Elsin viikkokirje 26.4.2024

Oikein mukavaa perjantaita!

Se oli siinä – viiden vuoden vaiheikas parlamenttikausi tuli päätökseen tällä viikolla, kun viemme läpi viimeisen täysistunnon äänestyksineen ja keskusteluineen. Työ jatkuu nyt vaalikentillä, missä jatkan jo hyvin alkanutta kampanjointiani. EU-vaaleihin on aikaa enää vajaa kaksi kuukautta, varsinainen vaalipäivä on 9.6. Vaalien jälkeenkin nykyiset meppivastuuni jatkuvat vielä ainakin heinäkuun puoliväliin saakka.

Parlamentti hyväksyi joustoja maatalouspolitiikkaan

Laajojen viljelijöiden mielenosoituksien seurauksena Euroopan komissio esitteli ns. yksinkertaistamispaketin yhteisen maatalouspolitiikan ohjelmaan.

Nyt hyväksytyllä paketilla on tarkoitus yksinkertaistaa maatalouspolitiikan sääntelyä ja lisätä joustovaraa muokata kansallisia maatalouspolitiikan ohjelmia vastaamaan paremmin kriisitilanteisiin. Aikapaine paketin hyväksymiselle oli kova, sillä se piti viedä maaliin vielä ennen kauden päättymistä, johon viimeinen täysistunto oli ainoa mahdollisuus. Parlamentin omiin muutosehdotuksiin ei siis ollut aikaa, ja itse vaadin yhdessä maatalousvaliokunnan kollegojeni kanssa, että parlamentti ei ryhdy pitkittämään prosessia ensi kauden puolelle, vaan hyväksymme esityksen. Vielä on kuitenkin epäselvää, miten paketti todellisuudessa vaikuttaa viljelijän arkeen. Mitään sateentekijää tästä on turha odottaa, sillä koko esitys tehtiin alun perinkin vaalien läheisyyden vuoksi etenkin EPP-ryhmän vaalikikkailujen takia. Todellinen suunnanmuutos tilojen kannattavuuden parantamiseksi saadaan ainoastaan pistämällä markkinat kuntoon, puuttumalla epäreiluihin kauppatapoihin, lisäämällä kuluttajien tietoutta ja järkevöittämällä sääntelyä niin, että jäsenmaiden eroavat olosuhteet tunnistetaan ja huomioidaan. Puuttumalla näihin epäkohtiin muutenkin kuin kosmeettisin korjauksin voimme todella parantaa ruokaturvaa ja huoltovarmuutta sekä houkutella uusia, nuoria viljelijöitä alalle. Silloin saamme jatkossakin puhdasta, laadukasta, vastuullisesti tuotettua kotimaista ruokaa.

Pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen pitkä prosessi maaliin

Parlamentti hyväksyi maatalousvaliokunnassa neuvottelemani pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen kolmikantatuloksen.

Viime vuoden puolella hyväksytty parlamentin kanta asetukseen oli erinomainen, mutta valitettavasti kolmikantaneuvotteluissa komission, parlamentin ja neuvoston välillä asetus meni huonompaan suuntaan. En voinut antaa sille tukeani vaan äänestin tyhjää, sillä siinä ei huomioida pullonpalautusjärjestelmäämme ja sen korkeaa kierrätysastetta. Tämä voi pahimmillaan johtaa kalliiseen, rinnakkaiseen järjestelmään investoimiseen. Vaarana siis on, että kaupalle ja teollisuudelle aiheutuu turhia ja kalliita investointeja, vaikka pullopanttimme on tehokas kierrätysjärjestelmä. Parlamenttia edusti neuvotteluissa ranskalainen ympäristövaliokunnan neuvottelija Frédérique Ries. Suomen ympäristöministeri ei onnistunut neuvoston puolella puolustamaan pullopanttijärjestelmää riittävästi. Onneksi sentään uusiutuvien ja kestävien puupohjaisten pakkausten huomioiminen tasa-arvoisena vaihtoehtona uusiokäytölle on saatu lopulliseen tekstiin mukaan, mikä oli minulle neuvotteluissa tärkeä prioriteetti.

Ulkovaltojen vaikuttamisyrityksiä julki

Parlamenttia ovat järkyttäneet uutiset Venäjän vaikuttamisyrityksistä ja Kiinan vakoilusta.

