säännöt ja tukipolitiikan vuosiksi 2021-2022
– Nykysääntöihin perustuva siirtymäkausi tuo viljelijöille vakautta ja investointivarmuutta, sillä ruoantuotanto on kärsinyt niin EU:n maatalouspolitiikan uuden ohjelmakauden myöhästymisen aiheuttamasta epävarmuudesta kuin myös koronakriisistä, Katainen linjaa.
Siirtymäkausi on välttämätön, koska unionin maatalouspolitiikan uudistaminen on lykkääntymässä vähintään vuodella. Kataisen mukaan on tärkeää, että siirtymäkaudella jäsenmaille ja viljelijöille annetaan riittävästi aikaa ja resursseja valmistautua vuonna 2023 alkavan uuden ohjelmakauden muutoksiin.
– Ehdotamme joustoja maaseudun kehittämisohjelmien jatkamiselle sekä mahdollisuuksia pidemmille ympäristö, eläinten hyvinvointi- ja luomusitoumuksille, jotta ohjelmakausien vaihdos taittuisi maatiloilla mahdollisimman sujuvasti, Katainen kertoo maatalousvaliokunnan näkemyksistä.
EU-parlamentti käsittelee siirtymäkauden asetuksen täysistunnossaan 13-14. toukokuuta. Tämän jälkeen alkavat kolmikantaneuvottelut jäsenmaiden neuvoston sekä EU-komission kanssa. Elsi Katainen edustaa neuvotteluissa Euroopan parlamenttia. EU:n maatalouspolitiikkaan käytetään noin kolmasosa EU:n budjetista.
Lisätiedot ja haastattelut:
Elsi Katainen
Euroopan parlamentin jäsen +358 50 5122362