Elsin viikkokirje 3.5.2024

Oikein mukavaa perjantaita!

Tiellä kohti eurovaaleja – kampanjakiertueeni vauhti kiihtyy

Vaalivankkurini ovat kiertäneet tällä viikolla ahkeraan ympäri Suomenmaata.

Viikko alkoi Etelä-Pohjanmaan kierroksella, jossa mukanani kiersi myös kansanedustaja Mikko Savola (kesk.). Sieltä matka jatkui Vapun-viettoon ensin Kainuuseen ja sen jälkeen Pohjois-Savoon. Vappupuheeni voi lukea kokonaisuudessaan täältä. Torstai vierähti Pohjois-Karjalassa, ja perjantaiksi suuntasin Keski-Suomeen. Siellä mukana on myös kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) Suuri kiitos kaikille viikon tilaisuuksiin tähän mennessä osallistuneille, tuvat ovat olleet täynnä ja keskustelut antoisia!

Lauantaina vuorossa on Pohjois-Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa ja sunnuntaina Lappi. Jalkaudumme lauantaiaamuna Kalajoen K-Supermarketin edessä klo 10, ja sen jälkeen osallistun Keskustan Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan piirikokouksiin. Sunnuntaina osallistun Lapin piirikokoukseen.

Vahva poliittinen keskusta voi turvata EU:n vakauden tulevaisuudessa

Maanantaina eurooppalaisten poliittisten ryhmien kärkiehdokkaat kohtasivat toisensa Maastrichtin vaaliväittelyssä. Oikeistoryhmien flirttailu laitaoikeiston suuntaan antaa huolestuttavan signaalin.

Jatkokautta Euroopan komission puheenjohtajana havitteleva Ursula von der Leyen on tällä hetkellä parlamentin suurimman ryhmän paikkaa pitävän EPP-ryhmän kärkiehdokas tulevissa eurovaaleissa. EPP, johon suomalaisista puolueista kuuluu Kokoomus ja Kristillisdemokraatit, haluaa säilyttää ykköspaikkansa, jolloin se voi myös vaatia komission puheenjohtajan paikkaa itselleen. Enemmistön kannatuksen saaminen vaatii kuitenkin lupauksia suuntaan ja toiseen, ja maanantain debatissa von der Leyen antoi selvimmän signaalinsa tähän asti, että on valmis yhteistyöhön oikeistolaisen ECR-ryhmän kanssa. ECR on tällä kaudella ollut marginaalissa parlamentin voimasuhteissa, mutta laitaoikeiston nousu ympäri Eurooppaa povaa heille merkittävää paikkalisäystä tulevissa vaaleissa. ECR-ryhmään kuuluvat suomalaisista Perussuomalaiset ja muualta Euroopasta mm. Puolan konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue sekä Italian pääministerin Giorgia Melonin euroskeptinen Italian veljet -puolue. Toiseksi suurimman ryhmän paikkaa tällä hetkellä pitävän sosiaalidemokraattien kärkiehdokas Nicolas Schmit kuitenkin ilmoitti, ettei ryhmä voi tukea ECR:n kanssa neuvoteltua komission työohjelmaa. S&D tulee mittauksien mukaan säilyttämään hopeasijansa, mikä tarkoittaa, että tuleva komission puheenjohtaja tarvitsee myös heidän tukensa.

EU-lainsäädäntöä ei synny ilman neuvotteluita eri ryhmien välillä, ja niissä neuvotteluissa jokaisen osapuolen on joustettava, jotta voimme edetä yhdessä eteenpäin ja saada aikaan toimivaa lainsäädäntöä. Neuvottelemasta kieltäytyminen tarkoittaa ainoastaan, ettei saa omaa ääntään kuuluviin. Ratkaisu löytyy vahvasta poliittisesta keskustasta. Tällä kaudella parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä on ollut Renew Europe, johon Suomesta kuuluvat Keskusta ja RKP. Renew on toiminut sillanrakentajana, neuvotteluiden ratkaisijana ja enemmistöjen luojana. Epävakaassa maailmantilanteessa Euroopan parlamenttiin tarvitaan lisää vakautta ja ennustettavuutta, ei enempää arvaamattomuutta. Se on parhaaksi niin Suomelle kuin koko Euroopalle. Siksi toivon tulevissa vaaleissa vahvaa kannatusta Euroopan keskustapuolueille.

Eurovaalit 9.6.2024

Euroopan parlamentin vaalit käydään 9. kesäkuuta 2024. Olen ehdolla vaaleissa, sillä haluan jatkaa mielekästä ja vaikutuksellista työtäni meppinä Suomen ja Euroopan hyväksi, ja olla edelleen yhteytesi Eurooppaan.

Voit tutustua vaaliohjelmaani täältä.

Kevään tapahtumakalenterini löydät täältä.

Kampanjaani voi ilmoittautua tukijaksi täältä.

Ole yhteyksissä kampanjaan liittyvissä aiheissa rohkeasti!

Kampanjapäällikkö
Sini-Elina Kärsämä
[email protected]
+358 40 3541945

Ehdokas
Elsi Katainen
[email protected]

Hyvää viikonloppua!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]