Elsin vappupuhe 2024

Hyvä vappuväki,

Oikein hyvää Vihreää Vappua teille kaikille!

On hienoa olla viettämässä tätä kaikkien yhteistä kevään juhlaa tällä tutulla torilla. Kevät on minulle itsellenikin koittanut siinä mielessä, että Brysselin istunnot ovat tältä kaudelta ohi ja voin keskittyä kansalaisten kohtaamisiin ja evästyksen täällä kotimaassa.

Vajaa viisi vuotta sitten, juuri valtakirjan uusineena meppinä ajattelin, että nyt on vuosia aikaa ja rauhaa jatkaa Brysselin töitä Suomen parhaaksi, mutta kuinka ollakaan, työrauhasta ei ole ollut tietoakaan, kun kriisit ovat höykyttäneet koko maailmaa ja muutenkin aika poikkeuksellista parlamenttikautta.

Viime vuosien ykkösaihe eli vihreä siirtymä on hallinnut poliittista ilmatilaa lähes täysin. Päättyvä kausi onkin ollut aikamoinen sekoitus sinänsä tärkeitä ilmastotavoitteita mutta myös niiden äärimmäisen epäreiluja toteuttamistapoja. Ei ole huomioitu lainkaan hyvin erilaisten jäsenmaiden lähtökohtia ja luonnonolosuhteita. Päinvastoin eri maat on väkivalloin yritetty tunkea samaan muottiin tavalla, missä edelläkävijämaat kuten Suomi ovat joutuneet kärsimään.

Tämä asetelma on ollut läsnä kaikissa niissä neuvotteluissa, joita itsekin olen parlamentissa käynyt, maatalousvaliokunnassa ja liikennevaliokunnassa. Oli sitten kyse ennallistamisasetuksesta, maaperäneuvotteluista tai talvimerenkulun neuvotteluista.

Tulevaisuudessa uskon, että tämä aika tullaan muistamaan Brexitistä, koronasta ja sodasta Euroopassa, jotka ovat muokanneet Eurooppaa ja koko maailmaa uuteen uskoon. Nyt maailman muutokset vaatii uudenlaista suuntaa ja siirtymää kohti varautuneempaa, turvallisempaa ja kilpailukykyisempää Eurooppaa.

Samaan aikaan eurooppalaisilla vaalikentillä laitaoikeistovoimat jyrää äärivihreitä, ja niinpä seuraavasta komissiosta ja parlamentista voidaankin odottaa hyvin erilaista nykyiseen verrattuna. EU-politiikka tulee ottamaan uutta suuntaa, mille varmasti on vahvaa tilausta. Toivottavasti poliittinen ilmapuntari ei kuitenkaan heilahda taas aivan toiseen äärilaitaan, vaan kohti realistisempaa, keskustalaisen järkivihreää luontosuhdetta ja vastuullista talouspolitiikkaa.

Ystävät hyvät,

On selvää, että Euroopan on nyt itsenäistyttävä, vahvistettava sisämarkkinoitaan ja koitettava selviytyä myös kasvavista pakolaisongelmista. Aseteollisuuden noston tarve ja monet muut uudet valtavat rahareiät ovat heikentämässä mm. maatalouden rahoitusta, ja siksi elintarvikemarkkinat on saatava kuntoon niin, että tilojen ruokaturva säilyisi ja kannattavuus kohenisi. Talous ei ole vahvistumaan päin, ja siksi EU:n omavaraisuutta ja kilpailukykyä on vahvistettava. Haitallisista Kiina- ja Venäjä-riippuvuuksista on kaikin keinoin pyrittävä eroon.

Mutta suuremmat haasteet on kuitenkin vielä kauempana edessäpäin, kun turvallisuuden nimissä unioni tulee laajenemaan, ja varsinkin Ukrainan jäsenyys pistää rahan- ja vallanjaon ja sisämarkkinatkin aikalailla uuteen uskoon. Ukrainan, länsi-Balkanin ja Georgian jäsenyydet tulevat muuttamaan unionin olemusta täysin ja vaikuttavat mm. maatalous- ja aluekehitysrahojen määrään, mutta nämäkin jäsenyyspäätökset tullaan tekemään turvallisuus edellä.

Hyvät keskustalaiset,

Kaiken järjen mukaan EU-vaalit ovat meidän keskustalaisten vaalit.