Kenellekään ei pitäisi tulla yllätyksenä, että Venäjä pyrkii vaikuttamaan EU:n demokraattisiin prosesseihin, etenkin kesäkuun Euroopan parlamentin vaaleihin. Niin kutsutussa Russiagatessa on ollut maalis-huhtikuun aikana useita käänteitä. Tšekin viranomaiset tuomitsivat Voice of Europe -nimisen uutismedian, joka tutkinnan mukaan on Kremlin-mielinen peiteoperaatio, jonka tarkoituksena on vaikuttaa eurovaaleihin. Pian tuomion jälkeen Belgian liittovaltion syyttäjä avasi tutkinnan, jossa useita europarlamentaarikkoja syytetään lahjuksien vastaanottamisesta Venäjä-mielisen asialistan edistämiseksi EU:ssa. Ei ole yllättävää, että skandaaliin on ilmoitettu liittyvän etenkin äärioikeistolaisia puolueita ja ryhmiä edustavia poliitikkoja, mm. Saksan AfD-puolueesta. Voice of Europen YouTube-kanavalla esiintyy 13 EU-lainsäätäjää oikeistolaisista EPP, ECR ja ID -ryhmistä. He kertovat videoilla EU-vastaista, Venäjän linjaa tukevaa viestiä, joissa mm. maalaillaan uhkakuvia EU:n hajoamisesta ja vastustetaan Ukrainan tukemista. Monet sivustolla esiintyvistä poliitikoista ovat jo ehtineet julkisesti kertoa, että Voice of Europen toimittajat ovat lähestyneet heitä, mutta että he eivät ole ottaneet vastaan rahaa sivustolla esiintymisestä eikä heille olisi tarjottukaan rahaa. Tutkinta on kuitenkin vasta alkutekijöissä, joten nähtäväksi jää, kuinka mittavasta skandaalista oikein onkaan kyse. Venäjän operaation lisäksi tällä viikolla paljastui myös Kiinan vakoiluskandaali parlamentin sisällä. Saksan viranomaiset pidättivät äärioikeistolaiseen ID-ryhmään kuuluvan Saksan AfD-puoluetta edustavan Maximilian Krahin parlamenttiavustajan epäiltynä vakoilusta Kiinalle. Saksan syyttäjäviranomaisen mukaan pidätetty avustaja Kiinan salaisen palvelun työntekijä.

Olen äärimmäisen huolissani tällaisesta toiminnasta, sillä äärioikeistolle povataan tulevissa vaaleissa äänivyöryä ympäri Euroopan. Se ei tiedä hyvää EU:n yhtenäisyydelle ja vahvuudelle maailman kriisien edessä, ei Ukrainan auttamiselle, eikä todellakaan pienelle Suomelle. On kuitenkin tärkeää, että tilanne tuli julki nyt eikä vasta vaalien jälkeen!

Viikonlopun menot kotimaassa

Vaalivankkurien vauhti kiihtyy kohti kesäkuuta! Tänä viikonloppuna on taas tiedossa tilaisuuksia ja tapahtumia.

Perjantai alkaa MTK Pohjois-Savon kevätkokouksella Kuopiossa. Sen jälkeen olen Kuopion Erämessuilla, missä puheenvuoroni klo 14.30. Päivän päätteeksi osallistun Kiihtelyksen paikallisyhdistyksen 100-vuotisjuhlaan Kiihtelysvaarassa.

Lauantaina ohjelmassa on Keskustan puoluevaltuuston kokous Vantaalla, jonne vien meppidelegaation tervehdyksen. Kokouksessa kuullaan myös puheenjohtajaehdokkaiden paneeli!

Ensi viikko vierähtää käyntiin Etelä-Pohjanmaalta. Aamukahvit ovat tarjolla Jalasjärvellä klo 8.30, lounaskahvit Alavudella klo 11 ja päiväkahvit Ähtärissä klo 13. Mukana on kansanedustaja Mikko Savola (kesk.)!

Toivottavasti tavataan kevään aikana eri tilaisuuksissa! Muista seurata tiedotuskanaviani, niin tiedät, missä menen. Tapahtumakalenterini löytyy nettisivuiltani.

Myös kauden viimeinen Meppilehteni ilmestyy tänä viikonloppuna! Lehti löytyy tietyillä alueilla ilmestyvien päivän lehtien liitteenä tänään perjantaina ja huomenna lauantaina. Lehti julkaistaan myös myöhemmin luettavaksi nettisivuillani. Kuulen myös mielelläni ajatuksiasi ja palautettasi lehdestä!

Eurovaalit 9.6.2024

Euroopan parlamentin vaalit käydään 9. kesäkuuta 2024. Olen ehdolla vaaleissa, sillä haluan jatkaa mielekästä ja vaikutuksellista työtäni meppinä Suomen ja Euroopan hyväksi, ja olla edelleen yhteytesi Eurooppaan.

Voit tutustua vaaliohjelmaani täältä.

Kevään tapahtumakalenterini löydät täältä.

Kampanjaani voi ilmoittautua tukijaksi täältä.

Ole yhteyksissä kampanjaan liittyvissä aiheissa rohkeasti!

Kampanjapäällikkö
Sini-Elina Kärsämä
[email protected]
+358 40 3541945

Ehdokas
Elsi Katainen
[email protected]

Oikein mukavaa viikonloppua – muistakaahan kaivaa serpentiinit ja simat valmiiksi Vappua varten!

Elsi

Elsi Katainen
MEP, Euroopan parlamentin jäsen
+32 (0) 2 28 45361
[email protected]