Euroopan yhtenäisyys on nyt tärkeää, mutta niin on myös jäsenmaiden oman päätösvallan säilyminen.

Meidän leipälajeja on maatalous ja ruokapolitiikka, itsemääräämisoikeus metsäpolitiikassa, metsiemme kunnianpalautus ja isänmaan eri alueiden ja eritoten Itä-Suomen puolustaminen.

Meidän itäsuomalaisten pitää ymmärtää se, että näiden itäsuomalaisten seutujen ja rajan turva on Suomen ja koko Euroopan asia, ja siihen voidaan EU:ssa vaikuttaa. Senkin takia meidän pitäisi sankoin joukoin mennä äänestämään.

Elävä rajaseutu on turvallisuuden tae, ja aluepolitiikka on parasta turvallisuuspolitiikkaa. Onkin todella toivottava, että myös Orpon hallitus laittaa asiat tärkeysjärjestykseen ja suuntaa voimavaroja itäisen Suomen elinvoiman parantamiseen.

Tärkeää on myös hakea yhteistyötä koko itäisen Euroopan yhteisen rajan elinvoimaa ja turvallisuutta turvaamaan, siis Baltian maat ja Puola mukaan lukien.

Hyvä vappuväki,

Valitettava tosiasia on, että elämme vahvaa vastakkainasettelun ja riitelyn aikaa. Rakentava ratkaisukeskeinen asioiden hoitaminen ei vain tunnu olevan tätä päivää, vaikka uskon, että suurin osa ihmisistä sitä haluaisi.

Oli sitten kysymys työmarkkinaosapuolien riitelystä tai maaseudun ja kaupungin vastakkainasetteluista. Itse ajattelen, että olemme vähäväkinen kansa, ja on täyttä typeryyttä tuhlata voimiamme keskinäiseen nahisteluun aikana, jolloin maailma ympärillä muuttuu koko ajan haastavammaksi.

Itse ajattelen, että repivä ääripäiden toiminta johtaa ennen pitkään kansakunnan kahtiajakoon ja siksi uskon, että vahvalle ja vastuulliselle toiminnalle on vielä aikansa ja paikkansa tässä maailmassa.

Hyvät kuulijat,

Tulevalla kaudella itselleni on selkeä kolmen kärki, jota Euroopan parlamentissa on ajettava:

1. Ruokaturva ei ole itsestäänselvyys, ja siksi sen on tultava ensin ja se on nostettava keskiöön

Maatalouden kannattavuuden eteen on työskenneltävä niin, että voimme jatkossakin syödä kotimaista turvallista ruokaa. EU:n maatalousbudjettia on puolustettava ja toimittava niin, että viljelijä saa markkinoilta parempaa tuottajahintaa ja että nuoria tulisi alalle. On vaadittava vähemmän ja järkevämpää säätelyä ja parempaa toimeentuloa viljelijöille!

2. Metsävaramme ansaitsevat kunnianpalautuksen

Korkeatasoista metsäosaamistamme on nostettava, on puolustettava metsävarojemme kestävää ja taloudellisesti kannattavaa käyttöä ja yksityistä metsänomistajuutta sekä edistettävä uusiutuvan puuraaka-aineen monipuolista käyttöä. Suomalaiset yksityisten metsänomistajien suuri joukko on vastuullista ja kokenutta, ja sitä sietää muiden eurooppalaisten kunnioittaa.

3. On myös muistettava, että yhtenäinen ja varautunut Eurooppa vahvistaa myös Suomen turvallisuutta, myös NATO:n aikakaudella. 

Hyvät ystävät,

Menneet vuodet meppinä ovat opettaneet luottamaan siihen, että välillä eripurainenkin unioni on aina kriittisellä hetkellä löytänyt yksituumaisuutensa – vaikeat ajat ovat yhdistäneet jäsenmaita ja eurooppalaisia.

Itse olen kiitollinen monista kuluneen kauden mahdollisuuksista tehdä työtä Suomen hyväksi.

Vuodet Brysselissä ovat myös opettaneet oikeat tavat ja parhaat paikat vaikuttaa. Olen kiitollinen tärkeistä verkostoista Brysselissä ja kotimaassa ja yhteistyöstä myös teidän kanssanne. Pidetään sitä yllä edelleen.

Kiitoksia teille, aurinkoa kevääseen ja hyvää vihreää vappua!

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]